Scheren en zelfbruiner

door Anja van Dijken
1 Mei 2022

Scheren en zelfbruiner

Scheren van lichaamshaar is iets van ons allemaal. Man of vrouw, de cijfers zijn hier duidelijk over. Naar schatting gebruikt 45% tot 65% van de dames onder ons met enige regelmaat het scheermesje om zich te ontdoen van ongewenst of overtollig lichaamshaar.

Maar scheren in combinatie met het gebruik van een zelfbruiner, wat kan wel en wat beter niet. Duidelijkheid, een goed advies, wel zo handig om te weten als je je lichaam een mooie teint wilt geven.


Hoe werkt een zelfbruiner?

Een zelfbruiner, tanning spray of tanning mousse kleurt de bovenste huidlaag, de hoornlaag. De hoornlaag bestaat uit dode huidcellen, die van nature dagelijks loslaten. Normaliter is dit amper zichtbaar, alleen bij droogte zie je dat de huid schilfers laat zien.

De Oolaboo Skin Superb Organic Spray-on Bronzer dankt zijn bruinende werking aan de ingrediënten DHA (dihydroxyacetone) en erythrulose. Deze combinatie is een ketose-suikermolecuul dat reageert met bepaalde eiwitten in de bovenste lagen van de huid, waar zich droge, dode huidcellen bevinden, dee hoornlaag dus.

Door deze reactie ontstaat binnen 3 à 4 uur een bruine kleur op je huid.

Omdat alleen de bovenste, dode huidcellen worden gekleurd, verdwijnt de bruine teint wanneer die huidcellen door het natuurlijke vernieuwingsproces van de huid afschilferen, na een dag of 5.

Oolaboo Skin Superb Organic Spray-on Bronzer
Oolaboo Skin Superb Organic Spray-on Bronzer


Kun je je scheren na het gebruik van een zelfbruiner?

Natuurlijk kan dat, kwaad kan het niet, maar helaas zal de teint dan wel sneller verdwijnen. Scheren van je lichaamshaar met een wegwerpmesje of beter nog een safety razor, betekent voor de huid zoveel als een vorm van scrubben.

Voorafgaand aan het gebruik van een zelfbruiner is dit natuurlijk prima!

Dode huidcelletjes worden op deze manier verwijderd, waardoor de tanning niet gaat vlekken op de huid.

Maar ga je na het gebruik van de zelfbruiner je huid scheren, dan geef je feitelijk je huid opnieuw een scrub, met als gevolg dat dode huidcelletjes verdwijnen en daarmee ook een gedeelte van de teint.

Muhle R89 Safety Razor Rose Gold
Muhle R89 Safety Razor Rose Gold


Wanneer kun je het beste scheren in combinatie met tanning spray?

Het beste is om 24 uur voorafgaand aan het gebruik van de tanning spray of zelfbruiner je te scheren of te harsen. Het scheren op de dag zelf is niet aan te raden, de huid is vaak nog lichtjes geïrriteerd en op sommige plekken ook nog wat droger. De huid heeft tijd nodig voor herstel om te voorkomen dat er irritatie of vlekken ontstaan van de tanning.


Wat voor scheerproducten kan ik het beste gebruiken voor het gebruik van een zelfbruiner benen?

Omdat je het beste 24 uur voorafgaand aan de tanning spray of zelfbruiner niet kunt gaan scheren is de invloed van het gebruik van de scheerproducten na deze 24 uur niet erg groot. Wel is het zo dat het gebruik van oliën in producten van invloed zijn op het resultaat van de tanning benen. Denk daarbij aan een scheerolie, een body olie of de olie in een vettende body lotion of bodybutter die je misschien gebruikt tijdens of na het scheren.

De tanning zal minder goed hechten op de huid, omdat de olie in de huidcellen van de hoornlaag hecht, waardoor de hoornlaag al verzadigd is.

Een luchtige bodymilk die hydrateert zal dit probleem niet laten zien.  


Hoe lang blijft het resultaat zichtbaar?

Hoelang blijft tanning spray en zelfbruiner zitten, de mooi gebruinde teint zal ongeveer 5 dagen blijven zitten en daarna langzaam verdwijnen. Dit is natuurlijk wel afhankelijk hoe de huid wordt behandeld. Douche je veel, scrub je de huid regelmatig, het scheren, etc. Dit zijn allemaal oorzaken waardoor de teint sneller zal verdwijnen. Op zich is dat niet erg, als je het weet kun je hier rekening mee houden en wat vaker je zelfbruiner aanbrengen.


Heeft scheren invloed op hoe lang je teint houdbaar is?

JA en NEE!

Het scheren heeft alleen invloed op je teint als je na de Tanning benen gaat scheren.  Normaliter blijft je mooi gebruinde teint ongeveer 5 dagen lang zitten en zal deze langzaam verdwijnen. Door te scrubben of te scheren, wat voor de huid uiteindelijk hetzelfde effect heeft, zal de teint sneller verdwijnen. Op zich niet erg, de huid zal door het scheren ook zeker niet gaan vlekken, maar het is wel goed om te weten.

Ga je scheren vooraf aan de Tanning, dan heeft de houdbaarheid van de teint geen invloed. Let dan wel op dat je de Tanning niet binnen 24 uur na het scheren gaat aanbrengen.


Tanning en scheren?

Scheren na zelfbruiner: werkt als een scrub, je teint verdwijnt sneller, maar je teint blijft egaal.

Zelfbruiner na scheren: wacht na ‘t scheren 24 uur met het aanbrengen van de Tanning.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.