Switchen tussen huidverzorgingsproducten, goed of slecht?

door Julianne Bruining
2 September 2020

Mag jij graag het hele jaar door dezelfde producten gebruiken of switch je vaak met je huidverzorgingsroutine? Wat is nou eigenlijk het beste voor je huid? Je leest het in deze blog.

 

Hoe de huid werkt

Je huid vernieuwt zich elke 28 à 32 dagen. Een jonge huid vernieuwt zich sneller dan een oudere huid. Dit vernieuwen ziet er als het volgt uit: de huid bestaat uit drie huidlagen. De opperhuid is het bovenste gedeelte van de huid en bestaat weer uit 5 'verdiepingen'. De onderste verdieping van de opperhuid heet de basaalcellenlaag en grenst aan de lederhuid. Deze laag bevat levende huidcellen en hier worden ook de nieuwe huidcellen gemaakt. Deze nieuwe huidcellen verhuizen dan langzaam in 28 dagen naar boven door de andere huidlagen heen. In elke laag worden de huidcellen verder afgebroken. Eenmaal aangekomen op het huidoppervlak is de huidcel niets meer dan een dood, plat schilfertje. Dit schilfertje zit met een lijmstof vast aan andere schilfertjes en vormt zo een stabiele hoornlaag. Na een bepaalde tijd laten de schilfers los (exfoliëren) en staat er alweer een nieuwe groep huidcellen klaar om door te verhuizen naar de hoornlaag.

Opperhuid

 

De huid en huidverzorgingsproducten

Huidverzorgingsproducten zoals een crème kunnen een directe en indirecte werking hebben op de huid. Een directe werking is dat het de huid direct comfortabeler aan laat voelen, dankzij oliën en boters. Het verzacht en voedt de hoornlaag, waardoor de huid minder schilfers vertoont en een gezonde glow krijgt. De indirecte werking kan zijn dat de peptiden, vitaminen of fruitzuren in het product door de huid dringen naar de basaalcellenlaag. Eenmaal in die basaalcellenlaag worden de levende huidcellen gevoed en gestimuleerd met deze actieve ingrediënten. En dit is het huidverbeterende effect van hoogwaardige producten. Echter, voordat je het effect hiervan gaat zien, moeten die verbeterde huidcellen nog naar boven verhuizen in zo’n 28 dagen.

 

Do's & Don'ts

Het daadwerkelijke effect van huidverbeterende producten kun je dus eigenlijk pas ervaren na 4 tot 6 weken consequent gebruik, om zo één huidcyclus te hebben gehad. Voor sommige huidproblemen geldt dan ook dat er wat geduld moet worden opgebracht om verbetering te zien. Het consequent gebruiken van de producten geldt niet alleen voor een crème, maar ook voor een reiniging en serum. Het is belangrijk dat deze producten goed op elkaar afgestemd worden, zodat de werkstoffen elkaar ondersteunen gedurende deze 6 weken. Is het effect naar wens? Dan kun je deze gouden combinatie nog lekker door gebruiken gedurende 3 tot 5 maanden.

Het wordt afgeraden om het hele jaar door dezelfde producten te gebruiken. Allereerst kan de huid teveel gewend raken aan het product, waardoor de huid niks meer met de werkstoffen doet. De huid wordt in principe lui. Daarom is het verstandig om na 3 tot 5 maanden te switchen naar een andere routine. Handig is om de producten aan te passen aan het seizoen. Dit is direct de tweede reden waarom het niet wordt aangeraden om het hele jaar door dezelfde producten te gebruiken, want de huid heeft in de zomer andere voeding nodig dan in de winter. In de winter heeft de huid meer bescherming nodig tegen uitdroging, dus is een vollere crème en milde reiniging met meer oliën en boters aan te raden. Zomers maakt de huid zelf meer talg aan, waardoor een wat luchtigere dagcrème met SPF en een frisse reiniging beter is voor de huid.

Wel is het verstandig om producten binnen één merk te blijven gebruiken, in het bijzonder wanneer je een huidverbeterend merk gebruikt zoals IMAGE Skincare, Medik8, Dermalogica, Neoderma en MEDEX. Een reinigingsproduct van een drogisterij kan namelijk de huidbarrière aantasten en irritatie geven. Het zou zonde zijn als je dan wel een dure crème gebruikt die vervolgens niet goed zijn werk kan doen. Investeer in een goede reiniging, een goed serum een een goede crème voor het beste resultaat!

 

Kortom

  • Gebruik producten minimaal 4 weken om het effect op lange termijn te zien 
  • Stem de producten op elkaar af en gebruik het liefst één merk
  • Bevalt het effect van de producten? Gebruik de routine dan nog gedurende 3 tot 5 maanden
  • Switch minimaal 1 keer per jaar (zomer/winter) of maximaal 4 keer per jaar (lente/zomer/herfst/winter) met je routine en kies voor producten passend bij jouw huidbehoefte in dat seizoen.

 

Advies bij Care for Skin

Wil je graag een op-maat-gemaakt huidadvies? Onze schoonheidsspecialistes helpen je graag. Kom in contact door een mailtje te sturen naar [email protected] of bel naar 085-0607005.

 

 

Onze favoriete combinatie van Dermalogica voor elk huidtype

Special Cleansing Gel Skin Hydrating Booster 24-uurscreme Active Moist

Stap 1: Reinigen
Special Cleansing Gel

SHOP NU

Stap 2: Serum
Skin Hydrating Booster

SHOP NU

Stap 3: 24-uurscrème
Active Moist

SHOP NU

 

 

 

Misschien vind je deze blog ook interessant:

Cosmeceuticals

Julianne Bruining
Julianne is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en breidt haar kennis steeds verder uit door middel van verschillende trainingen en opleidingen. Ze is een echte vakvrouw die graag ingrediëntenlijsten uitpluist en aan de hand daarvan het beste advies voor jouw huid geeft.