Hoe lang duurt het voordat je resultaat van je huidverzorging mag verwachten?

door Anja van Dijken
7 September 2021

"Hoe lang duurt het voordat je resultaat van je huidverzorging mag verwachten?"

Deze vraag krijgen wij vaak. Hoewel deze vraag niet zo eenvoudig te beantwoorden is, zetten we hieronder het één en ander voor je uiteen. Het verschilt uiteraard per product wanneer je resultaat kunt zien en daarbij ook in welke combinatie producten worden gebruikt. Tegelijk is het ook nog een afhankelijk van welk huidprobleem je wilt aanpakken en of er een dieper liggende oorzaak aan het huidprobleem ten grondslag ligt. Allereerst een paar dingen op een rijtje.

 

Diepe rimpels of wallen

Als je diepe rimpels of wallen onder ogen wilt aanpakken, zul je hiervoor de tijd moeten nemen voordat je resultaat zult zien. Gaat het bijvoorbeeld om droogte-plekken, een schrale huid of geïrriteerde huid, dan is de kans groot dat met het gebruik van de juiste producten je hier vrij snel resultaat mee mag verwachten, denk daarbij aan 1 à 2 weken.

 

Wanneer resultaat

 

Voeding en levensstijl

Daarbij komt ook nog eens het vraagstuk voeding en levensstijl. Door slecht slapen, slecht eten, veel koffie, alcohol en zo nog meer, zul je veel minder resultaat boeken bij een goede huidverzorging dan in het geval je er een gezondere levensstijl op na houdt. Het klinkt al met al misschien wat afgezaagd, maar ons lichaam is niet alleen onze huid. Hetgeen we aan de buitenkant zien, is veelal toch een spiegel van wat er binnenin ons lichaam afspeelt.

Dit zijn de tips die we graag met je willen delen, rondom een resultaat gerichte huidverzorging.

 

Goede basis huidverzorgingsroutine:

Een goede basis huidverzorging bestaat uit: reiniging, lotion, dag- en nachtverzorging. Deze uiteraard afgestemd op jouw huidtype. Daarnaast kun je je dagelijkse routine uitbreiden met een serum voor onder de dag- en nachtverzorging, een oogcrème, een hals- en decolletécrème en daarbij een wekelijks masker voor extra voeding.

Het serum en het masker kun je afstemmen op je huidbehoefte. Dit is een tijdelijk iets, je huid kan bijvoorbeeld na een paar dagen zon of extreme kou trekkerig of gevoeliger zijn. Dan is een serum en een masker bij uitstek geschikt om de huid een extraatje te geven.

Resultaat: bij consequent hanteren van de dagelijkse verzorgingsroutine mag je hier na 2 tot 4 weken het eerste resultaat verwachten.

 

Huidvernieuwing stimuleren:

Het complete proces van huidvernieuwing duurt ongeveer 30 dagen, dit verloopt bij jongere mensen sneller dan bij oudere mensen. De bovenste laag van onze huid, de hoornlaag is het zichtbare gedeelte. Deze laag laat vanuit zichzelf de huidschilfers langzaam los. Daar merken we niets van, omdat vanuit de diepere lagen weer nieuwe cellen worden aangemaakt. Door gebruik te maken van een scrub, peeling of producten op basis van retinol kun je dit proces stimuleren.

 

Scrub

Een scrub is een korrelachtige substantie, veelal een crème met daarin zachte bolletjes. Door de wrijving tussen de bolletjes en de huid verdunt de hoornlaag. Daardoor gaat de huid zich op een milde wijze vernieuwen en meer toegang geeft voor de verzorgingsproducten. Heb je een drogere, normale of verhoornde huid, dan zal een scrub je huid zeker goed doen.

Resultaat: direct zichtbaar, gedurende een aantal dagen.

 

Peeling

Een peeling gaat iets verder dan een scrub. Een peeling bevat ook vaak lichte korreltjes, maar daarbij ook toevoegingen van veilige zuren. De zuren weken de bovenste huidcellen los waardoor de dode huidcellen worden verwijderd. Een goed voorbeeld hiervan zijn de fruitzuur- en de enzympeelings. Daarnaast zijn er ook nog peelingen die alleen door de specialist mogen worden uitgevoerd.

Resultaat: direct zichtbaar, gedurende een aantal dagen.

 

Retinol

Retinol kan als nachtserum worden ingezet en heeft als doel de huid te vernieuwen, fijne lijntjes en rimpels te verminderen en de huid te hydrateren. Deze producten zijn verkrijgbaar in meerdere sterktes, waarbij altijd met de lichtste percentage retinol gestart dient te worden. Na 4 tot 6 week kan er indien gewenst overgestapt worden naar een hoger percentage.

Resultaat: na 2 tot 4 week zal de huid zichtbaar verbeteren, de structuur zich aanpassen en lijntjes verminderen. Na 4 tot 6 week optimaal resultaat mits het product blijvend wordt gebruikt.

 

Wanneer resultaat

 

Uit balans

Het uit balans zijn als het om voeding en levensstijl heeft enorm veel invloed op onze hormoonhuishouding en wordt zichtbaar als het gaat om je huid. Maar minstens zo belangrijk is hoe je je voelt. Het is van essentieel belang dat je hormonen goed functioneren. Dit kun je deels zelf beïnvloeden door goede voeding en een goede levensstijl.

 

Goede voeding

Je kunt je huid van binnenuit een handje helpen. Goede en gevarieerde voeding zal de lichaamscellen positief beïnvloeden waardoor dit meegenomen wordt in de celdelingen die plaatsvinden in de cellen van ons lichaam.

Resultaat: na 2 tot 4 week zal de huid zich verbeteren, mits het hanteren van een goed voedingspatroon blijvend is, kun je een blijvend resultaat verwachten.

 

Levensstijl

Voldoende beweging

Dit houdt in dat het zinvol is om minimaal 30 minuten per dag te wandelen in de buitenlucht. Uiteraard zullen alle takken van sport zullen bijdragen aan een goede conditie van je lichaam, hetgeen doorwerkt naar de huid.

 

Voldoende slaap

Dit is van cruciaal belang voor een mens. Tijdens de nacht komt ons lichaam tot rust. Dit is de periode van de dag dat het lichaam en het immuunsysteem zich zal herstellen, waardoor ziektekiemen buiten de deur kunnen worden gehouden.

 

Voorkom stress

Stress heeft een negatief effect op ons immuunsysteem.

Resultaat: dit is niet direct aan te geven, maar zodra je levensstijl in een goede balans is, zal het zichtbaar worden als het gaat om de huid en hoe je je voelt.

 

Onze favorieten:

Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Ze is al 30 jaar schoonheidsspecialiste en is gespecialiseerd in huidverbetering. Huid, voeding en levensstijl zijn voor haar belangrijke componenten.