Oestrogeentekort en de huid!

door Anja van Dijken
6 November 2023

Oestrogeen, een geliefd hormoon, eentje waar je graag genoeg van hebt!  Maar wat gebeurt er als we niet genoeg van dit essentiële hormoon hebben? Laten we dieper ingaan op de effecten van oestrogeen op onze huid.

Wat doet oestrogeen voor je huid?

Oestrogeen, een vrouwelijk geslachtshormoon, speelt een vitale rol in verschillende lichaamsfuncties. Op onze huid heeft oestrogeen een super veel positieve effecten:

Hydratatie

Oestrogeen helpt de huid vocht vast te houden, waardoor het gehydrateerd en soepel blijft.

Collageenproductie

Dit hormoon stimuleert de aanmaak van collageen, een eiwit dat onze huid stevig en elastisch houdt.

Dikte van de huid

Oestrogeen helpt de dikte van de huid te behouden, wat verlies van elasticiteit en de vorming van rimpels voorkomt.

Wondgenezing

Het bevordert ook de genezing van wonden en vermindert ontstekingen.

 

Wat gebeurt er als je weinig oestrogeen hebt?

Tijdens de overgang neemt de productie van het oestrogeen af, dit heeft wel degelijk merkbare gevolgen voor de huid, die van je gezicht, maar uiteraard van je totale lichaam. Tegelijk speelt de afname van progesteron hier ook een rol in, deze hormonale schommelingen zijn wel degelijk merkbaar en hebben gevolgen voor je huid.

Huidverslapping, de fijne lijntjes, duidelijke hyperpigmentatie en gevoelige huid, zijn de direct zichtbare symptonen van het tekort aan oestrogeen.

 

Droogte: De huid kan droger worden, er is dus minder talgproductie, dus minder natuurlijke vetten op de huid. Dit heeft tot gevolg dat ook het vocht, de hydratatie in de huid afneemt, de huid kan het vocht minder goed vasthouden. Hier komt nog eens bij dat ook de natuurlijke aanmaak van hyaluron in de huid afneemt. Dus een afname van talg en vocht. Dit kan heel gemakkelijk leiden tot jeuk, schilfering, irritatie en gevoeligheid.

Verhoogde gevoeligheid: Een dunnere huid zal leiden tot een gevoeliger huid die sneller een reactie kan geven.

Stevigheid en elasticiteit neemt af: De huid wordt minder veerkrachtig en is vatbaarder voor rimpels en verslapping, omdat er in de periode van de overgang de productie van collageen en elastine afneemt.

Pigmentatie: Meer zichtbare pigmentatie in het gezicht.

Slechtere wondgenezing: Wonden kunnen langzamer genezen en er is een grotere kans op littekenvorming.

Meer testosteron: Het testosteron krijgt meer de overhand, waardoor er haargroei op gang komt, poriën vergroten en dat kan als resultaat meer puistjes geven.Welke hormonen spelen een rol bij huidveroudering?

Naast oestrogeen zijn er andere hormonen die invloed hebben op het verouderingsproces van de huid:

Oestrogeen

Een drogere huid, minder stevigheid en elasticiteit, hierdoor ontstaan fijne lijntjes, huidverslapping. Ook meer pigmentvlekken kunnen het gevolg zijn van de afname van oestrogeen.

Progesteron

Progesteron speelt een rol bij het handhaven van huidelasticiteit en hydratatie.

Testosteron

Hoewel het voornamelijk een mannelijk hormoon is, hebben vrouwen testosteron. Veranderingen in testosteronniveaus kunnen leiden tot veranderingen in de huidtextuur, meer  talgproductie, meer spiermassa en een zwaardere stem

Cortisol

Ook wel bekend als het "stresshormoon", een te hoog cortisolniveau kan  leiden tot verhoogde huidontsteking, een onrustige huid en zelfs acne.

 

Welke crème is geschikt bij oestrogeen tekort?

Bij een oestrogeentekort is het belangrijk om producten te zoeken die de effecten van het hormoon op de huid kunnen nabootsen of aanvullen. Kies daarom altijd een crème, serum of een ander type gezichtsverzorging met de juiste ingrediënten, die jouw huid met oestrogeen tekort naar een hoger level brengt.

 

Hyaluronzuur

Deze stof helpt vocht in de huid vast te houden en kan helpen bij droogheid als gevolg van een oestrogeentekort. Wil je meer weten over Hyaluron? Lees dan: Hyaluronzuur, wat is het en wat doet het?

 

Dr. Grandel Hyaluron Refill Cream Dr. Grandel Serum

Dr. Grandel Hyaluron Refill Cream

Dr. Grandel SerumRetinoïden

Retinol is een krachtig ingrediënt dat bekend staat om zijn vermogen om de huidtextuur te verbeteren, fijne lijntjes en rimpels te verminderen en de collageenproductie te stimuleren. Het wordt ook vaak gebruikt om acne, maar ook rosacea te behandelen vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen. Wil je meer weten over retinol, lees dan onze blog: Waarom retinol?

 

Dr. Grandel Retinol Balm Alpha-H Vitamin A Serum

Dr. Grandel Retinol Balm

Alpha-H Vitamin A SerumVitamine E 

Vitamine E versterkt de natuurlijke huidbarrière, verhoogt de weerstand van de huid, waardoor de huid weerbaarder is tegen oxidatieve stress. Lees meer over Vitamine E in onze blog: Wat doet Vitamine E voor je huid?

 

Alpha-H Vitamin E Serum Alpha-H Essential Hydration Cream

Alpha-H Vitamin E Serum

Alpha-H Essential Hydration CreamPeptiden

Deze korte ketens van aminozuren kunnen de huid helpen haar stevigheid en elasticiteit te behouden. Meer weer over deze peptiden en hoe goed ze voor jouw huid zijn? Lees onze blog: Wat doen peptiden voor de huid?

 

Alpha-H After Hours AHA Moisturiser Dr. Grandel Concentrate

Alpha-H After Hours AHA Moisturiser

Dr. Grandel ConcentrateDagelijks een zonbescherming

Waardoor de huid beschermd wordt tegen het ontstaan van pigmentatie en sowieso de schadelijke UVA en UVB stralen. Lees meer info in onze blog: Moet je dagelijks een SPF gebruiken?

 

Salt & Stone SPF30 Sunscreen Lotion Salt & Stone SPF50 Sunscreen Lotion

Salt & Stone SPF30 Sunscreen Lotion

Salt & Stone SPF50 Sunscreen LotionPlantaardige oestrogenen (fyto-oestrogenen)

Sommige crèmes bevatten plantaardige extracten die oestrogeenachtige effecten hebben en kunnen helpen bij het balanceren van de huid, zoals het aloë vera, advocado en soja.

 

Dr. Grandel Revitalizing Cream Alpha-H Golden Haze Face Oil

Dr. Grandel Revitalizing Cream

Alpha-H Golden Haze Face OilAdvies oestrogeentekort en de huid nodig?

Oestrogeen speelt een cruciale rol bij het behoud van een jeugdige, gezonde huid. Een begrip van hoe hormoonspiegels onze huid beïnvloeden, kan ons helpen betere keuzes te maken in onze huidverzorgingsroutine. Neem hiervoor contact op met de specialisten van Care for Skin. Als je denkt dat je een oestrogeentekort hebt, is het belangrijk om een arts of dermatoloog te raadplegen voor begeleiding en advies.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.