Minerale olie in cosmetica, is dat goed of slecht voor de huid? Lees blog - Care for Skin
Gratis verzending vanaf € 39
Klantenbeoordeling 9,4
Cadeau vanaf € 75

Minerale olie in cosmetica, is dat goed of slecht?

  • Geplaatst op
  • Door Julianne Bruining
  • 0
Minerale olie in cosmetica, is dat goed of slecht?

In deze serie blogs schrijf ik graag over ingrediënten in cosmetica en hun werking. De vorige keer schreef ik over alcohol in cosmetica en deze keer zal ik feiten en fabels rondom minerale oliën in cosmetica uitlichten.

Wat is minerale olie?

Minerale olie wordt al sinds 1872 gebruikt in de cosmeticabranche, van de welbekende lippenbalsems, tot aan bodylotions en gezichtscrèmes. Minerale olie wordt gewonnen uit aardolie (petroleum). De term ’minerale olie’ is een verzamelnaam voor alle stoffen die afkomstig zijn van aardolie, maar de volgende twee soorten worden het meest gebruikt in cosmetica: paraffine en petrolatum. Paraffine ontstaat als bijproduct van het destillatieproces waarbij petroleum (aardolie) wordt omgezet in gasbenzine. Petrolatum ontstaat als bijproduct tijdens het boren, waarbij er een kleverig materiaal op de olieboor en boortorens wordt gevormd. Pure petrolatum is de welbekende vaseline (petroleum jelly). Pure paraffine kun je vergelijken met een vorm van kaarsvet: vloeibaar bij verhitting, gestold bij afkoeling.

 

Op ingrediëntenlijsten van producten staan minerale oliën vermeld onder verschillende namen.
Voorbeelden van petrolatum zijn: 
- mineral oil
- petrolatum
- petroleum jelly
- vaseline
- liquid petrolatum
- white mineral oil
- white oil


Voorbeelden van paraffine zijn:
- paraffin
- paraffinum liquidum
- paraffinum subliquidum
- liquid paraffin
- parafin oil
- isoparaffin

Cosmetische minerale olie wordt sterk geraffineerd en gezuiverd, waardoor een geurloze, zuivere en kleurloze substantie overblijft die geschikt is voor cosmetische of farmacologische doeleinden. Door deze raffinage is minerale olie daardoor ook veilig in gebruik. 


Voordelen van minerale oliën

Minerale olie is uiteindelijk een goedkope grondstof die als vetmiddel wordt toegevoegd, zodat de crème lekker smeert (smeermiddel). Minerale olië op de huid heeft voor- en nadelen.

Minerale olie is occlusief: dit betekent dat het op de huid blijft liggen als een afsluitende laag. Het is deze eigenschap waardoor minerale olie zo effectief is in het herstel van een droge huid. Doordat het de huidbarrière afsluit, voorkomt het dat vocht uit de huid verdampt. Bij verdamping van vocht wordt de huid droog. Tevens beschermt het de beschadigde huid (denk aan eczeem) tegen irriterende factoren van buitenaf, zoals schurende kleding, gure wind, een droge lucht of irriterende cosmetica (verneveling parfum, haarlak e.d.). Hierdoor is minerale olie een geliefde grondstof bij dermatologen, omdat het goed in staat is om eczeem en/of psoriasis klachten te verminderen.

Je zou denken dat minerale olie, door het afsluiten van de huid, de poriën verstopt en de huid blokkeert met ademen. Uit onderzoek is gebleken dat talg nog gewoon uit de poriën kan komen en het dus niet de poriën verstopt of acne veroorzaakt. Daarnaast is het ‘ademen van de huid’ een fabeltje. De huid ademt niet, dat doen onze longen. De huid ontvangt wel zuurstof, maar dit gebeurt via de bloedbaan. Dat de huid dus niet meer zou kunnen ademen, is niet waar.


