Mee-eters verwijderen en voorkomen

door Anja van Dijken
16 Januari 2023

Mee-eters, zwarte puntjes op je neus, is dit allemaal hetzelfde? Hoe ontstaan deze mee-eters en zwarte puntjes op je neus? Kun je mee-eters zelf verwijderen? Lees mee hoe je deze indringers kunt tackelen!

 

Wat zijn mee-eters of zwarte puntjes op mijn neus?

Mee-eters, ook wel comedonen of blackheads genoemd, zijn verstoppingen van de poriën die veroorzaakt kunnen worden door teveel talgproductie. Ook wel bekend als zwarte puntjes. We zijn vaak bang voor talg, maar talg is een huideigen vet dat onze huid echt nodig heeft. Talg is namelijk nodig om de huid soepel te houden en het vocht in de huid vast te kunnen houden.

Van een normale talgproductie zullen er geen mee-eters ontstaan, maar wel door een te hoge talgproductie. Door meerdere oorzaken kan een te hoge talgproductie ontstaan, waarbij het talg vaak ook nog eens stugger wordt. Het gevolg hiervan is dat de talgklieruitgang dicht slibt door talg vermengt met huidvuil/stof. Doordat de uitgang van de verstopping in contact komt met licht en zuurstof, oxideert het bovenste topje van de verstopping en wordt deze zwart. Voilà, de mee-eter is geboren.Hoe ontstaan mee-eters?

Een mee-eter ontstaat zodra de porie van de huid verstopt raakt. Overtollig talg in combinatie met dode huidcellen en een tekort aan hydratatie maken dat de poriën gaan verstoppen. Zodra de porie is verstopt zal de talg niet meer op een normale en natuurlijke manier naar het huidoppervlak kunnen vloeien. De oorzaken voor mee-eters zijn de volgende:

  • Dode huidcellen: Aan het huidoppervlak vormt zich bij een vette huid gauw een teveel aan dode huidcellen, die de ingang naar de talguitgang blokkeren. Vermengd met huidvuil/stof zal de porie gaan verstoppen, wat zich uit in mee-eters en zwarte puntjes.
  • Te hoge talgproductie: Onder invloed van hormonen, voeding, stress en ook vanuit erfelijkheid kunnen de talgklieren overmatig veel talg produceren. Hierdoor zal ook in combinatie met het ophopen van dode huidcellen de porie gaan verstoppen, met als gevolg de vorming van de mee-eter. 
  • Vochtgebrek in de huid: Een tekort aan vocht (lees: water) in de bovenste huidlaag maakt dat de huid meer talg gaat produceren, maar ook dat het talg zich zal verdikken. De porie zal daardoor sneller verstopt raken.
  • Cosmetica: Sommige foundations zijn sterk verstoppend, maar tegelijk ook uitdrogend. Te weinig hydratatie (water) en teveel vetten vanuit de foundation maken dat een dergelijke foundation verstoppend werkt.
  • Voeding: Voeding kan de darmflora verstoren, waardoor de hormonen en dus de talgproductie kunnen worden verstoord wat uiteindelijk resulteert in verstopte poriën.Wat werkt echt tegen mee-eters?

We hebben een paar mooie tips voor je om te zien wat echt werkt tegen mee-eters. Wat we eigenlijk willen is dat we onze huid zo onder controle hebben dat mee-eters niet zullen ontstaan. Als jouw huid gevoelig is voor het ontstaan van verstopte poriën, dan lijkt dit bijna onhaalbaar. Wel is het mogelijk om hierin controle over je huid te krijgen, dat doe je als volgt.

Een vaste dagelijkse skincare routine.

Reinigen: Gebruik 2 maal daags een cleanser die de huid mild reinigt, maar die wel de talgproductie weer reguleert en oplost zonder daarbij de huid uit te drogen.

Peeling: Gebruik 1 tot 2 keer per week het Medex Comedo Mutilat. Het is een exfoliërend masker die zowel de functie van een peeling als van een reinigend masker in zich heeft. Het reinigt grondig en diep om zo verstopte poriën te openen. Daarnaast bevat het salicylzuur dat de eigenschap heeft om het talg in de poriën op te lossen, om zo verstoppingen te verminderen en voorkomen.

