Supplementen, hoe, wat en wanneer gebruik je ze?

door Anja van Dijken
10 Oktober 2022

De tijd van het jaar maakt dat je er weer over nadenkt, voedingssupplementen. Heb ik het nu echt nodig, krijg ik wel genoeg voedingsstoffen binnen?

We nemen je graag mee in de wereld van de voedingssupplementen en vooral die supplementen (maar ook de voeding) die goed zijn voor je huid. 

 

Wanneer en hoe gebruik je supplementen?

Het gebruik van een extra vitaminepilletje naast onze dagelijkse portie groente en fruit is inmiddels een volledig geaccepteerd gegeven. We vinden het normaal, zelfs schuwen we niet om kinderen een tabletje extra te geven als we denken dat het nodig is.

Maar hoe zit het nu echt, grijpen we niet te snel naar zo'n potje of is het terecht dat we dit doen. De meningen zijn hierover verdeeld, op zich niet erg, maar het is altijd goed om kritisch te blijven kijken naar wat je eet, drinkt en waarom je wel of niet een extra vitamine pilletje zou nemen.

Deze blog gaat je zeker helpen.

 

Supplementen

 

Goede voeding en supplementen.

Goede voeding is van essentieel belang voor jouw lichaam, je huid en je hersenen, dus je totale functioneren. Een supplement is een aanvulling, maar zal nooit het effect van goede voeding vervangen.

Maar wat is goede voeding en wat niet? Als je je hierin verdiept kom je al gauw in het "bomen-bos" gedeelte terecht. Althans zo ging het jaren geleden voor mij. Uiteindelijk heb ik gekozen de adviezen vanuit de orthomoleculaire hoek ter harte te nemen. Hier wordt volledig uitgegaan van goed, het liefst biologisch geteeld voedsel en bewust gekeken naar de inhoud van hetgeen je eet. Om zo tot een goed uitgebalanceerd voedingspatroon te komen.

Even een paar tips vanuit de orthomoleculaire wereld:

 • Groente en fruit: kies dagelijks voor 3 stuks fruit en 300 tot 500 gram groente, waarvan het liefst ook nog een portie rauwkost. Kies daarbij de soorten fruit met weinig fruitsuikers en de groente die is gerelateerd aan het jaargetijde.

  Tip: verdiep je in de voedingsstoffen van het fruit en de groente, het werkt super goed op je immuunsysteem en veel producten zitten vol met antioxidanten. Dit zijn onze helpers voor het opruimen van de rommel in ons lichaam en uiteindelijk van essentieel belang voor zowel ons lichaam als onze huid.

 • Vlees: kies het liefst voor rund, kip of vis en dan natuurlijk de gezondere varianten (biologisch), wissel af met vega of doe eens een dagje geen vlees.

 • Dranken: groene thee is het meest gezonde voor je lichaam, veel antioxidanten, helpt bij afvallen en detoxen. Probeer koffie, frisdranken en alcohol te beperken.

 • Ontbijt en brood: kies zoveel mogelijk voor de spelt varianten (liefst biologisch natuurlijk) of kies voor yoghurt (volle) in combinatie met havervlokken. Beide zijn erg gezond en havervlokken bevat vooral vitamine B, mineralen en antioxidanten. Het schijnt tevens het cholesterolgehalte in het bloed te kunnen verlagen.


Wees niet bang voor (goede) vetten, zoals volle yoghurt e.d. Vitamines hebben vetten nodig om door het lichaam te worden opgenomen. Kies bij het bereiden van je maaltijd ook de juiste vetten, zoals ghee, kokos-olie en olijfolie. Laat dus de bak margarines staan.

MUST
Vermijd (toegevoegde) suikers. Je lichaam moet heel hard aan het werk om suiker weer af te breken en het verzwakt je immuunsysteem, je natuurlijke afweer dus.

 

Supplementen

 

Goede voeding, wel of geen supplementen?

Vermoedelijk wel. Door het gebruik van allerlei kunstmatige handelingen, zoals kunstmest, antibiotica bij vee en een uitgeputte bodem, maakt dat de voedingsstoffen in onze voedsel schaarser zijn geworden. Gelukkig is dit een bewustwordingsproces en zien we hier verandering in, daar is de biolandbouw een goed voorbeeld van. 


