Verzorg de huid rondom de ogen

10 November 2023

Lachen, huilen en knijpen tegen de zon. Je ogen zijn het meest sprekende deel van je gezicht. In tegenstelling tot de rest van je gezicht, is de huid rondom je ogen dunner. 
Er zijn veel producten op de markt om de oogcontouren mee te beschermen en verzorgen. Maar waarom is dit precies nodig en kan je niet gewoon je normale dagcrème gebruiken rondom je ogen? 



De huid rondom je ogen is het dunst in vergelijking met de rest van je gezicht. Het ooglid heeft een dikte van ongeveer 1 mm, dat is erg dun als je het bijvoorbeeld vergelijkt met de huid van je wangen die ongeveer 4 mm dik is.



De reden dat de huid rondom je ogen zo dun is, heeft met de opbouw van de huidlagen te maken. De hoornlaag om de ogen (buitenste laag van de huid) bestaat maar uit een 9 laagjes cellen, terwijl de rest van de huid een hoornlaag heeft met lagen van ongeveer 14 cellen. Daarnaast is het lipidegehalte (vetgehalte) hier een stuk lager. Dit heeft als gevolg dat de huidbarrière minder sterk is en de huid rondom de ogen sneller vocht verliest en minder het vermogen heeft om vocht vast te houden.



 

Rimpels rondom de ogen

 

Rimpels rondom, onder de ogen


Je ogen zijn misschien wel het meest sprekende deel van je gezicht. Je beeld er emoties mee uit, knijpt met je ogen als er een felle zon schijnt en je knippert over het algemeen wel 10.000 keer per dag. Dit allemaal zorgt ervoor dat de huid rondom je ogen constant in beweging is en er sneller rimpels ontstaan. Deze gevoelige huid is ook iets droger in vergelijking met de rest van het gezicht. Dit komt onder andere omdat de huid hier minder talg produceert. Als je aan talgproductie denkt, dan denk je misschien meteen aan een vette huid. Maar een normale talgproductie is goed om de huid soepel te houden. Tel hierbij op dat de huid om de ogen dunner is, en je zal begrijpen dat rimpels als eerste om de ogen verschijnen.



 

Donkere kringen
 onder ogen

Donkere kringen onder de ogen kunnen genetisch zijn, ontstaan door slaaptekort, zonneschade én kunnen ontstaan wanneer je ouder wordt. Bij het ouder worden van de huid hoort het verlies van collageen en elastine. Dit zijn twee lichaamseigen stoffen die ook in de huid rondom je ogen voorkomen. Deze stoffen geven volume aan de huid. Wanneer dit volume wegvalt kunnen er schaduwen rondom de ogen komen en het optisch lijken alsof je last hebt van donkere kringen. 
Bij het verlies van collageen en elastine wordt de huid rondom de ogen nog dunner dan dat hij al was. De kleine haarvaatjes die in de huid liggen zijn paarsachtig van kleur en zijn door het dunner worden van de huid nog beter zichtbaar. 



Nu je weet dat de huid rondom je ogen verschilt van de rest van de huid op je gezicht, zal het je niet verbazen dat je de ogen niet effectief behandelt met een crème die voor je gezicht bestemd is. 


Comfort Zone Sublime Skin Eye Cream Maria Galland 650 Lift'Expert Wrinkle Smoother

Comfort Zone Sublime Skin Eye Cream

Maria Galland 650 Lift'Expert Wrinkle Smoother



Tips om de huid rondom je ogen optimaal te verzorgen

Wees niet te hard met het reinigen van de huid.

Doordat de huid rondom je ogen dun is, is het belangrijk dat je niet te hard te make-up rondom je ogen probeert te verwijderen. Te hard de ogen boenen kan leiden tot gebroken haarvaatjes, hierdoor kan je donkere kringen onder je ogen krijgen. Druk vochtige wattenschijfjes met oog make-up remover zachtjes op gesloten ogen en wacht dan een paar seconden. Veeg vervolgens de watjes richting de buitenkant van je ogen. Als er nog make-up op de ogen zit, herhaal dit proces dan.



Comfort Zone Essential Biphasic Make-up Remover Maria Galland 65A Eye Make-Up Remover Lotion

Comfort Zone Essential Biphasic Make-up Remover

Maria Galland 65A Eye Make-Up Remover Lotion



Gebruik cosmetica die speciaal zijn ontwikkeld voor de ogen.

Doordat de huid rondom de ogen wat dunner is, heeft het een ook een andere behoefte aan verzorging. 
Gebruik een oogproduct dat de huid hydrateert en antioxidanten bevatten. Antioxidanten beschermen de huid tegen schadelijke vrije radicalen. Het is belangrijk om de huid te blijven hydrateren. Een gehydrateerde huid oogt jonger dan een droge huid.



Breng een oogcrème of serum ter grootte van een erwtje aan met kloppende bewegingen op het bot rondom de ogen. Let hierbij op dat je de oogverzorging niet te dicht in de buurt van de ogen zelf aanbrengt. Wacht vervolgens tot het product volledig in de huid is ingetrokken voordat je je dag/nachtverzorging aanbrengt. Tip: als je make-up draagt, gebruik dan overdag een serum in plaats van een oog crème.



Nouvital Eye Contour Serum Medex Creme Pour Les Yeux

Nouvital Eye Contour Serum

Medex Creme Pour Les Yeux

 

Verwen de oogcontouren met een masker.

Je gebruikt misschien al een fijn gezichtsmasker, waarom zou je niet hetzelfde voor je ogen doen? Ook voor de ogen zijn er speciale maskers op de markt. Maskers bevatten een verhoogt percentage aan werkstoffen en geven de huid rondom je ogen een echte boost.

Draag een zonnebril met zonnig weer.

Zorg ervoor dat je bij zonnig weer een zonnebril draagt (wel één die goed de UV-stralen filtert). Dit zorgt ervoor dat je minder met je ogen hoeft te knijpen en voorkomt hierdoor rimpels. Een zonnebril met UV-filter voorkomt zonneschade op de huid. 



Vergeet niet een SPF te gebruiken.

En dan als laatst, maar zeker niet het minst belangrijk; bescherm de gevoelige huid rondom de ogen met een SPF. Wanneer de zon de huid heeft beschadigd kan het resulteren in rimpels en gepigmenteerde donkere kringen rondom de ogen.


Maria Galland 251 Hydra'Global Anti-Fatigue Cooling Eye Mask Nouvital Eye Contour Mask

Maria Galland 251 Hydra'Global Anti-Fatigue Cooling Eye Mask

Nouvital Eye Contour Mask

 

 

Advies bij Care for Skin

Wil je graag een op-maat-gemaakt huidadvies? Onze schoonheidsspecialistes helpen je graag. Kom in contact door een mailtje te sturen naar [email protected] of bel naar 085-0607005.