Hydrateren: Geef je huid optimale hydratatie middels een dagcreme voor de vette huid. Een dagcrème speciaal de vette huid zorgt ervoor dat er een goede balans komt in het vochtgehalte en vetgehalte van de huid. Zodra de huid ervaart dat ze te weinig vocht krijgt, zal deze talg gaan produceren en dit moet absoluut vermeden worden. De Marlyse Blue Cream Shine Control is een matterende dagcrème die het ongewenste glimmen tegengaat en de vochtbalans van de huid herstelt.

Marlyse Blue Cream Shine Control Medex Comedo Mutilat

Marlyse Blue Cream Shine Control

Medex Comedo Mutilat

 

Reken af met overtollig talg.

Overtollig talg kan gereguleerd worden door een dagelijkse op de huid afgestemde verzorgingsroutine, zoals hierboven aangegeven. Blijft de huid nog steeds teveel talg produceren, kies dan voor een absorberend masker voor de vette huid zoals het charcoal masker. Het charcoal oftewel houtskool masker heeft een sterk absorberend vermogen voor het overtollige talg. Het houtskool zal het overtollige talg absorberen en tegelijk de huid zuiveren van afvalstoffen voor een mat, zuiver en een egaal resultaat. Het Novexpert Triple Black Mask is hiervan een goed voorbeeld omdat deze talgregulerend, matterend, zuiverend en egaliserend werkt.

NOVEXPERT Triple Black Mask

NOVEXPERT Triple Black Mask

 Hoe krijg je je mee-eters weg?

Er zijn meerdere mogelijkheden om mee-eters of zwarte puntjes op je neus te verwijderen. Mee-eters uitknijpen of het zelf blackheads verwijderen met een comedonenlepel, de mee-eter verwijderaar van de schoonheidsspecialist, is niet aan te raden. Je kunt de huid hiermee te snel kwetsen en beschadigen, waardoor binnen de kortste keren de mee-eter zal gaan ontsteken of er ontstaan ontstekingen.

Er zijn een paar mooie producten die je goed kunnen ondersteunen om mee-eters te verwijderen. We hebben een paar effectieve voor je uitgezocht.

Peeling

Medex Comedo Mutilat

Medex Comedo Mutilat

 

Medex Comedo Mutilat is de mee-eter verwijderaar nr. 1. Een diepreinigende peeling dat de kracht van een exfoliërend masker heeft. Er zit puimsteen, salicylzuur en silica in om de poriën schoon te houden. Eigenlijk vernietigt deze dieptereiniger letterlijk de mee-eters en verstopte poriën. terwijl de de onzuivere huid in zijn geheel ook zal herstellen.

Mee-eter strips

Holika Holika Pignose Clear Black Head 3 Step Kit

Holika Holika Pignose Clear Black Head 3 Step Kit

 

De Holika Holika Pignose Clear Black Head 3 Step Kit bevat 3 strips om mee-eters te verwijderen. In drie stappen kun je met deze strips je de black heads verwijderen en oplossen. Elke strip heeft zijn eigen doel: reiniging van de poriën, reguleren van de talgproductie en het verwijderen van de mee-eters. Een 3-in-1 tool om je mee-eters snel en makkelijk te verwijderen.

Holika Holika Pignose Clear Black Head Perfect Sticker

Holika Holika Pignose Clear Black Head Perfect Sticker

 

Holika Holika Pignose Clear Black Head Perfect Sticker is een wegwerpstrip waarmee je snel en heel eenvoudig mee-eters en de dode huidcellen verwijdert. Het is als een pleister masker dat roze klei bevat, waardoor het overtollige talg wordt geabsorbeerd.

Mee-eter masker

Het mee-eter masker zal dankzij de actieve ingredienten zichtbare verstopte poriën, puistjes en onzuiverheden helpen te verminderen. De belangrijkste kenmerken van dit masker zijn reinigen, absorberen en het egaliseren van de onzuivere huid met overtollig talg.

Dermalogica Blackhead Clearing Fizz Masque

Dermalogica Blackhead Clearing Fizz Masque

 

Het Dermalogica Blackhead Clearing Fizz Masque zal de huid extra hydratatie geven terwijl het exfolieert, dus de huid wordt gezuiverd zonder dat het wordt uitgedroogd.

Zitten de mee-eters te vast in de huid? Dan wordt het tijd om deze door de specialist te laten verwijderen. Voor het stukje onderhoud thuis, kun je altijd goed uit de voeten met een goede dagelijkse verzorgingsroutine en de geschikte mee-eter verwijderaars.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Ze is al 30 jaar schoonheidsspecialiste en is gespecialiseerd in huidverbetering. Huid, voeding en levensstijl zijn voor haar belangrijke componenten.