Tips om je huid de winter te laten trotseren 


9 Februari 2021

Met deze temperaturen en de flinke pak sneeuw die er momenteel ligt, lijkt het alsof de winter nu pas écht is aangebroken. In de winter is het extra belangrijk om je huid te beschermen tegen de gure kou die je huid droog en kwetsbaar kan laten aanvoelen. Ook Uv-stralingen kunnen je huid na langere tijd zichtbaar beschadigen in de winter. Je denkt vast, Uv-straling? Dat klopt, zelfs in de winter wanneer het zonnetje misschien niet zo warm aanvoelt als in de zomer is het belangrijk om je huid te beschermen tegen Uv-straling. Wil je hier meer over weten? Lees dan verder. 

Strak gevoel

Vooral nu de temperaturen lager zijn, en binnen de verwarming hoger staat, zal je huid een stuk droger kunnen aanvoelen dan tijdens de rest van het jaar. In de winter is de luchtvochtigheid een stuk lager dan in de zomer. Wanneer de lucht buiten koud en droog is, verdampt het vocht in je huid sneller. Sterker nog, je huid is tot 25% minder in staat om vocht vast te houden. De weersomstandigheden in de winter zorgen ervoor dat je huid barrière minder sterk is dan normaal. Bij een aangetaste huidbarrière heeft vocht de mogelijkheid om aan de huid te ontsnappen. Wanneer de luchtvochtigheid laag is, kan de huid ook minder vocht opnemen uit de lucht. Dit zorgt voor het droge en strakke gevoel van de huid en kan de huid zelfs schilferig worden.  

Uv-straling

Over het algemeen schijnt de zon een stuk feller in de zomer. Het bewolkte weer in de winter kan ervoor zorgen dat je misschien denkt dat je huid geen bescherming nodig heeft tegen de zon die zich al een tijdje niet meer heeft laten zien. Het verraderlijke aan de winter is dat de zon minder fel schijnt. De UVB stralen die je huid laten verbranden in de zomer zijn een stuk minder sterk aanwezig, maar UVA stralen kunnen nog wel de huid bereiken, zelfs door ramen en bewolking heen. Ook wanneer je binnen werkt moet je hierom je huid beschermen tegen UVA stralen. UVA stralen dringen veel dieper door tot in de huid. Deze stralen breken collageencellen af en kunnen pigmentatie veroorzaken. Wanneer je huid minder collageen bevat, zal deze minder veerkrachtig zijn en kunnen rimpels ontstaan. De effecten hiervan zijn niet direct merkbaar, maar na verloop van de jaren zal dit wel zichtbaar worden.

 

Tips!

Nu je weet wat het koude winterweer met je huid kan doen, wil je natuurlijk ook weten hoe je je huid het beste beschermt en voedt tijdens de winter. Hieronder kun je een aantal stappen lezen om je huid goed te winter te laten doorkomen:  1. Reinig je huid met een zachte cleanser
. De koude wind is al hard genoeg voor je huid. Reinig je huid in de winter daarom met een zachte cleanser die de huid niet ontdoet van haar natuurlijke oliën.

2. Douche niet te warm en te lang
Niets voelt lekkerder aan dan een hete douche in de winter. Helaas kan het warme water je huid nog meer laten uitdrogen. Bescherm je huid door niet te lang en te heet te douchen. 


  2. Breng meerdere laagjes aan
. Een goede moisturizer is belangrijk, maar je huid kan in de winter wel een extraatje gebruiken. Maak je huidverzorgingsroutine in de winter compleet met een hydraterende serum die je onder je moisturizer aanbrengt. Een goede moisturizer legt als het ware een filmlaagje op je huid. Dit zorgt ervoor dat vocht niet meer aan de huid kan ontsnappen, en je huid de hele dag door gehydrateerd zal blijven.


  3. SPF
. Zoals je hierboven hebt kunnen lezen kan ook in de winter je huid beschadigen door UV-stralen.
Gebruik om de twee uur een zonnebrandcrème met minimaal SPF 30. Vooral wanneer het in de winter heeft gesneeuwd is het belangrijk om extra nauwkeurig te zijn met SPF smeren. Sneeuw weerkaats het zonlicht extra fel op de huid.

 

Advies bij Care for Skin

Wil je graag een op-maat-gemaakt huidadvies? Onze schoonheidsspecialistes helpen je graag. Kom in contact door een mailtje te sturen naar [email protected] of bel naar 085-0607005.

 

 

Onze favoriete producten in de winter:

Azulen Cleansing Oil Nouvital Moisturizing Cream Nouvital Sun Care SPF30

Nouvital
Azulen Cleansing Oil

SHOP NU

Nouvital
Moisturizing Cream

SHOP NU

Nouvital
Sun Care SPF30

SHOP NU

 

 

 

Misschien vind je deze blog ook interessant:

Welk gezichtsmasker past bij mijn huidtype?