Wat te doen bij pigmentvlekken?

door Anja van Dijken
3 Augustus 2021

Pigmentvlekken, wat te doen?

In de zomer is onze huid vaker blootgesteld aan de zon en willen we hier ook van genieten, maar ook wat extra vitamientjes opdoen. De armen en benen gaat wat vaker bloot, heerlijk in het zonnetje, maar als je gevoelig bent voor vorming van pigmentatie of je hebt er inmiddels een paar, dan is dat vaak niet zo eenvoudig.

Hoe doe je dat dan, je wilt graag van het mooie weer genieten, in je tuin, op je balkon, het terras of tijdens je zo welverdiende vakantie. Tegelijk wil je ook voorkomen dat de pigmentvlekken niet verergeren, of je wilt ze graag camoufleren of het liefst misschien wel laten verdwijnen.

We nemen je in de blog mee in de wereld van pigmentatie, waar het vandaan komt en wat je eraan kunt doen zodat het niet meer wordt, camouflage en alles wat er bij komt kijken.

 

Wat is een pigmentvlek?

Een pigmentvlek is een opeenhoping van pigment, oftewel melanine, en komt veelal voorop op onze handen, armen en gezicht. Melanine heeft als functie de huid te beschermen tegen UV-stralen en bepaalt de intensiteit van je huidskleur. Hoe meer pigment je aanmaakt, hoe beter de huid beschermt tegen de zon en huidkanker. Een blanke huid heeft weinig pigment en een donkere huid heeft meer. Daarom verbrandt een blanke huid ook sneller dan een donkere huid.

Op de plekken waar een pigmentvlek ontstaat is er dus een opeenhoping van melanine, eigenlijk een verstoring van aanmaak van pigment in de huid.

 

Pigmentvlekjes

 

Wat kan de oorzaak van pigmentvlekken zijn?

Er zijn meerdere oorzaken te noemen, we zetten ze voor je op een rijtje.

Schade door de zon: dit is de meest voorkomende oorzaak van een pigmentvlek. Door teveel en te lange blootstelling aan UV-stralen ontstaat er huidverbranding en daardoor zullen de (melanocyten) cellen ontregeld raken en pigmentatie gaan vormen.

Hormonale schommeling: de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron stimuleren de pigmentaanmaak in de cellen. Is dit niet in balans dan kan hierdoor pigmentatie ontstaan.

Tijdens de zwangerschap kunnen pigmentvlekken zich rond de 2e en 3e trimester gaan ontwikkelen, waarbij deze niet altijd weer zullen verdwijnen na de bevalling. Het voorhoofd, haargrens, jukbeenderen en rondom ogen en de mond zijn hierbij de voorkeursplekken.

Pigmentvlekken als gevolg van anticonceptie kan zich uiten in bruine “grillige” vlekken op de huid. De reden hiervan is dat de hormoonhuishouding uit balans is, bijvoorbeeld bij een wisseling van anticonceptie.

Ouderdom: de huid die ouderdomsvlekken laat zien, is in het verleden te vaak aan de zon blootgesteld. De pigmentcellen in deze gebieden zijn in de war en beschadigd geraakt. Het gezicht en de handen, daar komen ouderdomsvlekken het meeste voor.

Litteken: een donkere huidverkleuring kan ontstaan door een ontsteking of beschadiging van de huid. Denk daarbij aan acné, eczeem, een schaafwond, operatie of insectenbeet. Men noemt dit ook wel PIH – postinflammatoire hyperpigmentatie. Een wond(je) activeert pigmentcellen, dit kan na verloop van tijd wel verdwijnen, maar niet altijd.

Ziekte: teveel pigment  als gevolg van de ziekte van Addison of Hemosiderose.

Parfum: parfum bevat vaak “fuccomarine”, dit is afkomstig van planten en bloemen. Deze stof neemt UV-straling op, waardoor de huid heftiger kan reageren in de zon. Je verbrandt hierdoor sneller en dit zal pigmentatie veroorzaken.

Alcohol: zit vaak in parfum, maar ook in sommige huidverzorgingsproducten. Bij teveel kan dit voor huidirritatie (roodheid, bultjes, droogte), maar ook voor pigmentvlekken zorgen.

 

Tips om pigmentvlekken te voorkomen:

 

  • Bescherm je huid in de zon met minimaal SPF30, maar het liefst SPF50, dit voorkomt dat de huid nieuwe pigmentvlekken aanmaakt, tegelijk zal ook de huid gelijkmatiger gaan verkleuren.
  • Kies voor de juiste ingrediënten in je dagelijkse huidverzorging. Vitamine C is de krachtigste ingrediënt als het gaat om pigmentvlekken, een anti-oxidant, waardoor de huid van binnenuit de strijd aangaat tegen vrije radicalen. Vitamine C verbetert het natuurlijke afweersysteem van de huid. Hierdoor zal dit ook preventief werken tegen toekomstige oxidatieve stress. De huid zal van binnenuit en buitenaf effectief verhelderen. Kies daarbij wel voor een stabiele Vitamine C in je huidverzorging.
  • Vermijd parfum op de huid tijdens het zonnen.
  • Vermijd alcohol, parfum en parabenen in je dagelijkse gezichtsverzorging.

 

Tips om pigmentvlekken te verminderen:

  • Gebruik dagelijks een vitamine C serum met minimaal 15% vitamine C. Deze verlicht de pigmentvlekken, let daarbij op dat dit serum bestaat uit een stabiele variant.
  • Gebruik minimaal 1 maal per week een peeling op basis van glycolzuur, deze dringt diep in de huid door en stimuleert daarbij de huidvernieuwing.

 

Camoufleren van pigmentvlekken:

De producten van Coverderm zijn bij uitstek geschikt om pigmentvlekken te camoufleren. Coverderm biedt hierin een compleets assortiment producten aan voor zowel het gezicht als het lichaam. Coverderm foundations blijven gegarandeerd 24 uur zitten, je kunt ermee zwemmen en ze zijn zweetbestendig. De formule blijft zelfs in het water tot anderhalf uur intact.

De Coverderm Classic Foundation camoufleert de meest intensieve imperfecties en verkleuringen op een natuurlijke wijze en is verkrijgbaar in 9 verschillende teinten.
De Foundation is zelfs geschikt voor de camouflage van huidproblemen, geboortevlekken en tatoeages, maar natuurlijk ook de pigmentvlekken. Deze worden weggewerkt zonder daarbij de huid en de poriën te verstoppen en is daardoor geschikt voor ook de vettere huidtypes.
Deze unieke, hypoallergene waterproof formule is makkelijk aan te brengen en houdt 24 uur lang.

Met UV-filter SPF30!

Wil je je pigmentvlekken camoufleren, op je gezicht of je lichaam, dan is Coverderm een aanrader. Zeer geschikt om mee te gaan zwemmen, sporten, dagje strand of gewoon je armen en benen bloot, waar en wanneer je maar wilt.

Pigmentvlekken

 

Advies bij Care for Skin

Wil je graag een op-maat-gemaakt huidadvies? Onze schoonheidsspecialistes helpen je graag. Kom in contact door een mailtje te sturen naar [email protected] of bel naar 085-0607005.

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.