Skin fasting

door Anja van Dijken
3 Mei 2021

Wat is skin fasting?

Het is een ware rage, skin fasting, maar wat is het nu eigenlijk? Het betekent zoveel, dat je een tijdje volledig stopt met je huidverzorgingsproducten en/of het gebruik van cosmetica, oftewel een soort detoxen van je huid. Knapt je huid hier nu echt van op, of is het beter om dit keer de rage aan je voorbij te laten gaan?

 

Waarom skin fasting en wat doet het precies

De achterliggende gedachte zit in het feit dat het goed is om je huid een tijdje 'met rust te laten', even geen huidverzorging meer te gebruiken, geen mascara en of andere cosmetica producten meer op te doen. Voor sommigen gaat het zelfs zo ver, dat er tijdelijk geen zepen en shampoos meer in de badkamer voorkomen.

Dit alles met als doel om zo je huid, haar en lichaam te resetten. Je huid zou verzwakt kunnen raken door het gebruik van (te) veel producten. Door het allemaal een periode te laten staan, zou de huidbarrière zich weer gaan herstellen.

Of dit echt zo is, daar is geen wetenschappelijk bewijs voor. Desalniettemin is het altijd goed om wel heel kritisch te kijken naar hetgeen je op dit moment gebruikt en of dit producten zijn die echt iets voor je huid en haar doen. Vooral in het geval dat je huid irritaties geeft, kan dit goed uitwerken.

Skin Fasting

 

Een goede basis is een must

Het is zeker aan te bevelen om zoals gezegd eens kritisch naar al je huidverzorgingsproducten te gaan kijken. Vaart je huid er goed bij en straalt deze als nooit tevoren, dan is mijn advies, ga vooral zo door. Is dit, ondanks het gebruik van vele goede verzorgingsproducten, nog steeds niet het geval. Ga dan terug naar de basis.

Een goede basis is een pre, cleanser en verzorgen, deze twee zijn een must voor onze huid. Je huid ontdoen van vuil en talg, daarmee voorkom je verstoppingen en een onrustige huid. Een van de oorzaken van huidveroudering is het fijnstof, uitlaatgassen en straatvuil, ook een reden des te meer om de reiniging absoluut niet over te slaan.

Als verzorging is het raadzaam om als basis te  kiezen voor een zonnebrandcrème. Deze voorkomt huidschade en daarmee huidveroudering.

Bij een onrustige huid zal het hanteren van deze basis van reiniging en verzorging, de huid rustiger maken. Vanaf dat punt is het goed om de huid 'te vragen' wat het nodig heeft. Veelal zal het dan om vocht gaan, want de meeste huiden hebben een tekort aan vocht. Op deze wijze kun je je verzorgingsroutine (desgewenst) weer gaan opbouwen.

 

Skin fasting en cosmetica

Als je behoefte hebt om tijdelijk of voor altijd je foundation, je mascara, je oogpotlood en al het andere aan de wilgen te hangen, doe dat dan gewoon. Het gebruik kan mijns inziens absoluut geen kwaad, mits het goede producten zijn. Maar het is vooral goed om te doen wat bij je past en als het bij je past om voor een periode niets te gebruiken, dan is dat prima. Waar jij je happy bij voelt, dat is het allerbelangrijkst.

 

Skin fasting

 

Skin fasting……. sense of nonsense?

Persoonlijk denk ik dat het goed is om dus kritisch te blijven in wat je smeert en wat niet. Let daarbij vooral op de basis en ook de ingrediënten, de toegevoegde alcohol en parfum. Alles schrappen uit je beautyroutine, niet doen dus, dat kan uiteindelijk meer kwaad dan goed doen.

Veel succes met wat bij jou past, want dat zit als gegoten.

 

Advies bij Care for Skin

Wil je graag een op-maat-gemaakt huidadvies? Onze schoonheidsspecialistes helpen je graag. Kom in contact door een mailtje te sturen naar [email protected] of bel naar 085-0607005.

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.