Waarom moet ik antioxidanten gebruiken?

25 Januari 2021

Tegenwoordig hoor, zie en lees je overal dat antioxidanten goed zouden zijn voor je huid. Maar wat zijn antioxidanten eigenlijk? En wat doen ze voor je huid? Je leest het in deze blog. 


Wat zijn antioxidanten?

Antioxidanten hebben veel voordelen. Ze beschermen je huid tegen vervuiling, negatieve gevolgen van blauw licht en UV-straling, ze maken je huid stralend, verminderen rimpeltjes en verstevigen je huid.

Antioxidanten zijn stoffen die optreden tegen vrije zuurstofradicalen. Vrije zuurstofradicalen zijn onder andere verantwoordelijk voor huidveroudering en voor schade aan de huidbarrière, het natuurlijke beschermlaagje van je huid. Antioxidanten helpen je huid beschermen tegen deze vijanden.

Je huid heeft van nature een goed afweermechanisme en bevatten van nature ook antioxidanten. Dit is helaas niet voldoende om je huid goed te beschermen. We brengen onze huid zelf veel schade toe. Bijvoorbeeld door uren te liggen bakken in de zon of door te roken. Tegen zoveel geweld kunnen de antioxidanten die van nature in je huid aanwezig zijn niet op. Daarom is het belangrijk extra antioxidanten toe te voegen en zo je natuurlijke huidbeschermingsmechanisme te ondersteunen.


Extra antioxidanten in je voeding

Antioxidanten kan je onder andere toevoegen door middel van voeding. Groenten bevatten veel antioxidanten. Denk daarbij aan broccoli, boerenkool, spinazie, spruitjes, tomaat, uien en bloemkool. Ook fruit is een goede bron, bosvruchten (dus al het kleine, rode fruit) bevatten veel antioxidanten, maar ook avocado’s, rauwe vijgen en granaatappels helpen mee. Eet fruit het liefst met schil en vers. Gedroogd fruit bevat ook nog voldoende antioxidanten, maar bevatten daarentegen heel veel suiker, dat wil je liever niet.

Verrassend genoeg bevatten kruiden en specerijen ook heel veel antioxidanten! Zowel verse als gedroogde kruiden. Basilicum, chilipoeder, dragon, gember, kerrie, knoflook, kurkuma, oregano, peterselie, munt en tijm zijn echte toppers.
Neem elke dag een handje noten. Kies dan wel de ongebrande en onbewerkte noten zoals walnoten, amandelen, hazelnoten en pecannoten.

Pure chocolade (meer dan 70%) is niet alleen heel lekker, maar zit ook vol met antioxidanten.


Extra antioxidanten in je huidverzorgingsproducten

Ook aan cosmeticaproducten zijn strijders toegevoegd. De volgende ingrediënten zijn voorbeelden van goede antioxidanten.

Vitamine C (Ascorbic acid) is een goede antioxidant in huidverzorgingproducten. Al ligt dat wel een beetje aan het percentage dat is toegevoegd. Vanaf ongeveer 15% doet het echt iets voor je huid. Let daar dus op bij de aanschaf van een nieuw product. Het nadeel van vitamine C is dat het reageert op zuurstof. Het verliest zijn werking wanneer het in contact komt met zuurstof. Wanneer je voor vitamine C gaat, kan je het beste kiezen voor een product in een airless dispenser in plaats van een potje, dan gaat het een stuk langer mee.

Vitamine E (Tocopherol) beschermt de cellen. Bovendien bindt vitamine E vocht aan de bovenste huidlaag van de huid. Het bevordert de celvernieuwing, vermindert huidschade veroorzaakt door UV-straling en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.

Vitamine A (Retinol) is een van de bekendste antioxidanten in huidverzorgingsproducten. Het heeft een huidverbeterende werking bij acné, fijne lijntjes en pigmentvlekken. Het nadeel van vitamine A is dat het door de huid meerdere keren moet worden omgezet voordat het goed werkt en vitamine A wordt afgebroken door zonlicht. Daarom heeft het alleen zin om vitamine A toe te voegen aan je avondroutine. Het gebruik van vitamine A moet je opbouwen om irritaties te voorkomen.

