Rokershuid, de feiten en fabels

door Anja van Dijken
24 September 2023

Roken is een gewoonte die sowieso bekend staat om zijn negatieve effecten op onze gezondheid, met name op onze longen. Maar wist je ook dat roken een aanzienlijke invloed heeft op onze huid? Vandaag gaan we dieper in op de gevolgen van roken voor onze huid, de feiten en de fabels, maar ook hoe we onze huid kunnen verzorgen en ontgiften na het stoppen met roken.

Feiten over roken en de huid

Roken heeft een veelvoud aan negatieve effecten op de huid, dat is voor niemand echt nieuws. Een rokershuid, slechte huid, de grauwe huidskleur, rokersmondje, rokers lippen, het zijn allemaal de welbekende symptomen. Maar wat gebeurt er nu echt met je huid als je rookt:

Roken en vroegtijdige veroudering

Roken vernauwt de kleine bloedvaatjes in de bovenste huidlagen, wat de bloedsomloop beperkt en zorgt voor een verminderde zuurstof- en voedingstoevoer naar de huidcellen. Dit leidt tot een verlies van elasticiteit en het ontstaan van rimpels.

Je kunt zelfs stellen dat de huid van iemand die stevig rookt op haar of zijn 40e levensjaar het uiterlijk vertoont van een 60-jarige.

Roken en afbraak collageen

Roken stimuleert de afbraak van het collageen in de huid, waardoor de huid sneller veroudert en meer rimpels vertoont. Nicotine breekt het vitamine C af, deze is nodig voor de opbouw en aanmaak van collageen.

Roken en een grauwe huidskleur

De bloedsomsloop in de huid vermindert. Dit heeft tegelijk het gevolg dat huid grauw, grijs en er minder fris uit zal gaan zien.

Roken en vertraging van wondgenezing

Een ander belangrijk feit is dat roken de genezing van wondjes vertraagt. Dit komt doordat de verminderde bloedtoevoer naar de huid het vermogen van het lichaam om te genezen beperkt, waardoor wondjes langer nodig hebben om te genezen en het risico op infecties en littekens toeneemt.

Roken en huidkanker

Roken verhoogt ook de kans op huidkanker, met name het plaveicel-celcarcinoom. De sigarettenrook bevat giftige stoffen die DNA-schade kunnen veroorzaken, wat uiteindelijk tot kanker kan leiden.

Roken en huidziektes

Roken verhoogt de kans op huidziektes, waaronder het hidradenitis suppurativa, dit is een chronische ontsteking van de haarzakjes. Ook heeft het roken een negatief effect op psoriasis.

 

Fabels over roken en de huid

Het is ook goed om de fabels te kennen over roken en je huid, zo kun je deze goed onderscheiden en letterlijk terugsturen naar het land der fabelen!

Roken helpt bij acne

Een veelgehoorde fabel is dat roken acne kan helpen verminderen door het uitdrogen van de huid. Hoewel het waar is dat roken tijdelijk de productie van talg kan verminderen, leidt het roken op de lange termijn absoluut tot een ongezonde huid. Bovendien kunnen de giftige stoffen in sigarettenrook ontstekingen in de huid veroorzaken, wat acne juist zal verergeren.

Rokersschade is niet te herstellen

Een andere fabel is dat de schade aan de huid door roken, het rokersmondje onomkeerbaar is. Schade zoals diepe rimpels en verlies van elasticiteit kunnen inderdaad permanent zijn, maar ook veel effecten van roken op de huid zijn omkeerbaar door te stoppen met roken en te starten met een goede gezichtsverzorging.

 

Medex Anti Oxidant Prepare Foam Alpha-H Micro Super Scrub

Medex Anti Oxidant Prepare Foam

Alpha-H Micro Super Scrub

 


Huidverzorging en herstel na het stoppen met roken

Als je eenmaal gestopt bent met roken is het belangrijk om je huid de nodige zorg en aandacht te geven om haar te helpen ontgiften, voeden en te herstellen. Hoe doe je dat?

reinigen - hydrateren - beschermen - herstellen

Reinig je huid dagelijks met een goede cleanser die past bij jouw huidtype. Je maakt je huid vrij van de afvalstoffen die in deze periode extra vrijkomen.

Gezichtstoner na de cleanser. Dit zal de pH-balans en weerbaarheid van de huid herstellen, maar de huid ook gelijk een flinke dosis vocht geven.

Scrub of Exfoliant: 2 tot 3 keer per week. Het geeft de huid een dieptereiniging, zodat afvalstoffen zich niet gaan vastzetten in de huid. Tegelijk verwijdert het dode huidcellen en littekens, rimpels en pigmentatie.

Hydrateer de huid overdag met een Hyaluronzuur Serum, of een Vitamine C serum. Beide hydrateren de huid intens, zijn anti-aging en helpt ook bij acne en pigmentatie.

Antioxidanten helpen huidschade te herstellen en te voorkomen. Een antioxidant serum voor de nacht is hierbij een uitkomst, herstel, bescherming, versterking van de huidbarrière en vermindering van ontstekingen.

Gezichtscrème voor overdag en 's avonds, die bij jouw huidtype past.

 

Medik8 Hydr8 B5 Intense Phyris Vitamin Flash

Medik8 Hydr8 B5 Intense

Phyris Vitamin Flash

 

Ons advies

Gebruik overdag altijd een dagcrème met SPF of een zonnebrandcrème SPF30.

 

SeventyOne Percent Urban Feel Good SPF30 Salt & Stone SPF30 Sunscreen Lotion

SeventyOne Percent Urban Feel Good SPF30

Salt & Stone SPF30 Sunscreen Lotion

 

Tot slot

Het ontgiften van de huid na het stoppen met roken moet worden ondersteund door het drinken van veel water om gifstoffen uit het lichaam te spoelen en door voedsel te eten dat rijk is aan antioxidanten, zoals bessen, groene thee, en donkergroene bladgroenten.

Stoppen met roken is een van de meest effectieve manieren om de huid te verbeteren en vroegtijdige veroudering te voorkomen. Hoewel de weg naar herstel moeilijk kan zijn, zal je huid je dankbaar zijn. Vergeet niet, het is nooit te laat om te stoppen met roken en te beginnen met het verzorgen van je huid!

Heb je advies nodig wat goed is voor jouw huid? De specialisten van Care for Skin staan graag voor je klaar.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.