Waarom moet een lipbalm een SPF hebben?

door Anja van Dijken
14 April 2021

We vinden het inmiddels als vanzelfsprekend, ga je in de zon dan gebruik je een zonbescherming. Maar een lipbalm met een SPF gebruiken? Daar staan we nog niet zo bij stil. Op de een of andere manier vinden we dit iets minder vanzelfsprekend. We vertellen je graag waarom een lipbalm met SPF zeker zo belangrijk is.

 

Ook je lippen kunnen verbranden

Zonverbranding doet zich voor als onze huid te lang is blootgesteld aan UV-straling, dat geldt voor onze gezichtshuid, ons lichaam, maar niet te vergeten ook voor onze lippen. Ook onze lippen kunnen wel degelijk verbranden, daar staan we veelal niet direct bij stil als we in de zon gaan. Van de zon kunnen de lippen pijnlijk en droog worden. En wanneer de lippen te droog worden ligt verbranding op de loer. Met een goede zonbescherming speciaal voor de lippen is dit te voorkomen.

De huid van je lippen is dun, fragiel en bevat veel minder pigmentcellen. De huid bevat ook minder talgklieren, waardoor deze snel uitdrogen. Talg zorgt ervoor dat onze huid een natuurlijke lipide (vet)- laagje heeft en daarmee ook de vochtverdamping tegengaat. Omdat onze lippen weinig talgklieren bevatten en daardoor geen vettig laagje van nature kan produceren, drogen ze snel uit. Daardoor verbranden ze heel snel! Doordat de lippen weinig vet van zichzelf produceert zal daardoor ook nog eens minder snel genezen. Reden genoeg dus om liever te voorkomen dan achteraf te moeten genezen.

 

Lipbalm

 

Zonschade

Veel blootstelling van je lippen aan de zon kan op latere leeftijd ook nog eens flinke zonschade opleveren. Dit kan zich uiten in cheilitis actinica, maar ook zelfs in lipkanker. Cheilitis Actinica is een sterke schilfering van de lippen, de oorzaak hiervan is overmatige blootstelling aan de zon, waarbij de epitheelcellen door UV-straling zijn beschadigd. De cellen worden dus niet meer opgebouwd zoals het hoort, waardoor er schilfering ontstaat. Dit kan zelfs gepaard gaan met een ontstekingsreactie aan de lippen.

Huidkanker is een van de meestvoorkomende vormen van kanker, waarbij zonlicht veelal de grote boosdoener is. Ook op de lippen komt dus huidkanker voor, waarbij dit 15% meer bij mannen dan bij vrouwen voorkomt. Mannen werken vaker buiten dan vrouwen en zij zullen zich minder snel tegen de zon beschermen met een SPF.

Al met al reden genoeg om onze lippen goed te beschermen tegen de schadelijke UV-straling.

De conclusie mag zijn, dat het gebruik van een lipbalm met SPF een aanrader is. Voor zowel de man als de vrouw, het voorkomt uitdroging, verbranding en ook kwalijke zonschade op termijn. Je lippen blijven zo mooi en gezond.

 

Lipbescherming

 

Advies bij Care for Skin

Wil je graag een op-maat-gemaakt huidadvies? Onze schoonheidsspecialistes helpen je graag. Kom in contact door een mailtje te sturen naar [email protected] of bel naar 085-0607005.

 

Onze favoriete lipbalms met SPF van Image Skincare en Salt & Stone:

IMAGE MD- Post Treatment Lip Enhancement SPF 15 Salt & Stone SPF 30 Sunscreen Lip Balsem

Image Skincare IMAGE MD-Post Treatment Lip Enchancement SPF 15

Salt & Stone SPF 30 Sunscreen Lip Balsem

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.