Scrubben. Hoe, wat en wanneer?

door Anja van Dijken
6 Juni 2022

Scrubben is eigenlijk niets meer of minder dan het verwijderen van de dode huidcellen. Dode huidcellen vormen de buitenste laag van onze huid. Is jouw huid ook gauw dof, heb je oneffenheden, dan kan een regelmatige scrub de oplossing zijn op weg naar een stralende, egale huid met een mooie glow.

 

Is scrubben slecht voor je huid?

Een regelmatige scrub hoeft niet slecht te zijn voor je huid. Het voelt heerlijk schoon, even je huid scrubben. Maar wat is een scrub eigenlijk, het is goed om dit te weten voordat je dit poetsmiddel erbij pakt.

Een gezichts scrub of body scrub geeft jouw huid het lekkere schone gevoel, de doorbloeding komt goed op gang, niets mis mee toch, zou je zeggen. Er is wel een MAAR! Veel scrub producten bevatten een flink grove en soms een scherpe korrel, deze kan de huid toch meer beschadigen dan je lief is.

Kies daarom altijd een scrub die bij jouw huid past.

Is jouw huid dof en wat dikker? Dan mag de scrubcrème een grovere korrel bevatten, maar nooit een scherpe korrel.

Is jouw huid gevoeliger en dun? Kies dan voor een type scrub voor je gezicht die fijn van structuur is.

Heb je actieve acne? Gebruik dan op de plekken van de ontstekingen nooit een scrub. Doordat het ontstekingsvocht van het puistje verdeeld wordt over de huid, zal de acne / jeugdpuistjes huid nog meer gaan ontsteken.

 

Hoe moet je je gezicht scrubben?

Een scrub is een product, veelal een crème die een korrel bevat. Dit kunnen fijne korrels zijn, maar ook grovere en soms (te) scherpe korrels die in de gezichtsscrub zijn verwerkt. Check voordat je je huid gaat scrubben of je een scrubcrème hebt die bij jouw huid past. Heb je een vettere of gecombineerde huidtype, kies gerust voor een scrub met een wat grovere korrel. Heb je een droge of gevoelige huid, kies dan voor een mildere scrub met een hele fijne korrel. Gebruik een gezichtsscrub 1-3 maal per week, dit is uiteraard afhankelijk van jouw huidbehoefte.

Marlyse Blue Face Scrub Nouvital Scrub Cream

Marlyse Blue Face Scrub

Nouvital Scrub Cream

Hoe moet je je gezicht en je huid scrubben.

Voordat je met de scrub begint, is het goed om je huid te reinigen met een cleanser zoals je dat dagelijks doet. Breng daarna de scrub aan op de huid en masseer deze in met roterende bewegingen, waarbij je niet of nagenoeg geen druk geeft.

Afhankelijk van de gevoeligheid van de huid kun je ervoor kiezen de huid vooraf iets nat te maken. Daarna kan het product worden afgespoeld met veel lauw, warm water en je huid is klaar voor de volgende stap in je huidverzorgingsroutine.

 

Hoe moet je je lichaam scrubben?

Het scrubben van je lichaamshuid is het gemakkelijkste om te doen tijdens het douchen of baden. Gebruik een body scrub 1-3 maal per week. Op drogere en ruwere plekken kan een keertje extra wenselijk zijn, denk daarbij aan je knieën, ellebogen, maar ook je enkels. Breng voor het douchen of baden de body scrub aan op de droge huid en masseer deze met cirkelvormige bewegingen in. Laat deze even ongeveer 3-5 minuten intrekken en stap dan onder douche of in bad. Voor een goede verdeling, is een scrub handschoen, de Exfoliating Mitt ideaal. Veelal heeft een scrub handschoen ook vanuit zichzelf al een mild scrub effect, daardoor is deze ook nog eens ideaal voor het verwijderen van plaatselijke schilfertjes en ruwe plekjes.

Bondi Sands Body Scrub Coconut & Sea Salt Bondi Sands Exfoliating Mitt

Bondi Sands Body Scrub Coconut & Sea Salt

Bondi Sands Exfoliating Mitt

Wat moet je eerst doen scrubben of douchen?

Eerst scrubben dan douchen of eerst douchen en dan scrubben. Beide kan, maar er is wel een verschil qua intensiteit.

Het gebruik van een body scrub op de droge huid is intensiever voor huid. Is jouw huid wat dunner en misschien ook wat gevoeliger, kies dan voor het gebruik van een bodyscrub op de natte huid, dus tijdens het douchen of baden. De scrub zal dan minder intrekken, maar ook minder wrijving geven. Zowel de wrijving als het minder intrekken bepaalt de intensiteit van het gebruik van de body scrub.

 

Waarmee kan je scrubben?