Nadelen van minerale oliën

Het nadeel van minerale olie is dat de beschermende functie zodanig goed is, dat de huid lui wordt bij langdurig gebruik van producten met minerale oliën. Op het moment dat het lichaam signaleert dat er ergens in het lichaam een tekort is van een bepaald stofje, straalt het een prikkel uit naar de hersenen, zodat het tekort kan worden aangevuld. Doordat de minerale olie er continu voor zorgt dat vocht niet kan verdampen in de huid, blijft de huid vochtig en ontvangen de hersenen geen signaal van uitdroging. Het lichaam besluit de productie van vocht en vet naar de huid te verminderen, met als gevolg dat celprocessen achteruit gaan en de huid niet zelf meer in staat is om vocht in de cellen vast te houden.

 

Je huid kan hierdoor ‘verslaafd’ raken aan de minerale olie en vertoont direct tekenen van uitdroging en schilfering wanneer het product met minerale olie niet wordt gesmeerd (denk aan een lippenbalsem-’verslaving’ of het trekkerige gevoel van de huid wanneer je onder de douche weg komt). Wanneer de huid deze verslaving vertoont zal het ook echt moeten ‘afkicken’ wanneer je stopt met het gebruiken van de producten met minerale olie. Dit afkicken kan een aantal weken duren en klachten, zoals schilfers, kunnen verergeren in deze tijd. Gelukkig zal de huid op den duur weer mooier en beter worden.

 

Minerale olie werkt beschermend en verzachtend op de huid, maar niet huidvoedend. Hierdoor werkt minerale olie alleen maar oppervlakkig en worden de huidlagen met levende cellen niet gevoed of gestimuleerd. Veel goedkope crèmes bevatten de minerale olie paraffinum liquidum, omdat het een goedkoop smeermiddel is en daardoor erg geliefd door menig cosmeticabedrijf. Het is daarom belangrijk om altijd de ingrediëntenlijst te lezen, zelfs ook bij luxere producten.

 

Kortom

Minerale olie is dus veilig in gebruik, doordat het zuiver is. Daarnaast blijft minerale olie op de huid liggen, waardoor het niet in de bloedbaan trekt en hierdoor en geen hormoonverstorende of kankerverwekkende eigenschappen heeft. Minerale olie is geliefd onder dermatologen, voor het behandelen van o.a. eczeem, vanwege de sterke huidbeschermende eigenschap. Het nadeel is dat de grondstof de huid lui maakt en alles behalve huidvoedend of celstimulerend is. De huid kan er verslaafd aan worden, waardoor de huid een trekkerig gevoel kan hebben wanneer je geen crème hebt gesmeerd.

Voor wie op zoek is naar goede dagelijkse huidverzorging, is het aangeraden om producten zonder minerale oliën te gebruiken. Een alternatief als voedend smeermiddel is bijvoorbeeld glycerine, dat de huid lekker zacht en soepel maakt. Hierdoor houd je de huidfuncties actief en dit houdt de huid gezond. Dit is belangrijk om vroegtijdige huidveroudering, zoals huidverslapping, te voorkomen.

Minerale olie is wel handig om in de kast te hebben, wanneer er zich problemen voordoen zoals een gesprongen/gebarste huid, actieve eczeem of extreme droogte. Probeer het tijdelijk te gebruiken en het gebruik langzaamaan af te bouwen. Op die manier kan minerale olie wel degelijk helpen om deze huidproblemen sneller te doen verdwijnen.

 

Kijk eens tussen de producten van Neoderma: deze zijn vrij van minerale oliën, agressieve alcoholen, siliconen en parabenen. Wil je graag persoonlijk huidadvies ontvangen? Onze schoonheidsspecialistes helpen je graag. Stuur een mailtje naar info@careforskin.nl of bel naar 0850607005.

 

Misschien vind je deze blog ook interessant: Alcohol in cosmetica, is dat nou slecht?

 

 

 

 

 

 

 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden