Pigmentvlekken in het gezicht!

door Anja van Dijken
16 Mei 2023

Pigmentvlekken zijn een onregelmatige verkleuring op de huid die ontstaat door een ophoping van pigment, ook wel melanine genoemd. Deze vlekken worden vaak veroorzaakt door blootstelling aan de zon, maar kunnen ook ontstaan door hormonale veranderingen, huidirritatie, verwondingen of genetische aanleg. In dit artikel zullen we dieper ingaan op wat pigmentvlekken zijn, wat de oorzaken ervan zijn en hoe je deze kunt voorkomen.

 

Wat zijn pigmentvlekken?

Pigmentatie, een onregelmatige teint of hyperpigmentatie genoemd, zijn donkere plekken op de huid die ontstaan door een overmatige productie van melanine. Melanine is een pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van onze huid, ogen en haar. Het beschermt ons tegen schadelijke UV-straling door het absorberen van het licht en warmte. Wanneer de huid overmatig wordt blootgesteld aan de zon, kan dit leiden tot een overmatige productie van melanine, waardoor pigmentvlekken ontstaan. Maar dat is niet de enige oorzaak van pigmentvlekken.

Wat is de oorzaak van pigmentvlekken?

Pigmentvlekken kunnen verschillende oorzaken hebben, de meest voorkomende zijn de volgende:

 

Pigmentvlekken en de zon

De meest voorkomende oorzaak van pigmentvlekken is blootstelling aan de zon. Zonlicht bevat UV-straling die schadelijk kan zijn voor onze huid en kan leiden tot een overmatige productie van melanine. Dit kan leiden tot pigmentvlekken op het gezicht, de handen en andere delen van het lichaam die regelmatig aan de zon worden blootgesteld.

 

Pigmentvlekken en hormonen

Hormonale veranderingen, zoals zwangerschap, het gebruik van anticonceptie, overgang, maar ook medicijnen kunnen van invloed zijn op de vorming van pigmentvlekken. Een bekend voorbeeld is het zwangersschapsmasker. Er is sprake van melasma, waarbij zelfs niet alleen het gezicht, maar ook delen van het lichaam bruine vlekken kunnen verschijnen. Dit is gelukkig volledig onschuldig en zal geen medische problemen veroorzaken.

 

Pigmentvlekken en wondjes

Huidirritatie, verwondingen of littekens van puistjes, ook wel post-inflammatoire hyperpigmentatie genoemd. De pigmentcellen, oftewel de melanocyten, kunnen beschadigen nadat de huid is verwond, geïrriteerd of wanneer bijvoorbeeld te vaak het korstje is afgekrabt in het genezingsproces.

 

Pigmentvlekken en erfelijkheid

Erfelijkheid oftewel genetische aanleg. Dit krijg je vanaf je geboorte mee, je huid is dan extra gevoelig voor het ontwikkelen van pigmentatie.

 

Pigmentvlekken en ouderdom

Ouderdomsvlekken zijn vlekken die op latere leeftijd in het gezicht of op het lichaam verschijnen. De oorzaak ligt bij huidveroudering waarin de huid te vaak is blootgesteld aan de zon.

 

Hoe voorkom je pigmentvlekken in je gezicht?

Helaas kun je niet alle oorzaken van pigmentvlekken op je huid voorkomen, maar nu we een beetje meer weten over pigmentvlekken gezicht en wat de oorzaken hiervan zijn, althans in grote lijnen, geven we je graag tips hoe je pigmentvlekken gezicht kunt voorkomen.

 

♣ Bescherm je gezicht dagelijks met een hoge beschermingsfactor, van minimaal SPF30. Doe dit sowieso vanaf maart tot en met september en daarnaast in de winter op zonnige dagen.

♣ Zorg dat je ook tijdens de kleine momenten zoals wanneer je gaat winkelen en kort stukje gaat fietsen of wanneer je gewoon even buiten bent, je huid beschermt tegen nieuwe pigmentvlekken.