Tip:
meten is weten. Laat je bloed controleren op vitamines en mineralen, dit kan heel eenvoudig via de huisarts.

Ten overvloede misschien: bovenstaand is geen compleet dieet, of compleet voedingspatroon, maar een anders kijken naar voeding.

 

Wat doen supplementen voor je huid?

Ons lichaam zit ingenieus in elkaar en gebruikt de bouwstoffen die ze binnen krijgt door voeding. En wel in deze vitale volgorde: eerst is de lever aan de beurt, dan de hersenen, hart en longen, organen, spieren en tenslotte wat erover blijft gaat naar de huid.

Het is niet zo moeilijk om de conclusie te trekken, dat de huid het sluitstuk is van dit proces. Het is dus reëel om te stellen, dat er voor huid simpelweg niet genoeg over is.

Supplementen voor je huid maken dat je de huid extra vitamines geeft, antioxidanten, collageen, die de huid ondersteunen in haar proces van herstel, bescherming tegen vrije radicalen en vooral het behouden van een optimale conditie.

 

Welke supplementen gebruik je voor een mooiere huid?

Uiteindelijk zijn alle vitamines, maar vooral een goede balans hierin vinden, van essentieel belang voor een mooiere huid.


Er springen er een paar uit die veel invloed hebben op de huid:

Vitamine C

Met stip bovenaan ons lijstje staat vitamine C als de bekendste antioxidant. Daarnaast helpt vitamine C bij de aanmaak van collageen, is het ontstekingsremmend wat goed van pas komt bij acne en rosacea. Deze vitamine helpt bij het verbeteren van de huidteint en zorgt dat de huid optimaal gehydrateerd blijft.

Omega 3-vetzuren

Deze EPA en DHA vetzuren dragen bij aan onze algehele gezondheid. DHA is goed voor ons gezichtsvermogen, onze hersenen, maar ook het behoud van het juiste vetgehalte in het bloed. EPA helpt ons hart en onze bloeddruk normaal te houden.

Supplementen

 

Vitamine D

Niet alleen voor onze botten, maar ook voor onze spieren, onze algehele afweersysteem is vitamine D van groot belang. Tegelijk beschermt deze vitamine door zijn antioxidantenwerking tegen zonschade, stimuleert goede wondgenezing en werkt ook nog eens ontstekingsremmend. Dit laatste is vooral weer goed inzetbaar bij een ontstekingsgevoelige huid.

Veel mensen hebben een te laag vitamine D gehalte in het bloed, het is goed om je hier eens in te verdiepen en waar mogelijk je bloed op te laten prikken. Voor iedereen is dit van groot belang.

Denk je eraan om een voedingssupplement tegen acne te gaan gebruiken, richt je dan op de Vitamines C en D. Beide zijn goed inzetbaar en hanteer je de voorgeschreven hoeveelheid, dan zal het je huid alleen maar veel goeds brengen.

Collageen

Collageen is een voedingssupplement dat in opmars raakt. We hebben de voordelen van het gebruik van een collageen supplement voor je uitgezocht, dit zijn onze bevindingen:

 • Huid wordt van binnenuit verstevigd.
 • Minder rimpelvorming.
 • Nagels, pezen, botten worden sterker.
 • Het volume van het haar vergroot.
 • Huid wordt intens gehydrateerd.
 • Verbeterde spijsvertering.
 • Sneller herstel na intensief sporten.
 • Verbeterde spierkracht.
 • Verminderde gewrichtspijnen.
 • Werkt als antioxidant.

De CelioGenix Collageen Beauty Drink is een anti-aging beautysupplement en op basis van gehydrolyseerd collageen afkomstig van vis.

 

Supplementen kopen?

Besluit je om supplementen te kopen? Care for Skin heeft een groot aanbod in verschillende supplementen voor de huid. Heb je advies of meer informatie nodig. Mail, bel of chat ons gerust. Onze specialisten staat voor je klaar.

Lees ook onze blog: Welke vitamines zijn goed voor je huid?

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.