Er zijn een paar handige tools die je kunnen helpen om je gezicht of lichaam te scrubben. Je kunt deze tools droog, nat, in combinatie met je dagelijks reiniging, maar ook in combinatie met je scrubcrème of bodyscrub gebruiken. Het effect van de scrubcrème of bodyscrub wordt hierdoor versterkt:

Ons advies

Bondi Sands Exfoliating Mitt: deze tweezijdige scrub handschoen is verrijkt met koolstof, daardoor geeft dit een diepreinigende en zuiverende werking. Je kunt de mitt gebruiken in combinatie met een bad- of doucheproduct en gebruiken op het lichaam met cirkelvormige bewegingen, waardoor de mitt zijn werk kan doen.

 

Wat moet je absoluut niet gebruiken na het scrubben?

Na het scrubben van je gezicht of je lichaam moet je nooit een andere scrub of peeling gaan gebruiken. Let daarbij ook op dat er reinigend masker zijn, die ook een peelend effect op de huid hebben.

Gebruik daarom na het scrubben van je gezicht of het lichaam altijd een herstellend en voedend product die de huidbarrière herstelt en de huid de juiste voeding geeft die het nodig heeft, zoals een voedende gezichtscrème, een body lotion of body butter.

 

Wat is het verschil tussen een scrub en een peeling?

Een scrub heeft andere eigenschappen dan een peeling, ook wel exfoliant genoemd.  Maar welke en wanneer gebruik je een scrub en wanneer kies je voor een peeling.

 

Scrub

Dit is korrelachtige substantie, veelal een crème met daarin een korrel verwerkt, variërend van fijne tot grovere korrels. Door de wrijving tussen de korrel en de huid zal de hoornlaag verdunnen, waardoor de huid weer zacht aanvoelt.

Heb je een drogere, normale of verhoornde huid, dan kan een scrub je huid zeker goed doen.

De scrub geeft je huid een frisse glow en stimuleert de huidvernieuwing.

 

Medex Lait Exfoliant is een combinatie van een scrub en reiniging voor alle huidtypes, maar met name voor de normale, droge en vochtarme huid. Een heerlijke reiniging, waardoor de huid kalmeert, wordt voorzien van antioxidanten door de aanwezige vitamine E. Calendula zorgt dat de huid kalmeert en meer weerstand krijgt.

Image Skincare BODY SPA - Exfoliating Body Scrub: deze body scrub geeft de huid een optimale hydratatie, terwijl droge, doffe huidcellen worden verwijderd. De celvernieuwing wordt gestimuleerd en de pH waarde van de huid wordt in balans gebracht, waardoor de huid er stralend uitziet en glad aanvoelt.

Biomaris Sunny Orange Body Cream Scrub: deze lichaam scrub is een verzorgende bodyscrub die natuurlijke essentiële olie van sinaasappel bevat. Daarnaast bevat deze ook zeezout. Met zeezout scrubben van je lichaamshuid zal de bloedcirculatie stimuleren. Doordat in dit product kostbare verzorgende oliën zijn verwerkt zal deze optimaal gevoed worden, maar ook gestimuleerd met het extract van bruine algen.

 

Medex Lait Exfoliant Image Skincare BODY SPA - Exfoliating Body Scrub Biomaris Sunny Orange Body Cream Scrub

Medex Lait Exfoliant

Image Skincare BODY SPA - Exfoliating Body Scrub

Biomaris Sunny Orange Body Cream Scrub

 

Peeling

Een peeling, ook wel exfoliant genoemd, gaat iets verder dan een scrub. Een peeling bevat ook vaak een fijne korrels, maar niet altijd. Wel bevat een peeling altijd toevoegingen van veilige zuren, zoals glycolzuur, melkzuur, amandelzuur, maar ook salicylzuur. De zuren weken de bovenste huidcellen los waardoor de dode huidcellen worden verwijderd.

Een peeling kan in principe gebruikt worden door alle huidtypes en huidcondities. Wel zal dit per product verschillen en is de intensiteit en werking afhankelijk van de ingrediënten.

De peeling stimuleert de collageen productie, herstelt de huid van zonschade, vermindert vorming van fijne lijntjes, rimpels en pigmentatie en reinigt de huid tot diep in de poriën.

 

Alpha-H Liquid Gold is een krachtige nachtpeeling die de huidvernieuwing stimuleert, de glans van de huid verbetert. Het is eigenlijk een peeling en serum ineen. Zeer geschikt voor de rijpere huid en anti aging, het collageen zal worden gestimuleerd, maar ook de elastine vezels en het huideigen hyaluronzuur in de diepere huidlagen zal hiermee flink toenemen.

Dr. Grandel Effect Peeling is een op enzymbasis peeling met fijngemalen bamboe, het verwijdert de verhoornde huidcellen en onzuiverheden tot diep in de poriën. Is hierdoor zeer geschikt voor de normale, droge huid, maar ook de onzuivere en vette huid heeft hier veel baat bij.

 

Alpha H Liquid Gold Dr. Grandel Effect Peeling

Alpha-H Liquid Gold

Dr. Grandel Effect Peeling

 

Heb je nog vragen?

Kom je er alleen niet uit, of jouw huid nu beter af is met een scrub of een peeling en welke scrub het beste bij jou past. Neem gerust contact op met de specialisten van Care for Skin, we geven je graag een goed advies.

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.