Reiniging, wat is het verschil tussen een gel, foam of lotion?

door Julianne Bruining
26 Augustus 2020

Een reiniging heeft onze huid elke dag nodig. Overdag wordt de huid bevuild met stof, zand, toxische stoffen (zoals uitlaatgassen) of make-up. Maar ook de huid zelf scheidt product uit, zoals talg en zweet. Daarnaast leven er huideigen organismen op de huid die ook stoffen uitscheiden en die op de huid blijven liggen. Daarom is het belangrijk om elke dag ’s ochtends en ’s avonds de huid te reinigen met een reinigingsproduct. Maar wat is nou het verschil tussen een gel, foam, lotion, melk of reinigingsolie?

 

Soorten reiniging - cleanser

Een gezichtscleanser zijn er in diverse texturen, waardoor ze geschikt zijn voor een bepaald huidtype.

 

Reinigingsmelk

Een product dat voor bijna ieder huidtype geschikt is, is een reinigingsmelk. Een reinigingsmelk heeft een vloeibare of wat dikkere crème-achtige textuur. Een reinigingsmelk reinigt de huid op een milde manier, zonder deze te ontvetten. Je behoudt hierdoor de juiste vochtbalans en de huid voelt niet trekkerig aan na gebruik. Een reinigingsmelk moet je altijd afspoelen na het verwijderen van make-up.

Hoe reinigingsmelk te gebruiken?

De beste manier om een reinigingsmelk te gebruiken is door een twee-euro-munt grootte in de handpalm te plaatsen, voeg een met water bevochtigde hand toe en warm op tussen beide handen. Masseer in op het gezicht, decolleté en eventueel de ogen. Verwijder het product met een natte, warme washand of gastendoek.

 

REN Cleans Skincare Gentle Cleansing Milk Doctor Eckstein Reinigingsmelk Supreme

REN Cleans Skincare Gentle Cleansing Milk

Doctor Eckstein Reinigingsmelk Supreme

 

Reinigingsgel

Voor een gecombineerde, vette en onzuivere huid is een reinigingsgel geschikt. Een reinigingsgel schuimt op door middel van water en heeft een ontvettende en diepreinigende werking op de huid. Het lost talg en zweet goed op van de huid. Een reinigingsgel kan voor een normale tot droge huid minder geschikt zijn, omdat de huid een trekkerig of droog gevoel kan krijgen.


Hoe reinigingsgel te gebruiken?

Om een reinigingsgel te gebruiken breng je de reinigingsgel aan in de handpalm ter grootte van een 20 cent munt. Voeg water toe en masseer in de handen tot een heerlijk schuim. Breng aan op het gezicht en masseer in. Niet op de ogen gebruiken. Dit product moet je afspoelen met warm water of verwijderen met een natte warme washand of Beauty Towel.

 

Nouvital Deep Cleansing Gel Care for Skin Beauty Towel

Nouvital Deep Cleansing Gel

Care for Skin Beauty TowelCleansing Foam

Een cleansing foam is meestal een product waarbij de dispenser van de flacon ervoor zorgt dat de reiniging er direct als een foam uit komt. Een reinigingsfoam kan voor verschillende huidtypen zijn, afhankelijk van de ingrediënten die gebruikt worden. Een reinigingsfoam met bijvoorbeeld tea tree en salicylzuur ontvet de gecombineerde huid, vette en onzuivere huid heel goed. Een cleansing foam met glycerine en aloë vera is mild genoeg voor de normale tot gevoelige huid.

Hoe cleansing foam te gebruiken?

Breng één of twee pompjes cleansing foam aan in vochtige handen. Masseer de cleansing foam over de huid gedurende 2 minuten. Spoel vervolgens grondig af of verwijder met een natte washand of de Beauty Towel.

