Scheren zonder irritatie, maak kennis met de safety razor!

door Anja van Dijken
13 Maart 2023

Altijd gedacht dat de safety razor alleen voor mannen was? Nou niet dus! De safety razor is vanaf nu jouw beauty tool! Waarom en hoe je deze mooie tool gebruikt? We geven je graag een update over de safety razor voor vrouwen, het nieuwe scheren!

 

Wat is dat nou een safety razor?

Een safety razor is vrij vertaald een "veiligheidsmes", gemaakt van RVS. Het heeft een dubbelzijdig vervangbaar los mesje, oftewel een double edge scheermesje. Het wordt al decennia lang door mannen gebruikt, maar nu is deze er ook voor vrouwen. De safety razor vrouwen is qua gewicht door het RVS iets zwaarder in de hand dan het wegwerpmesje, het heeft een iets korter handvat en een bredere scheerkop als je het vergelijkt met het wegwerpmesje.

Met recht is de safety razor voor vrouwen één van de beste uitvindingen! En het klopt hoor, echt nieuw is het niet, Alleen voor vrouwen is het wel nieuw en helemaal van deze tijd. Jouw eigen safety razor is een super tool waarmee je heel eenvoudig je benen, oksels en bikinilijn ontdoet van ongewenste haren. Daarnaast geeft het scheren met een safety razor de gebruikelijke irritaties na het scheren en geeft dus een fantastisch resultaat.

 

Muhle Safety Razor Rytmo Mint Groen
Muhle Safety Razor Rytmo Mint Groen

 

Wat is het voordeel van een safety razor?

Het gebruik van een safety razor vrouwen heeft veel voordelen:

  • Zeer glad resultaat na het scheren.
  • Minder kans op irritatie.
  • Altijd scherpe mesjes.
  • Duurzaam in gebruik.

Veel wegwerpmesjes verdwijnen al heel snel in de prullenbak, soms al na eenmalig gebruik. Niet duurzaam en niet goed voor het milieu. Je kunt alleen met een echt scherp mes een goed en glad resultaat verwachten, dus hoe logisch is het dat het zo werkt.

De safety razor is hierin een uitkomst, omdat je het scheermes altijd kunt voorzien van een nieuw mesje. Deze mesjes zijn scherp en aan twee kanten (double edge) te gebruiken. Tegelijk zijn deze double edge mesjes (blades) zeer dun en gemaakt van goed staal. De coating op het mesje zorgt ervoor dat de mesjes lang meegaan en de scheerbeurt telkens lekker soepel verloopt.

Doordat je met een safety razor altijd een scherp mesje gebruikt, zal het ontstaan van een rode en geïrriteerde huid minimaal zijn. Had je altijd last van rode bultjes na het scheren? Dan zul je met het gebruik van een safety razor voor vrouwen dit probleem nagenoeg volledig kunnen skippen. Wil je meer tips hierover? Lees onze blog: "Hoe voorkom je rode bultjes na het scheren?"

Zelf vind ik duurzaamheid erg belangrijk. Sinds ik de safety razor voor dames gebruik, gebruik ik de wegwerpmesjes niet meer. Dus minder plastic in de prullenbak en kunnen veel kleine stapjes iets groters in gang zetten. Voor mij is de safety razor een echt duurzaame scheermesjes vrouw.

 

Comfort Zone Skin Regimen Shaving Gel
Comfort Zone Skin Regimen Shaving Gel

 

Hoe gebruik je een safety razor voor vrouwen?

Voor veel vrouwen is het gebruik van de safety razor vrouwen nieuw, daarin hebben we een uitgebreide scheerroutine voor je gemaakt. Deze routine zorgt niet alleen voor een super glad resultaat, maar zal ook rode bultjes en irritaties voorkomen.

 

Scheer onder de douche

Neem je scheertools mee onder de douche. Je huid is tijdens het douchen namelijk warmer, waardoor de haartjes zich gemakkelijker laten verwijderen. Als je het fijn vindt, kun je vooraf aan het scheren je huid een body peeling geven waarin fruitzuren zijn verwerkt. Fruitzuren verweken de huid, waardoor de haartjes wat losser komen te zitten en ook dode huidcellen zitten dan niet meer in de weg. Een body peeling is geen must, maar maakt de scheerroutine wel compleet.

 

Gebruik scheerolie of scheercrème

Maak gebruik van een scheerolie, scheergel of een scheercrème, beide kan ook. Deze producten verzorgen de huid, maken het huidoppervlak en de haartjes zacht. Na het gebruik van een body peeling is het sowieso aan te raden een scheerolie te gebruiken.

 

Positioneer de safety razor

Plaats de safety razor in een hoek van ongeveer 30 graden, trek de huid strak met je andere hand. De ronde kop geleid de safety razor vloeiend over de huid. Maak korte halen om wondjes te voorkomen en om te wennen aan de safety razor.

De safety razor is iets zwaarder, vooral het gedeelte waar het mesje zit: de kop. Het zwaardere gewicht geeft je de mogelijkheid om de huid iets meer in te drukken. Zo komen de haren verder naar buiten en kunnen ze bij de kern worden afgesneden. Scheer met de haargroeirichting mee, zo verminder of voorkom je irritaties. Wil je een gladder resultaat, scheer dan tegen de haargroeirichting in.

Spoel na het scheren de huid af met koud water zodat de poriën zich gaan sluiten. Maak de huid deppend droog met een zachte handdoek en gebruik hierna een body lotion of een aftershave vrouwen. Je geeft op deze manier de huid extra hydratatie, waardoor de huid goed gekalmeerd wordt.

 

Hoe vaak moet je het mesje van je safety razor vervangen?

Je gebruikt in de safety razor losse scheermesjes die je zelf kunt vervangen. Deze double edge blades zijn aan beide kanten te gebruiken, de benaming van deze mesjes zegt het eigenlijk al. Na ongeveer 5 tot 7 scheerbeurten is zo'n double edge blade minder scherp geworden en aan vervanging toe.

Hoe lang een mesje meegaat is natuurlijk mede afhankelijk hoe je ermee omgaat. Gebruik je de safety razor niet zo vaak, dan raden we je aan het mesje sowieso na 3 weken te vervangen. Dit is puur om de bacterie groei die er ontstaat, wat kan leiden tot irritaties of ontstekingen. Dus: na 3 weken sowieso het mesje vervangen en voor een nieuwe gaan.

 

Welke safety razor voor vrouwen is het beste?

De beste safety razor vrouwen moet goed in de hand liggen, althans dat is wel zo prettig. Alle safety razors zijn logischer wijs iets zwaarder in de hand dan het wegwerpmesje, wat meer stabiliteit geeft bij het scheren.

 

Muhle R89 Safety Razor Rose Gold

Muhle R89 Safety Razor Rose Gold

 

Zelf ben ik fan van de Muhle R89 Safety Razor Rose Gold. Niet alleen omdat deze kleur fantastisch is, maar met name omdat de grip iets bewerkt is waardoor het mes stabiel en strak in de hand ligt. Bijpassende mesjes zijn de Muhle Double Edges Blades, milde mesjes met een scherpte 3 op de schaal van 5.

 

Advies safety razor nodig?

Ben je net zo enthousiast als wij zijn en heb je advies nodig welke safety razor bij jou past? Neem gerust contact op met Care for Skin, onze specialisten helpen je graag verder.

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Ze is al 30 jaar schoonheidsspecialiste en is gespecialiseerd in huidverbetering. Huid, voeding en levensstijl zijn voor haar belangrijke componenten.