Van serum tot gezichtscrème, wat is de beste skincare routine?

door Anja van Dijken
13 Juni 2022

Weet jij wat de beste skincare routine is voor jouw huid? Waar je op moet letten? En is die volgorde nu echt zo belangrijk? Allemaal vragen, maar vooral de antwoorden, waar je echt iets mee kunt. Op naar huidverzorgingsroutine die vooral bij jou past.

 

Wat is een goede skincare routine

Je huid is je grootste orgaan en daarmee ook een hele belangrijke. Gedurende de dag staat deze volop bloot aan externe factoren zoals zweet, vuil, stof, UV-stralen, blauw licht, droogte en ga zo maar door. Des te belangrijker is het om je huid te verzorgen, maar ook eens goed onder de loep te nemen wat de zin van een goede skincare routine is.

Een juiste volgorde van je skincare routine betekent dat je met de juiste volgorde gezichtsverzorging het allerbeste in je huid naar boven haalt. Dus niet alleen de keuze van het product, maar ook de volgorde waarin je de producten gebruikt heeft effect op jouw huid.

 

In welke volgorde gebruik ik mijn gezichtsverzorging

We verdelen dit in een skincare ochtendroutine en een skincare avondroutine.

 

Skincare routine stappen ochtend en avond

 

Skincare routine voor beginners

Ochtend:                                       Avond:

- Cleanser                                     - Cleanser

- Gezichtstoner                              - Gezichtstoner

- Dagcrème                                   - Nachtcrème

 

Skincare routine stappen ochtend en avond uitgebreid

 

Skincare routine uitgebreid

Ochtend:                                        Avond:

- Cleanser                                      - Cleanser

- Gezichtstoner                               - Gezichtstoner

- Serum                                         - Serum

- Oogcrème                                    - Oogcrème

- Dagcrème                                    - Nachtcrème

 

 

Wat is het en wat is het nut:

Cleanser: de 1e stap is altijd reinigen. Elke ochtend en avond je huid ontdoen van vuil, zweet, make-up en afvalstoffen. Zo is je huid goed voorbereid en schoon, voor de volgende stap.

Maria Galland 61 Gentle Cleansing Milk Maria Galland 64 Silky Soft Lotion

Maria Galland 61 Gentle Cleansing Milk

Maria Galland 64 Silky Soft Lotion

 

Gezichtstoner: de 2e stap is de toner. Je brengt hiermee de PH waarde van de huid weer naar huidneutraal, waardoor de huid goed voorbereid is voor de volgende stap.

Serum: de 3e stap is het serum. Een serum is een vloeistof op water-, olie- of gelbasis, dat een hoog percentage actieve werkstoffen bevat. Een serum werkt doelgericht op een bepaald huidprobleem of huidbehoefte en wordt onder een crème gedragen.

Malu Wilz Vitamin C Collagen Booster Malu Wilz Hyaluronic Active+ Eye Cream

Malu Wilz Vitamin C Collagen Booster

Malu Wilz Hyaluronic Active+ Eye Cream

 

Oogcrème: de 4e stap ligt bij oogverzorging. De huid rondom de ogen is dun, kwetsbaar en gevoeliger dan de rest van het gezicht. Daarom heeft deze huid een ander product nodig die de huid beschermt, voedt en sterk hydrateert.

Dagcrème: de laatste stap in de ochtend. Kies voor een dagcrème die je huid beschermt tegen de schadelijke invloeden van overdag en goed hydrateert. Een dagcrème met SPF heeft altijd de voorkeur, maar uiteraard is een goede zonnebescherming of een BB cream met SPF ook goed.

Doctor Eckstein Collagen Balsam Doctor Eckstein Collagen Supreme

Doctor Eckstein Collagen Balsam

Doctor Eckstein Collagen Supreme

 

Nachtcrème: de laatste stap in de avond. Deze zal de huid herstellen, de huidbarrière versterken en het vochtgehalte op peil houden.

 

Skincare routine stappen wekelijks uitbreiden met:

Scrub of Peeling: een scrub of peeling is een extra stap in het reinigen. De scrub bevat een korrel. Door de wrijving tussen de korrel en de huid zal de hoornlaag verdunnen, waardoor de huid weer zacht aanvoelt. Een peeling bevat soms een fijne korrels, maar niet altijd. Wel bevat een peeling altijd toevoegingen van veilige zuren. Deze zuren verweken de bovenste huidcellen, waardoor dode huidcellen worden verwijderd.

Hannah Enzymatic Skin Peeling Hannah Cleansing Clay

Hannah Enzymatic Skin Peeling

Hannah Cleansing Clay

 

Masker: deze is erop gericht om jouw huid naar een hoger niveau te tillen, dit alles ter verbetering van de conditie van jouw huid. Voeding, reiniging, ontspanning of kalmering.  Er zijn een flink tal van type maskers, variërend van: Anti Aging Masker, Creme Masker, Hydraterend Masker, Kleimasker, Mee-eter Masker, Reinigend Masker, maar ook Sheet-masker en Anti Acne Masker.

