Rosacea, wat is het en wat doe je eraan?

door Anja van Dijken
21 November 2022

Het gezicht kleurt zo rood als een roos, rode bultjes worden zichtbaar en de huid kan daarbij ook nog branderig aanvoelen. Wil je weten wat rosacea is, hoe je het kunt behandelen en welke gezichtsverzorging je kunt gebruiken?

Wij vertellen je in deze blog meer over rosacea en geven je tips om deze gevoelige huid te verzorgen.

 

Wat is rosacea?

Rosacea is een chronische huidaandoening waarbij de huid roodheid, ontstekingen, couperose of zelfs vervormingen kan vertonen. Het komt veelal voor bij vrouwen tussen hun 30e en 60e levensjaar, maar ook mannen kunnen er last van krijgen.

De oorzaak van rosacea is niet helemaal bekend, maar vooral vrouwen met een lichte huidskleur en de neiging tot blozen lopen meer risico om het te ontwikkelen. Rosacea komt veelal voor in het gezicht. Het uit zich in algehele roodheid op de wangen, neus, kin en voorhoofd. Daarbij kunnen ook rode bultjes of puistjes voorkomen.

De huid kan gaan steken, branderig aanvoelen, droog worden en zelfs af en toe opvlammen. Daarnaast kunnen er nog oogklachten ontstaan zoals ontstekingen, pijnlijke en tranende ogen of in het ergste geval zichtvermindering.

Uiteraard verschilt de mate waarin rosacea zich uit per persoon, maar wel ervaren de meeste mensen het als storend.

 

Wat is de oorzaak van rosacea?

De oorzaak van rosacea wordt in verband gebracht met de demodex mijt. Vrijwel iedereen heeft demodex mijten, ze komen voor in de haarzakjes en talgklieren. Gelukkig hebben we hier geen last van, maar onder bepaalde omstandigheden nemen deze "beestjes" in aantallen flink toe. Ze kunnen dan huidaandoeningen stimuleren, waaronder dus rosacea en acne-achtige ontstekingen.

Of de demodex mijten nu werkelijk de veroorzakers zijn van huidaandoeningen, is tot op heden nog niet bewezen. Wel is het zo dat de demodex mijt zich prettig voelt op de huid waarbij de afweersysteem verstoord is. De afweer is vaak minder bij een beschadigde huid of een huidbarrière die uit balans is. 

 

Wat is het verschil tussen couperose en rosacea?

Couperose en rosacea worden vaak met elkaar verward, maar het zijn toch echt twee verschillende huidaandoeningen. Op de volgende manier kun je het verschil zien:

 • Couperose: De huid heeft rode en blauwe adertjes die zichtbaar zijn in het gezicht. Veelal te zien op de wangen, neus en kin.
 • Rosacea: Hierbij zijn ook adertjes zichtbaar, maar deze aandoening uit zich ook in kleine ontstekinkjes. Denk hierbij aan rode bultjes, puskopjes en plaatselijke zwellingen.

Er is meestal sprake van couperose rosacea, daarom zijn er vaak ook couperose symptomen te zien bij rosacea. De rosacea behandeling, jouw dagelijkse eigen verzorging, maakt zowel de couperose als rosacea aanzienlijk rustiger.

Als je meer wilt weten over couperose raden wij onze blog Alles wat je wilt weten over couperose aan.

 

Hoe ziet rosacea eruit?

De uiterlijke kenmerken van rosacea komen veelal tot uiting op de wangen, neus en kin:

 • zichtbare adertjes
 • algehele roodheid
 • overmatig blozen
 • kleine ontstekingen
 • rode bultjes
 • puskopjes.
 • plaatselijke zwellingen

 

Wat kun je zelf doen tegen rosacea?

Rosacea is eigenlijk niet te genezen, je hebt het of je hebt het niet. Er is gelukkig wel degelijk iets aan te doen. De juiste huidverzorgingsproducten kunnen rosacea goed in toom houden, zodat jouw huid een rustig(er) beeld krijgt.

Het advies is om de juiste rosacea behandeling toe te passen en om passende gezichtsverzorging te gebruiken die helpt tegen rosacea.

 

Rosacea behandelen

Het doel van een rosacea behandeling is om meer rust te creëren. De huid heeft blijvend aandacht nodig als het gaat om huidverzorging, zeker beginnende rosacea is met de juiste verzorging goed te behandelen.

Afhankelijk van de ernst van de aandoening is het goed om je huid te laten behandelen door een deskundige, of om je huisarts te raadplegen of medicatie een optie voor jou is. Zowel de huisarts als de deskundige (schoonheidsspecialist of dermatoloog) kan jou hierin goed begeleiden en zal afhankelijk van het huidbeeld jouw huid behandelen.

Daarnaast kan de rosacea huid niet zonder een dagelijkse goede huidverzorging. Hiermee blijven de aandoening en de symptomen ervan onder controle.

 

Huidverzorging bij rosacea

Om de rosacea huid rustig te houden is het van belang om gezichtsverzorging te gebruiken dat inspeelt op de behoefte van de gevoelige huid. Er zijn gelukkig nog meer opties dan alleen een rosacea crème.

