Waarom moet je kiezen voor een dagcreme met SPF?

door Anja van Dijken
2 November 2021

Gelukkig is er door de loop van de jaren steeds meer aandacht voor het gebruik van een dagcrème met SPF gekomen. Zonnestralen zijn nu eenmaal echt schadelijk voor de huid. Huidkanker ligt op de loer en daar komt nog eens bij dat UV-stralen de grote oorzaak zijn van huidveroudering. Denk daarbij aan rimpels, pigmentatie en verslapping van de huid.

Zonnestralen bestaan uit UVA en UVB stralen. UV staat voor UltraViolet en het natuurlijk zonlicht bestaat voor ongeveer 95% uit UVA en 5% uit UVB. UVA stralen zijn de meest schadelijke van deze twee omdat deze dieper in de huid doordringen, waar ze de collagene en elastine vezels aantasten en daarmee huidveroudering veroorzaken. Of het nu regent, bewolkt is of de zon schijnt, UV-stralen zijn 365 dagen per jaar aanwezig. Er wordt daarom steeds vaker geadviseerd om het gehele jaar door een dagcrème met SPF te gebruiken van minimaal SPF15, maar nog liever SPF30.

 

Lentezon

 

Wat is een dagcrème met SPF?

Een dagcrème of gezichtscrème met SPF is een crème waarin SPF is toegevoegd. SPF is een Sun Protection Factor. Dat beschermt je huid tegen de schadelijke UV-stralen.

 

Waarom een dagcrème met SPF?

Omdat UV-stralen de grootste boosdoener zijn als het gaat om huidkanker en huidveroudering is het belangrijk om je huid dagelijks te verzorgen met een SPF crème van minimaal SPF15, maar nog beter is het gebruik van een gezichtscrème met SPF30.

Bij de extreem zongevoelige huid is het gebruik van een dagcrème met SPF50 zelfs aan te raden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de dunne, gevoelige huid of de huid die te kampen heeft met een snelle ontwikkeling van pigmentvlekken. Voor deze huidjes is een dagcrème met SPF50 wel zo veilig.

 

Hoe kies je de juiste dagcrème met SPF?

Er is veel keuze op het gebied van de juist dagcrème met SPF. Omdat de keuze zo groot is, is dit des te moeilijker. Voor het kiezen van de juiste dagcrème met SPF is het goed te letten op wat jouw huidtype is. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel merken, die zich binnen de gezichtscrème met SPF hierin ook een match proberen te krijgen met het huidtype.

Voor de normale huid, droge huid en vochtarme huid zal het veelal om dezelfde gezicht crème met SPF gaan.

Voor de gevoelige huid, is het raadzaam om een gezicht crème met SPF te kiezen die geen parfum bevat.

Voor de vette huid, is het raadzaam om een SPF crème of serum te kiezen die licht van structuur is, met zo min mogelijk vetten. Er zijn ook serums die hoge beschermingsfactor bevatten.

De hoogte van SPF in een dagcrème is afhankelijk van je huidbehoefte. Is de huid extra gevoelig, dun of zal deze gauw pigmentatie ontwikkelen (bijvoorbeeld bij zwangerschap of vanuit zichzelf) dan is het raadzaam om te kiezen voor een SPF crème met minimaal een SPF 30, maar nog liever SPF50.

Voor alle andere huiden is het belangrijk om je huid dagelijks te verzorgen met een SPF crème van minimaal SPF15, maar nog beter is het gebruik van een gezichtscrème met SPF30.

 

Winterzon

 

Hoe smeer je de dagcrème met SPF goed op?

Afhankelijk van het type dagcrème met SPF zijn er de volgende mogelijkheden:

  • Dagcrème met SPF: deze kan na de ochtendreiniging en eventueel serum aangebracht worden. Zo nodig bij veel buiten in de zon, opnieuw aanbrengen.
  • SPF crème: kies je voor een dagcrème en daarnaast een SPF crème, dan kun je na de reiniging en eventueel serum de dagcrème aan brengen. Deze goed laten intrekken en daarna de SPF crème aanbrengen.
  • BB Cream of Foundation met SPF: beide kunnen na de reiniging, serum en dagcrème worden aangebracht.

Het is aan te raden om de dagcrème met SPF goed te verdelen en gelijkmatig aan te brengen. Bij veel zonuren overdag, zowel in de zomer als de winter, is het raadzaam om de SPF crème vaker aan te brengen om zo de huid optimaal te blijven beschermen.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.