Waarom jij zou moeten kiezen voor natuurlijke deo

door Julianne Bruining
26 Maart 2020

Deo staat standaard in onze badkamerkasten. Routine-werk, want deo vergeet je niet zomaar! Je wilt toch niet stinkend de dag door?! Maar, heb jij wel eens stilgestaan bij wat voor deo je gebruikt en wat voor effect dit heeft op jouw oksels, zweetklieren of hormoonbalans?

Zweten om een reden

Zweten doen we via onze zweetklieren. Het lichaam onderscheidt twee soorten zweetklieren: de eccriene zweetklieren en de apocriene zweetklieren. Eccriene zweetklieren zitten over je hele lichaam en bijzonder veel op de handpalmen en voetzolen. Deze zweetklieren produceren vocht om de lichaamstemperatuur te regelen en zijn het meest actief bij een warm klimaat of tijdens het sporten. Apocriene zweetklieren bevinden zich onder de oksels, rond de liezen en nog een aantal andere plekken. Het zweet dat apocriene zweetklieren produceren, is iets anders qua samenstelling, ten opzichte van de eccriene zweetklieren. Zweet onder je oksels bevat onder andere meer vetten, denk aan cholesterol, vetzuren en triglyceriden. Zodra het zweet op het huidoppervlak ligt, gaan de vetten uit dit zweet een reactie aan met bacteriën op je huid. Hierdoor gaat het zweet stinken. Het zweet zelf stinkt dus niet, maar de reactie die plaats vindt op jouw huid zorgt hiervoor.

 

Spuitdeo's en anti-transpirant 

Apocriene zweetklieren zijn pas actief vanaf de puberteit. Dit is vaak ook de leeftijd waarop gestart wordt met deodorant. De lekkerste geurtjes worden uitgekozen en het liefst ook nog eentje die het zweet remt (anti-transpirant), want die natte plekken in je blouse zijn ook geen gezicht. Maar wat voor effect hebben deze niet-natuurlijke deo’s eigenlijk op je lichaam?

De welbekende spuitdeo’s bevatten alcohol, parfum en een boel andere chemische toevoegingen, zoals parabenen en conserveermiddelen. Deze stoffen drogen de huid onder de oksels uit, waardoor irritatie kan ontstaan. Ook prikkelen ze de klieren, waardoor het zo kan zijn dat de zweetklieren nog meer zweet gaan produceren. Daarnaast bevatten veel deo's een anti-transpirant: oftewel, een stofje dat het zweten moet stoppen. Dit is vaak op basis van aluminium en zorgt ervoor dat de zweetklieruitvoergangen verstopt raken. Hierdoor kan zweet er niet meer uit en stapelen afvalstoffen zich op in de uitvoergangen. Niet gezond dus! Daarnaast dringt aluminium je huid en lymfebanen binnen en kan het je hormoonbalans verstoren. Ook wordt aluminium gelinkt aan bepaalde vormen van kanker, maar hier is nog geen wetenschappelijk bewijs voor geleverd. Wel is aangetoond dat bij vrouwen met borstkanker een verhoogd gehalte aluminium is gevonden in de lymfebanen. 

 

Natuurlijke deo Loveli

 

De betere oplossing 

Zweten is een normaal proces in het lichaam en gebeurt met een reden. Vaak is de zweetproductie rondom de puberteit actiever en is het in zo’n fase fijn om het zweten te remmen met een antitranspirant. Maar vaak blijft men vanaf dat moment jaar in en jaar uit dezelfde soorten deo’s gebruiken. Maar wist je dat je vermoedelijk nu, eenmaal veel ouder, minder zweet dan tijdens de puberteit? De antitranspirant kun je daarom rustig laten staan. De vervelende geurtjes willen we natuurlijk wel voorkomen en daarvoor is de natuurlijke deodorant het antwoord.

Natuurlijke deo zit in een stick-vorm en is opgebouwd uit een aantal huidvriendelijke oliën, zoals kokosolie, sheaboter en cacaoboter. Deze zorgen voor een rustige okselhuid. Voor een lekker geurtje worden hier etherische oliën aan toegevoegd. Deze geuroliën zijn vriendelijker voor je lichaam en het alternatief voor parfum in de deo’s. Daarnaast worden er een aantal ingrediënten toegevoegd die de reactie tussen de vetten uit je zweet en de huidbacteriën blokkeert, waardoor het zweet niet gaat stinken. Voornamelijk natriumbicarbonaat (zuiveringszout/baking soda) en arrowroot (pijlwortel) zijn toppers in het neutraliseren van geurtjes. Daarnaast wordt zinkoxide of witte klei toegevoegd, wat een vochtopnemende werking heeft en ervoor zorgt dat zweet sneller opdroogt. Een natuurlijke deo remt dus niet de zweetproductie, maar zorgt ervoor dat het zweet niet of minder gaat ruiken. Gezond voor jouw oksels en lichaam!