Belangrijk is altijd om irriterende stoffen te vermijden in de producten zoals alcohol, parfum en geurstoffen. Hieronder hebben we een aantal tips om de rosacea huid te verzorgen.

Reinig met een milde en zachte cleanser die huid niet uitdroogt.

Medik8 Calmwise Soothing Cleanser is zacht voor de de rosacea huid en reinigt op een milde wijze, zonder de huid uit te drogen. Het zorgt voor een snelle verlichting bij de rode en geïrriteerde huid.

 

Medik8 Calmwise Soothing Cleanser

Medik8 Calmwise Soothing CleanserExfolieer 3x per week met een milde peeling.

Dermalogica Daily Microfoliant reinigt je poriën mild en effectief. Het kalmeert de huid, vermindert roodheid en droge plekken op de huid en pakt tegelijk de aanwezige ontstekingen aan. De poeder meng je met een paar druppels water, schuimt op en zo komen de papaya, rijstenzymen en salicylzuur vrij. Des te meer druppels water je toevoegt, des te zachter wordt deze peeling.

 

Dermalogica Daily Microfoliant

Dermalogica Daily MicrofoliantBescherming met een SPF 30. Gebruik minimaal een factor 30 zonverzorging op minerale basis (titaniumoxide of zinkoxide) in je dagelijkse skincare routine. 

REN Clean Screen SPF30 is een minerale zonnebrand voor het gezicht. Het bevat zinkoxide om te beschermen tegen uv-stralen, verhoogt het afweersysteem van de huid en absorbeert talg voor een matte teint.

REN Clean Skincare Clean Screen SPF30

REN Clean Skincare Clean Screen SPF30Olievrije dagcrème. Olie in de dagcrème kan gauw te vol zijn waardoor de huid nog warmer kan worden. De demodex mijt gedijt goed in een warme omgeving en zal zich dan nog meer gaan ontwikkelen.

Dermalogica Active Moist is een olievrije vochtinbrengende crème die huidherstellende ingrediënten bevat, een gezond microbioom ondersteunt en hydrateert. Het bevat o.a. kliskruid dat ontstekingsremmende en antibacteriële eigenschappen heeft voor een rustiger huidbeeld. Vrij van parfum en verhoogt de weerbaarheid van de huidbarrière.

Dermalogica Active Moist

Dermalogica Active Moist

 

 

Nachtcrème met vitamine A. Vitamine A, ook wel retinol, retinal of retionate genoemd heeft een positief effect bij rosacea. Wel is het belangrijk dat een laag percentage wordt gebruikt om irritaties te vermijden.

Medik8 Crystal Retinal 1 is een olievrij serum dat aanvoelt als een luchtige nachtcrème en ook als zodanig kan worden gebruikt. Het helpt de huid te herstellen, hydrateren en versterken. Het demodex mijt krijgt hierdoor minder kans om zich te ontwikkelen op de huid. Gewend aan dit product? Maak dan een vervolgstap naar Medik8 Crystal Retinal 3.

 

Medik8 Crystal Retinal 1 Medik8 Crystal Retinal 3

Medik8 Crystal Retinal 1

Medik8 Crystal Retinal 3Serum Vitamine C is een aanrader om overdag te gebruiken vooraf aan je dagcrème. Vitamine C versterkt namelijk de vaatwanden, waardoor algehele roodheid en het couperose uiterlijk zal verbeteren.

Marlyse Blue Elixer Vitamine C is een serum dat rijk is aan antioxidanten en het herstelproces van de huid bevordert. De algehele huidconditie wordt hierdoor verbetert en dit verbetert ook het afweersysteem van de huid.

Marlyse Blue Elixer Vitamine C

Marlyse Blue Elixer Vitamine C

 

 

Wat moet je vermijden bij rosacea?

Er zijn een aantal factoren die rosacea uitlokken en daarom beter vermeden kunnen worden. Hieronder een opsomming van invloedsfactoren op rosacea:

 • Het weer: Kou, wind en ook de felle zon.
 • Irriterende stoffen: Huidverzorging met geurstoffen, parfums, menthol en alcohol.
 • Warmte: Warme baden, warme omgeving, sauna en stoombaden.
 • Alcohol: Zet de bloedvaten uit, met name rode wijn triggert extra.
 • Geneesmiddelen: Hierbij gaat het om medicijnen die vaatverwijdend zijn.
 • Roken: Ook ruimtes waarin gerookt worden.
 • Sporten: Zorgt ervoor dat de bloedsomloop verhoogt.
 • Voeding: Sterke kruiden (kaneel, anijs, gember, kruidnagel, peper) en histamine rijk voedsel (tomaat, spinazie, avocado, bietjes, zuurkool, meloen, ananas, kiwi, grapefruit, frambozen). Tip. Raadpleeg een diëtist.

 

Producten tegen rosacea?

Heb je een goed advies nodig als het gaat om de behandeling van rosacea? Weten welke je producten nodig hebt om beginnende rosacea thuis te behandelen? Neem voor vragen of advies over rosacea contact op met de specialisten van Care for Skin. Wij helpen je graag verder!

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Ze is al 30 jaar schoonheidsspecialiste en is gespecialiseerd in huidverbetering. Huid, voeding en levensstijl zijn voor haar belangrijke componenten.