Slaap je huid mooi

door Julianne Bruining
6 Oktober 2020

Slaap je huid mooi

Je huid heeft overdag veel te verduren. Je huid wordt blootgesteld aan factoren die de huidkwaliteit kunnen aantasten. Denk hierbij aan de verschillende temperaturen (binnen en buiten), weersinvloeden zoals regen, wind, warmte of zon, make-up en toxische stoffen die in de lucht dwarrelen. Uit onderzoeken blijkt dat het herstel van de huid 's nachts optimaal is: diverse natuurlijke huidmechanismen werken 's nachts weliswaar twee keer zo hard dan overdag! De nacht is hierdoor een perfect moment voor een juiste huidverzorging, omdat de huid lekker aan de slag gaat met alle werkstoffen.

Wat doet de huid 's nachts?

De huid kan 's nachts beter werkstoffen opnemen, omdat hij actiever is dan overdag. Diverse onderzoeken hebben met metingen vast kunnen stellen welke verschillen er zijn in de activiteit in de huid 's nachts en overdag. Er zijn vier natuurlijke mechanismen die de huidkwaliteit bepalen:

 

1|  Celvernieuwing

De huid vernieuwt zich continu, doordat huidcellen een levensloop doorgaan. Nieuwe cellen worden gemaakt en oude huidcellen sterven af. Uit onderzoeken is gebleken dat deze cyclus van celvernieuwing en het aantal celdelingen hierbij het hoogst is rond 01.00 uur 's nachts en het laagst is rond 13.00 uur ‘s middags. De huid is 's nachts dus erg actief en de nieuwe cellen kunnen gelijk aan de slag met de werkstoffen uit je nachtverzorging. Dit resulteert in een stralende huid wanneer je wakker wordt.

 

2| Microcirculatie

De microcirculatie in de huid, oftewel de bloedsomloop door de kleine vaten, is optimaal tussen 00.00 uur en 05.00 uur 's nachts. Deze toename in bloeddoorstroming komt onder andere door de versnelde celvernieuwing die in de nacht plaatsvindt. Op dit tijdstip is de huid actief bezig met het afvoeren van afval- en giftstoffen en het aanvoeren van zuurstof en voedingsstoffen. De huid is 's nachts warmer door deze verbeterde bloedsomloop en neemt hierdoor ook beter werkstoffen op.

 

3| Desquamatie (afschilfering)

Onze huid leeft en vernieuwt zichzelf elke vier á zes weken. Deze vernieuwing is zichtbaar in de vorm van schilfers: de hoornlaag laat de dode huidcellen los en in andere huidlagen wordt gewerkt aan nieuwe cellen voor een stralende teint. Uit onderzoeken blijkt dat deze afschilfering het meest actief is rond  01.00 uur en 05.00 uur ‘s nachts.

 

4| Herstel barrièrefunctie

De huid heeft een natuurlijk beschermjasje, de huidbarrière, die de huid beschermt tegen schadelijke  invloeden van buitenaf. Gedurende de dag wordt dit beschermjasje steeds zwakker doordat hij belast  wordt door allerlei factoren. Voor het slapen gaan reinig je de huid, zodat vuil, zweet, talg en make-up van de huid verwijderd wordt. De huidbarrière is na de reiniging op zijn kwetsbaarst. ‘s Nachts hersteld de barrièrefunctie zich, door de versnelling van celvernieuwing, afschilfering en microcirculatie. Een goed functionerende barrièrefunctie resulteert in een gekalmeerde, soepele huid.Maak van je nachtrust je schoonheidsslaapje

Met het volgende ritueel bereid je jouw huid optimaal voor op de nacht, om van je nachtrust een schoonheidsslaapje te maken:

Stap 1: Reinigen

Zorg voor een goede reiniging. Gedurende de dag heeft de huid veel stof en vuil uit de lucht opgevangen en draag je eventueel make-up. Ook als je geen make-up draagt is de huid vuil, omdat de huid gedurende de dag zelf talg en zweet uitscheidt. Dit alles blijft op de huid liggen en wil je dus weghalen met een goede, diepe reiniging. Je moet er toch niet aan denken dat al dat microscopische vuil in je kussensloop gaat zitten broeien?

Een normale tot droge huid heeft baat bij een volle reinigingsmelk. Deze reinigt de huid zonder teveel natuurlijke vetten te verwijderen. Een gecombineerde tot vette huid kan kiezen voor een reinigingsgel zonder sulfaten. Deze schuimt mild en verwijdert goed overmatig talg. Voor beide reinigingsproducten geldt dat het moet worden ingemasseerd gedurende 2 minuten op de huid met de lichtvochtige handen en afspoelen met lauw water. 