 

Overstappen op natuurlijke deo

Afkicken

Voordat je overstapt op een natuurlijke deo zou je wel rekening moeten houden met het een en ander. Als jouw oksels gewend zijn aan agressieve deo’s met aluminium, dan zullen de zweetklieren eerst van deze ingrediënten moeten afkicken. Jouw zweetklieren zullen alle ‘rommel’ eerst moeten uitscheiden en dit kan gepaard gaan met wat geur. De eerste twee weken na het stoppen van jouw antitranspirant of spuitdeo kan het dus zijn dat je meer zweet en dat het zweet gaat ruiken. Dit wordt beter, geloof me! Het is even doorbikkelen en deze ‘afkickperiode’ afzien. Hierna raakt de zweetproductie meer in balans, waardoor je op lange termijn minder vochtige oksels kunt hebben. Wat in de tussentijd helpt, is het meenemen van verfrissingsdoekjes gedurende de dag en je natuurlijke deo-stick bijsmeren.


Doe-het-zelf OKSEL-DETOX 

Daarnaast kan het helpen om in deze periode je oksels te voorzien van één of meerdere OKSEL-DETOX behandelingen, die je zelf thuis kunt doen. Bentoniet-klei is een kleisoort die erg goed is in het opzuigen van afvalstoffen en talg. Het ontgift en werkt antibacterieel. Voor de oksel-detox meng je 4 eetlepels bentoniet-klei met 3 eetlepels appelazijn. Ook appelazijn is een echte detoxer voor de huid. Breng dit masker-papje aan op de oksels en laat indrogen gedurende 10 a 20 minuten. Deze detox trekt alle rommel uit de okselhuid en versnelt het afkickproces.Less is more

Naast het afkicken kan het ook zijn dat jouw okselhuid moet wennen aan de nieuwe ingrediënten uit je natuurlijke deo. Van natuurlijke deo’s heb je maar héél weinig nodig en je gebruikt als snel teveel. Twee ‘strepen’ onder elke oksel is voldoende, waarvan je je vingertoppen nog kunt gebruiken om het product over de hele oppervlakte te verdelen. Natriumbicarbonaat kan, bij teveel productgebruik, zorgen voor wat irritatie op de huid. Hierom is het erg belangrijk om weinig te gebruiken. Pluspunt is dat je vrij lang met zo’n deo-stick doet!De voor- en nadelen naast elkaar

Wellicht vraag je je af of het de moeite waard is, zo’n afkickproces van de chemische deo’s waarbij het zweet wellicht gaat stinken. Veel mensen zien er tegenop om iets anders te proberen. Dit is logisch, als mens kiezen we graag vaak voor de ‘bekende’ weg. Maar deze ‘bekende’ weg met aluminium deo’s is niet de ‘veiligste’ weg voor de gezondheid. Het aanpassen van jouw deo kan een grote impact hebben op het lijf waar jij nog de rest van de leven mee moet doen. Daarnaast zijn de natuurlijke deo’s milieu-vriendelijker en is het vaak mogelijk om een refill aan te schaffen, waardoor je geen plastic verpakkingen verspilt. Vriendelijker voor je lijf en vriendelijker voor het milieu!

 

natural deo salt & stone

 

De beste natuurlijke deo uitkiezen

Het uitkiezen van een natuurlijke deo bij een drogisterij kan nog wel eens lastig staan, omdat zelfs de meest bekende merken 'natural' op hun rollerdeo's plaatsen. Wel eens gehoord van greenwashing? Dat is als een producent doet alsof iets natuurlijk is, om zo te kunnen profiteren van de groei van de markt voor natuurlijke producten. Maar de term ‘natuurlijk’ is niet wettelijk beschermd en dus mag iedere producent het op zijn product zetten als er maar al een kleine hoeveelheid plantenextracten in zitten. Dit betekent niet direct dat het product natuurlijk is.

 

In ons assortiment kun je terecht bij Loveli voor natuurlijk deo’s, die dan ook ECHT natuurlijk zijn met ingrediënten zoals eerder omschreven in deze blog. Daarnaast biedt dit merk ook huidvriendelijke huidverzorging aan, zoals bodywash, facewash, bodycream en nog veel meer producten zonder chemische toevoegingen. De speciale ‘Rebel-Care’ lijn bevat geuren voor mannen, zodat ook zij over kunnen stappen op natuurlijke producten.

Naast Loveli kun je ook een kijkje nemen bij ons unisex merk Salt & Stone. Deze heeft een klein assortiment natuurlijke producten die zowel door mannen als vrouwen kunnen worden gebruikt.

 

loveli deo

Linda Bot, oprichtster en ontwikkelaar Loveli

 

Julianne Bruining
Julianne is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en breid haar kennis steeds verder uit door middel van verschillende trainingen en opleidingen. Ze is een echte vakidioot die graag ingredientenlijsten uitpluist en aan de hand daarvan het beste advies voor jouw huid geeft.
Zorgeloos zonnen doe je zo! (update)
Lees meer...
8 Jul 2020