SPF alle ins & outs

door Anja van Dijken
12 April 2021

SPF van top tot teen. Wat smeer je, wanneer smeer je en hoe vaak smeer je? Dan heb je ook nog eens de producten met een teintje en SPF. Hoe logisch is het dat je door de bomen het bos dan niet meer ziet. Het wordt tijd dat we het voor je samenvatten, wel zo handig!

 

Wat betekent SPF?

SPF staat voor Sun Protection Factor. Dit geeft aan hoeveel UVB straling je zonnebrandcreme kan tegenhouden. UVB veroorzaakt een verbrande opperhuid. Als je normaliter na 10 minuten zon al zou verbranden, dan duurt dit met bijvoorbeeld factor 30, 30 keer zo lang, dus 300 minuten. Hoe snel je huid brand is wel afhankelijk van wat de zonkracht is op dat moment.

Zonbescherming

 

Welke factor moet ik kiezen?

Ons advies is om dagelijks een zonnebrandcreme factor 10, zonnebrandcreme factor 30 of nog beter een zonnebrandcreme factor 50 te gebruiken, dus ook in de winter. In de zomer zul je aan deze factor genoeg hebben, maar moet je wel na twee uurtjes even bijsmeren. Heb je een hele lichte huid, dan is voor de zomer een hogere factor aan te raden. Gebruik deze bescherming altijd in combinatie met een goede dagverzorging.

Tip: het is goed om je huid ietwat aan de zon bloot te stellen, smeer deze niet dicht met een sunblock, je huid mag best wat pigment ontwikkelen, dit is weer de natuurlijke bescherming.

Gebruik daarom niet standaard een (te) hoge zonnefactor, maar kies voor een factor 15 of 30, indien mogelijk. Beter wat pigment opbouwen, dan eens per jaar in de zomervakantie je huid vol te smeren met een sunblock en de rest van het jaar onbeschermd rondlopen.

 

Wat is het verschil tussen UVA en UVB stralen?

UVA stralen zorgen voor huidveroudering en UVB stralen voor zonnebrand.

Natuurlijk zonlicht bestaat voor 95% uit UVA en 5% uit UVB. UVA dringt dieper in de huid, waardoor het collageen en elastine wordt aangetast. De A staat voor Aging. UVB stralen zijn krachtiger, maar blijven voornamelijk aan de bovenste huidlaag en veroorzaakt zonnebrand. De B staat voor Burning.

 

Zonnebaden

 

Waarom moet je om de 2 of 3 uur smeren?

Het is verstandig om jezelf om de 2 of 3 uur opnieuw in te smeren, vooral als je een langere tijd in de zon zit of ligt. De werkzaamheid van de filters neemt namelijk na het opbrengen af. Uiteraard is de tijd die er tussenzit afhankelijk van de sterkte van de zon, of je wel of niet zwemt en of je veel transpireert. Het gebruik van een hogere filter heeft hier geen invloed op, dat is een fabel.

 

SPF en jouw huidtype

Heb je een lichte en gevoelige huid dan is het verstandig om een hogere beschermingsfactor te kiezen, SPF30 of SPF50. Heb je een iets donkere huid van nature en verbrand je niet zo snel, dan voldoet een beschermingsfactor 15 of 30. Zoals hiervoor ook al aangegeven, gebruik het zowel in de zomer als in de winter en geef je huid ook de kans om aan de zon te wennen en wat pigment op te bouwen. Zo werk je aan je eigen natuurlijk bescherming.

 

Advies bij Care for Skin

Wil je graag een op-maat-gemaakt huidadvies? Onze schoonheidsspecialistes helpen je graag. Kom in contact door een mailtje te sturen naar [email protected] of bel naar 085-0607005.

 

 

Onze favoriete SPF van Image Skincare en Brush on Block bescherming:

Prevention+ Daily Matte Moisturizer SPF 30+   Brush on Block Translucent Mineral Sunscreen SPF 30

Image Skincare Prevention+ Daily Matte Moisturizer SPF 30+

 

Brush on Block Translucent Mineral Sunscreen SPF 30

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.