Medik8 Cream Cleanse IMAGE Skincare ORMEDIC Balancing Facial Cleanser
Medik8
Cream Cleanse
SHOP HIER
IMAGE Skincare
ORMEDIC - Balancing Facial Cleanser
SHOP HIERStap 2: Toner

Een toner/lotion/tonic kun je eigenlijk zien als de beste vriendin van je reinigingsproduct. Ze zijn altijd samen. Een toner/lotion/tonic is dus een tweede stap in het reinigingsproces en zorgt ervoor dat de pH-waarde van de huid weer wordt hersteld na het reinigen. Ook verwijdert het de laatste restjes vuil. Een toner, tonic of lotion is in principe hetzelfde product, alleen worden de namen door cosmeticabedrijven door elkaar gebruikt. Het belangrijkste is om een toner te kiezen zonder 'alcohol denat.' op de ingrediëntenlijst. Een fijne toner die voor zowel elke huid geschikt is, is de Azulen Tonic van Nouvital. Breng je toner aan op een wattenschijfje en veeg over het hele gezicht. 

Nouvital Azulen Tonic
Nouvital
Azulen Tonic
SHOP HIERStap 3: Oogcrème

Het liefst wil je natuurlijk voorkomen dat je 's ochtends enorme wallen hebt. Naast optijd naar bed gaan en voldoende water drinken gedurende de dag kan het aanbrengen van een oogproduct voor het slapen gaan ook helpen om vochtwallen te voorkomen. Niet elk oogproduct is bedoeld voor tijdens de nacht, dus kijk goed bij de productomschrijving. De Collagen Eye Roll-On van Thalgo kan in ieder geval prima voor zowel overdag als 's nachts.

Thalgo Collagen Eye Roll-On
Thalgo
Collagen Eye Roll-On
SHOP HIERStap 4: Serum

Een serum is een vloeistof met zeer krachtige werkstoffen. Deze dunne vloeistof dringt diep in de huid en zet de huid tijdens de nacht aan het werk. Retinol (vitamine A-zuur) wordt door daglicht afgebroken en is daardoor een perfecte vitamine om te gebruiken tijdens de nacht. Retinol stimuleert het celvernieuwingsproces, dus draagt bij aan alle processen die de huid tijdens de nacht ondergaat. Ook werkt het licht exfoliërend, waardoor de huid 's ochtends zacht, egaal van structuur en stralend is. Ook werkt het antibacterieël op eventuele puistjes en onzuiverheden en voorkomt het de vorming van. Het beste retinol serum dat voor elk huidtype geschikt is is de Crystal Retinal 3 van Medik8. 

Medik8 Crystal Retinal 3
Medik8
Crystal Retinal 3
SHOP HIER

 Stap 5: Nachtcrème

De laatste stap voor de ideale schoonheidsslaap is het aanbrengen van de juiste nachtcrème. Een nachtcrème bevat ingrediënten die de huid helpen herstellen tijdens de nacht, zodat ze weer topfit is voor de volgende dag. Ook bevat een nachtcrème over het algemeen meer natuurlijke boters en oliën die de huid extra voeden, zodat een trekkerig, jeukerig of droog huidgevoel wordt voorkomen. Deze boters en oliën vullen ook de vetten in de natuurlijke huidbarrière aan, waardoor de huid sterker en weerbaarder wordt tegen invloeden van buitenaf.

De Beauty Sleep face cream is een intensief voedende en herstellende nachtcrème. Met als hoofdingrediënt Manuka Honing biedt deze crème een sterke anti-oxidante werking, die de schade herstelt die de vrije zuurstofradicalen overdag hebben toegebracht. Actieve nutriënten, zoals avocado, abrikoos, moerasbloemzaatolie en karitéboter, activeren en stimuleren het celmetabolisme van de huid. De nachtcrème bevat ook een hoog gehalte aan hyaluronzuur.

 

Oolaboo Beauty Sleep Face Recovering Nutrition Night Cream
Oolaboo
Beauty Sleep Face Cream
SHOP HIER

 

Good Night!


Wellicht vind je deze blog ook interessant: 

 

Julianne Bruining
Julianne is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en breidt haar kennis steeds verder uit door middel van verschillende trainingen en opleidingen. Ze is een echte vakvrouw die graag ingrediëntenlijsten uitpluist en aan de hand daarvan het beste advies voor jouw huid geeft.