Parabenen in huidverzorging

door Julianne Bruining
22 April 2020

Wat zijn parabenen en wat doen ze in je huidverzorging? Moet je parabenen vermijden in je cosmetica? Je leest er alles over in deze blog!

Parabenen en hun werking

Parabenen is een verzamelnaam voor een groep chemische stoffen die als conserveermiddelen werken in cosmetica, huishoudelijke artikelen en levensmiddelen. Conserveermiddelen verlengen de houdbaarheid van een product, doordat het de groei van bacteriën, schimmels en/of gisten tegen gaat. In de cosmetica zijn voornamelijk potjes crème erg gevoelig voor bederving, omdat hierbij het product vaak blootgesteld wordt aan zuurstof, vocht en bacteriën van je vingers. Echter worden alle cosmetica artikelen in bijvoorbeeld je badkamer blootgesteld aan een bepaalde mate van vochtigheid en moeten deze goed geconserveerd worden. In levensmiddelen worden parabenen aangegeven met een verplicht E-nummer. In cosmetica herken je parabenen op de ingrediëntenlijst aan alles wat eindigt op –paraben of –parabeen, zoals methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen, butylparabeen en isobutylparabeen.

 

De veiligheid van parabenen

De veiligheid van parabenen in cosmetica is een onderwerp waar sterk over wordt gediscussieerd. Parabenen worden al 80 jaar gebruikt als conserveermiddelen en worden veilig- en goedgekeurd door de EU, terwijl deze sterke richtlijnen hanteert als het gaat om veilig gebruik van cosmetica. De discussie is de laatste 20 jaar ontstaan, doordat diverse studies hebben aangetoond dat parabenen in je lichaam kunnen dringen en hier de hormoonbalans kunnen verstoren, doordat parabenen zich gedragen als het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Er zijn aanwijzingen dat overmatige blootstelling aan oestrogeen invloed heeft op de ontwikkeling van borstkanker. En dit is waar alle ophef over parabenen is ontstaan. Toch is er nog niet voldoende onderzoek gedaan om deze aanwijzingen te kunnen ondersteunen en daarom zijn parabenen nog steeds toegestaan door de EU. Wel zijn bepaalde parabeensoorten inmiddels niet meer toegestaan, voornamelijk voor babybillendoekjes. Deze parabeensoorten zul je dan ook niet meer vinden op de ingrediëntenlijst.

 

Wel of geen parabenen in je huidverzorging

In deze blog is het niet mogelijk om te concluderen of je parabenen wel of niet zou moeten vermijden in je cosmetica. Het voordeel van parabenen is dat ze cosmetica goed conserveren en voorkomen dat je beschimmelde crème smeert. Daarnaast is er niet voldoende bewijs dat ze echt de gezondheid aan tasten. Als je absolute zekerheid wilt en de kriebels krijgt als het gaat over de link tussen cosmetica ingrediënten en de vorming van kanker, kun je op zoek gaan naar parabeenvrije huidverzorging. Wel zit daar een kanttekening bij, want het is niet zo dat natuurlijke ingrediënten altijd beter zijn. Zo zijn er veel natuurlijke ingrediënten die lang niet voldoende onderzocht zijn door de wetenschap en waarbij het dus niet duidelijk is wat ze voor de gezondheid doen. Sommige alternatieven voor parabenen kunnen een grotere kans op huidproblemen geven, zoals phenoxyethanol, natriumbicarbonaat, methylchloroisothiazolinone, methylisothiazolinone en quartenium-15. Ook kunnen bepaalde etherische oliën in hoge gehaltes huidirritatie geven, zoals geranium, tea tree, witch hazel en rozemarijnextract. Bovendien zijn er ook producten, zoals deodorant met aluminium, die hormoonverstorend kunnen werken en ook gelinkt worden aan borstkanker (lees hierover meer in de blog ‘Waarom jij zou moeten kiezen voor natuurlijke deo’). Het is daarom ook de overweging waard om niet alleen over te stappen op parabeenvrije producten, maar ook je bodyproducten, voeding en leefstijl eens onder de loep te nemen.

 

Alternatief

Wel is het zo dat de hoeveelheid van parabenen in je product kunnen bepalen hoe 'schadelijk' ze voor je gezondheid kunnen zijn. Gelukkig is de markt niet stilgestaan en zijn er niet alleen natuurlijke alternatieven bedacht voor parabenen, maar ook nieuwe innovatieve manieren van verpakken, waardoor er minder conserveermiddelen nodig zijn. Zo zijn alle producten van Neoderma verpakt in een AIRLESS-systeem: oftewel, in deze flacons komt er geen zuurstof, licht of vocht bij de producten. Hierdoor zijn er minder conserveermiddelen nodig, omdat de verpakking zelf al een groot deel van het conserveren doet. Benieuwd naar de producten van Neoderma? Klik dan hier

 

Heb je hulp of advies nodig bij het uitzoeken van jouw huidverzorgingsproducten? Onze schoonheidsspecialisten helpen je graag. Stuur vrijblijvend een mailtje naar [email protected] of bel naar 0850-607005. 

 

 

 

Julianne Bruining
Julianne is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en breid haar kennis steeds verder uit door middel van verschillende trainingen en opleidingen. Ze is een echte vakidioot die graag ingredientenlijsten uitpluist en aan de hand daarvan het beste advies voor jouw huid geeft.