Co-enzym Q10 beschermt je huid tegen het ontstaan van rimpels en voorkomt de afbraak van collageen. Het helpt je huid dus tegen vroegtijdige veroudering te beschermen en houdt huid je huid strak, fris en jong.

Resveratrol is een iets minder bekende antioxidant, maar wint steeds meer terrein. Het is een krachtige antioxidant met een neutraliserende werking. Het helpt het afweersysteem van de huid te versterken.

Ginkgo Biloba is meer en al langer bekend bij het grote publiek. Het heeft een sterk antibacteriële werking en wordt daarom vaak ingezet tegen huidproblemen zoals acné.

Niacinamide (vitamine B3) kan in dit lijstje natuurlijk niet ontbreken. Deze antioxidant werkt onder andere ontstekingsremmend waardoor puistjes sneller verdwijnen en nieuwe worden voorkomen. Ook werkt het huidherstellend, waardoor die vervelende rode plekjes en pigmentatie na puistjes snel wegtrekken. Het maakt ceramiden en vrije vetzuren aan in de huid die samen de beschermende huidbarrière vormen. Niacinamide werkt het beste in een hoeveelheid van minimaal 5% en maximaal 10% in huidverzorgingsproducten en heeft alleen maar voordelen.


De voordelen op een rij

Antioxidanten beschermen je huid tegen vrijwel alle schadelijke invloeden van buitenaf. Je huid wordt gedurende de dag op meerdere manieren blootgesteld aan schadelijke invloeden, of je ze nu zelf in de hand hebt of niet. Uitlaatgassen, zonlicht, het blauwe licht van (telefoon)schermen, ze hebben allemaal invloed op je huid. Daarom is het belangrijk de antioxidanten in je lichaam op peil te houden, zowel van binnen via voeding als van buiten middels de juiste huidverzorgingsproducten.
Antioxidanten laten je huid weer stralen. Het zorgt voor die mooie, gezonde glow. Door al die negatieve invloeden heeft je huid veel te verduren. Dat kan resulteren in een doffe, ongelijkmatige teint. Antioxidanten zorgen ervoor dat je teint weer mooi egaal wordt.

Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat antioxidanten rimpels verminderen. Doordat collageen in je huid wordt afgebroken, verliest je huid haar soepelheid en stevigheid en ontstaan er langzaam kleine rimpeltjes die steeds dieper worden. Met het aanpakken van de vrije zuurstofradicalen helpen antioxidanten de schade te corrigeren.
Wanneer de huidbarrière is beschadigd en verschillende huidproblemen de kop op steken, helpen antioxidanten het zelfherstellend vermogen van de huid een handje. Ontstekingen worden verholpen en de schade wordt hersteld.


Welke moet je kiezen?

Let er sowieso op dat er voldoende antioxidanten in je huidverzorgingsproduct zitten. Je huidverzorgingsproduct bestaat uit de grootste hoeveelheid in volgorde van de ingrediëntenlijst. Zorg er dus voor dat belangrijke ingrediënten bovenaan staan. Soms wordt het percentage ook op de verpakking vermeld, maar let op, meer is niet altijd beter. Antioxidanten werken het beste wanneer ze met elkaar gecombineerd worden omdat ze elkaar kunnen versterken.

 

Advies bij Care for Skin

Wil je graag een op-maat-gemaakt huidadvies? Onze schoonheidsspecialistes helpen je graag. Kom in contact door een mailtje te sturen naar [email protected] of bel naar 085-0607005.

 

 

Onze favoriete producten van Image Skincare, Salt & Stone en Oolaboo met antioxidanten:

Image Skincare ORMEDIC - Balancing Anti-Oxidant Serum Salt & Stone Antioxidant Facial Hydrating Lotion Oolaboo Saveguard Antioxidant Nutrition Hydration Boost

Image Skincare ORMEDIC - Balancing Anti-Oxidant Serum

Salt & Stone Antioxidant Facial Hydrating Lotion

Oolaboo Saveguard Antioxidant Nutrition Hydration Boost

 

 

 

Misschien vind je deze blog ook interessant:

Retinol, Retinal, vitamine A, wat is het verschil?