Phyris Essentials Beauty Boost Phyris Essentials Deep Moisture

Phyris Essentials Beauty Boost

Phyris Essentials Deep Moisture

 

Ampullen: bevatten een hoge concentratie werkstoffen, veelal 8x zoveel dan er in een crème is verwerkt, met als doel: jouw huid een flinke boost geven. Een ampul wordt meestal 4x per jaar in kuurverband gebruikt, dit kan variëren van een periode van 7 tot 28 dagen, afhankelijk van het type ampul en het te behalen doel.

 

Moet ik dagelijks mijn gezicht reinigen

Ja en ja! Geen twijfel mogelijk. Een van de belangrijkste, zoniet de belangrijkste stap in je dagelijkse skincare routine is het reinigen.
Er komt veel op de huid af. Denk daarbij aan vervuiling zoals stof, zand, toxische stoffen vanuit het milieu, UV-straling, blauw licht, maar ook make-up, zweet en overtollig talgproductie. Zou je de huid niet of nagenoeg niet reinigen met een speciaal hiervoor bestemd product, dan prop je al deze afvalstoffen als het ware onder je verzorging, waardoor de huid deze afvalstoffen niet kwijt kan, maar ook nog eens meeneemt in de huid.

Dit lijdt tot irritaties, ontstekingen, maar vooral een onzuiver huidbeeld die niet egaal is en waar weinig glow te vinden is.

Kies uiteraard de juiste cleanser die bij jouw huidtype past.

 

Webecos Cleansing Milk Webecos Azulen Cleansing Oil

Webecos Cleansing Milk

Webecos Azulen Cleansing Oil

 

Waarom een serum gebruiken?

Het serum werkt heel gericht op jouw huidconditie, jouw huidprobleem, jouw huidbehoefte en verbetert hierdoor de kwalitieit van jouw huid. Serums zijn er in verschillende texturen, op water-, olie- of gelbasis en kan dagelijks worden aangebracht onder de dagcrème en nachtcrème.

 

Anti Aging Serum: fijne lijntjes en rimpels zullen door het gebruik van een anti aging serum vervagen. De huid wordt daarnaast dieper gehydrateerd en onderliggende huidlagen worden gestimuleerd tot aanmaak van collagene en elastine vezels. Dit zorgt voor meer stevigheid en elasticiteit in de huid.

Medik8 Liquid Peptides Medik8 Hydr8 B5 Intense

Medik8 Liquid Peptides

Medik8 Hydr8 B5 Intense

 

Hyaluronzuur Serum: de huid zal dieper gehydrateerd raken, een voller en egaler huidbeeld, rimpels en fijne lijntjes worden door het serum opgevuld en vervagen.

Retinol Serum: dit serum versnelt het huidvernieuwingsproces, de celdeling. Hierdoor zal de huid verstevigen, verstoppingen en ontstekingen zullen verminderen, pigmentatie vermindert, fijne lijntjes en rimpels vervagen.

Comfort Zone Skin Regimen 1.5 Retinol Booster NOVEXPERT Booster Serum - Vitamine C

Comfort Zone Skin Regimen 1.5 Retinol Booster

NOVEXPERT Booster Serum - Vitamine C

 

Vitamine C Serum: is een ware boost voor je huid. Stimuleert de aanmaak van collageen, beschermt de huid tegen UV straling en blauw licht, herstelt zonschade en pigmentatie, maar verbetert ook de huidstructuur.

 

Wanneer en hoe vaak gebruik je een masker en scrub?

Het gebruik van een masker en een scrub mag een wekelijks terugkerend momentje zijn. De ervaring leert dat het gebruik van een scrub niet zo gauw wordt vergeten. Je pakt een scrub heel gemakkelijk tussendoor of tijdens het douchen of baden. Een scrub kan ook prima 1 tot 3 maal per week gebruikt worden, uiteraard moet je er wel op letten of dat bij jouw huid past.

Een masker vinden veel mensen al gauw lastiger. Is dat ook voor jou het geval, kies dan voor een masker die je kunt laten zitten, het Slaap Masker. Deze kun je 1 tot 3 keer per week gebruiken in plaats van de nachtcrème. Het Slaapmasker hydrateert en voedt de huid sterk en je wordt herboren wakker.

Dr. Grandel Sleeping Cream & Mask Oolaboo Saveguard Mask

Dr. Grandel Sleeping Cream & Mask

Oolaboo Saveguard Mask

 

Wat is voor jou een goede skincare routine?

Kom je er na het lezen van deze blog nog niet uit? Wees gerust, je bent echt niet de enige. Neem contact met ons en we voorzien je graag van passend advies.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.