♣ Herhaal het insmeren met een zonnebrandcreme factor 30 elke twee uur, maar ook na het zwemmen of zweten.

♣ Gebruik geen parfum op je huid of parfum in je gezichtsverzorging. Parfum veroorzaakt pigmentvlekken.

♣ Krab niet aan puistjes of kleine korstjes, dit stimuleert de melanine tot overproductie, dus meer pigmentatie.

♣ Ga niet onder de zonnebank, ook deze straling is schadelijk voor je huid.

♣ Bedek je huid met lange mouwen een petje of hoed. Dat zorgt ervoor dat de zon je gezicht of huid niet rechtstreeks bereikt.

 

Vind je het lastig kiezen welke zonnebrandcrème het best is voor jouw huid? Lees dan onze blog: Keuzehulp voor zonnebrandcrème.

 

Hoe verwijder je pigmentvlekken?

We kunnen natuurlijk niet alles zelf, maar je kunt je dagelijkse gezichtsverzorging wel degelijk aanpassen om zo pigmentvlekken te verminderen of zelfs te laten verdwijnen, maar ook preventief voorkomen.

 

Ochtendroutine tegen pigmentvlekken:

♣ Reiniging pigmentatie

Reinig elke ochtend je gezicht met een cleansing foam die je huid lichtjes exfolieert, de celvernieuwing stimuleert, de huid mild reinigt en klaarmaakt voor de dag. Sluit dit gedeelte af met een gezichtstoner die bij jouw huidtype past.

 

♣ Anti pigment serum

Breng het anti pigment serum aan op de schone huid en laat deze kort intrekken. Vitamine C is hierin een waardevol ingrediënt, die enerzijds de pigmenten vermindert, maar ook de huid preventieve bescherming biedt.

 

♣ Dagcrème met SPF of zonnebrandcrème factor 30

Breng een dagcrème met SPF of zonnebrandcrème factor 30 aan over het anti pigment serum. Als je kiest voor een dagcrème met SPF, let er dan op dat de factor minimaal een SPF30 is.

 

NOVEXPERT Express Radiance Cleansing Foam Marlyse Blue Elixer Vitamine C SeventyOne Percent Urban Feel Good SPF30

NOVEXPERT Express Radiance Cleansing Foam

Marlyse Blue Elixer Vitamine C

SeventyOne Percent Urban Feel Good SPF30

 

 

Avondroutine tegen pigmentvlekken:

♣ Reiniging pigmentatie

Reinig elke avond je gezicht met een reiniging die je huid lichtjes exfolieert, de celvernieuwing stimuleert en de huid zachtjes reinigt en klaarmaakt voor de dag. Gebruik je make-up dan kun je kiezen voor een dubbele reiniging. De eerste keer met een milde cleanser die bij jouw huidtype past om de make-up goed te verwijderen. De tweede reiniging is een cleansing foam. Sluit dit gedeelte af met een gezichtstoner die bij jouw huidtype past.

 

♣ Anti pigment serum

Breng het anti pigment serum aan op de schone huid en laat deze kort intrekken.

 

♣ Nachtcrème pigmentatie

Breng de nachtcrème tegen pigmentatie aan, deze bevat werkstoffen die de huid stimuleren te egaliseren en het opgehoopte pigment af te breken om zo de pigmentschade te herstellen.

 

REN Clean Skincare Overnight Glow Dark Spot Sleeping Cream Salt & Stone Lightweight Sheer Daily Sunscreen - SPF40

REN Clean Skincare Overnight Glow Dark Spot Sleeping Cream

Salt & Stone Lightweight Sheer Daily Sunscreen - SPF40

 

Advies over pigmentatie nodig?

Heb je advies nodig hoe om te gaan met pigmentvlekken, het verwijderen van pigmentvlekken of het voorkomen van pigmentatie? Neem dan contact op met onze Care for Skin schoonheidspecialistes, zij geven je graag een goed advies.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Ze is al 30 jaar schoonheidsspecialiste en is gespecialiseerd in huidverbetering. Huid, voeding en levensstijl zijn voor haar belangrijke componenten.