 

Dr. Grandel 2 in 1 Cleansing Foam Obagi Medical Foaming Cleanser

Dr. Grandel 2 in 1 Cleansing Foam

Obagi Medical Foaming Cleanser


Cleansing Oil

Een cleansing oil is geschikt voor de droge huid en gevoelige huid. Een cleansing oil reinigt de huid zonder haar te strippen van haar natuurlijke vetlaag. Hierdoor is een reinigingsolie ook voedend en verzachtend.

Hoe cleansing oil te gebruiken?

Breng de cleansing oil aan op een droge huid en een minuutje te masseren. Vervolgens maak je de handen vochtig en masseer je nogmaals over de huid. De olie emulgeert nu en verandert in een melkachtige vloeistof. Hierdoor lost het al het vuil en make-up op. Vervolgens spoel je de huid af met lauwwarm water of gebruik je een natte washand of de Beauty Towel.

 

Het reinigen van de huid

 

Lotion, gezichtstoner of tonic

Een gezichtstoner, lotion of tonic is bedoeld als tweede stap in de reiniging. Het brengt de pH-waarde van de huid weer in balans en verwijdert de laatste restjes vuil. Een lotion, toner of tonic volstaat dus ook nóóit als een volwaardige reiniging! Een lotion, toner of tonic is verkrijgbaar voor verschillende huidtypen. Zo zijn er lotions voor de vette en onzuivere huid, maar ook voor de gevoelige en verouderde huid. Het beste is om een toner, lotion of tonic zonder alcohol denat te gebruiken?

Hoe een gezichtstoner gebruiken?

Je kunt een lotion, gezichtstoner of tonic op wattenschijfjes aanbrengen en over de huid vegen of je kunt de vloeistof direct in de handpalm schenken en met beide handen deppen over de huid.

 

Medik8 Press & Glow Neoderma Skin Energizing Toning-Lotion

Medik8 Press & Glow

Neoderma Skin Energizing Toning-Lotion

 

Micellair water

Micellair water is een reinigingsproduct dat kan worden gebruikt om make-up en vuil van de huid te verwijderen. In het flesje lijkt micellair water eigenlijk gewoon op kraanwater, maar er zitten veel verschillende ingrediënten in, zoals de huidverzorgende werkstoffen en de 'micel'. Een micel is een oppervlakte-actieve stof die in staat is om vuil en vocht naar zich toe te trekken. Hierdoor weekt make-up en vuil los van de huid en kan het zo met wattenschijfjes verwijderd worden. Door deze micellen heeft de vloeistof de naam 'micellair/micellar water' gekregen. Micellair water is voor alle huidtypes geschikt, ook de meest gevoelige huid. Micellair water is geschikt als snelle reiniger. Het verwijdert oogmake-up en vuiltjes van de huid oppervlakkig. Echter is het verstandig om regelmatig een reinigingsmelk, reinigingsgel of een cleansing oil te gebruiken, voor een grondigere reiniging van de huid. 

Embryolisse Lotion Micellaire Thalgo Micellar Cleansing Water

Embryolisse Lotion Micellaire

Thalgo Micellar Cleansing Water

 

Advies bij Care for Skin

Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van de juiste producten voor jouw huidtype? Onze schoonheidsspecialistes van Care for Skin helpen je graag. Mail je vraag naar [email protected] of bel met ons via 085 - 060 7005.

 

Onze favoriete cleansers van Image Skincare, Neoderma en Nouvital:

Image Skincare Vital C Hydrating Facial Cleanser Neoderma The Micellar Nouvital Cleansing Milk

Image Skincare VITAL C Hydrating Facial Cleanser


Neoderma The Micellar


Nouvital Cleansing Milk

 

Of ga naar onze 'Top 10 Cleanser'

 

 

 

Misschien vind je deze blog ook interessant:

Blog Jouw lijf van top tot teen, beautyproducten

Julianne Bruining
Julianne Bruining
Julianne is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en breidt haar kennis steeds verder uit door middel van verschillende trainingen en opleidingen. Ze is een echte vakvrouw die graag ingrediëntenlijsten uitpluist en aan de hand daarvan het beste advies voor jouw huid geeft.