Waarom niacinamide (vit. B3) jouw huid kan verbeteren

door Julianne Bruining
3 November 2020

Vitamine B3, oftewel niacinamide, is een ingrediënt dat de aflopen jaren binnen de cosmetica-industrie razendsnel populair is geworden. En dat is niet zonder reden. Niacinamide (ja een lastig woord, nie-ja-sie-na-miede) is namelijk een alleskunner als het gaat om het aanpakken van huidproblemen. Zo is het een mild maar zeer krachtig wapen tegen huidproblemen zoals acné, roodheid, droogte, schilfering, jeuk en een overmatige talgproductie. In dit rijtje zit vast wel een huidprobleem waar jij zelf (wel eens) last van hebt. Wat doet niacinamide precies voor je huid?  

 

Bij acné en jeugdpuistjes

Niacinamide werkt ontstekingsremmend, waardoor puistjes sneller verdwijnen en worden voorkomen. Daarnaast werkt niacinamide huidherstellend, waardoor roodheid en pigmentvlekjes na puistjes snel wegtrekken.

 

Bij een vette huid en grove poriën

Niacinamide brengt de talgproductie in balans, waardoor de huid op lange termijn minder vet wordt. Daarnaast werkt het verfijnend op de poriën.


Bij een droge huid

Niacinamide maakt ceramiden en vrije vetzuren aan in de huid. Ceramiden en vrije vetzuren zijn de natuurlijke huidvetten die samen met een paar andere groepen de huidbarrière vormen. Bij een tekort aan ceramiden en vrije vetzuren is de huidbarrière niet sterk genoeg en verdampt vocht uit de huid. Dit zorgt voor een droge en/of schilferige huid. Door het boosten van de ceramide en vrije vetzuren versterkt de huidbarrière en vermindert droogte. Daarom is niacinamide ook geschikt bij eczeem.

 

Bij roodheid, irritatie en jeuk

Niacinamide werkt anti-inflammatoire, wat betekent dat het roodheid kalmeert. Daarnaast herstelt het de huidbarrière, waardoor bacteriën en invloeden van buitenaf de huid minder snel kunnen irriteren. Niacinamide werkt eigenlijk als een soort pleister voor de geïrriteerde huid, waardoor jeuk wegtrekt.

 

Tijdens zwangerschap

Tijdens een zwangerschap kunnen er huidproblemen ontstaan, zoals overmatige talgproductie, puistjes, droogte en gevoeligheid. Niacinamide is veilig om te gebruiken tijdens zwangerschap, want het is vrij van zuren en maakt de huid niet zongevoelig. Een ideaal product dus tijdens en na de zwangerschap!

 

Bij anti-aging

Het enige wat niacinamide eigenlijk niet is, is een anti-rimpel ingrediënt. Maar wél is het een sterke anti-oxidant en kan het de huid beschermen tegen schade door vrije radicalen. En dát is wel een anti-aging werking.   

 

Altijd een goede keuze

Niacinamide kun je dus eigenlijk vergelijken met een natuurlijke antibiotica voor de huid. Het lost verschillende huidproblemen op, zonder er een huidprobleem bij te maken. Sommige ingrediënten tegen acné kunnen bijvoorbeeld ook droogte veroorzaken. Niacinamide doet dat niet. Je kunt niacinamide ook zonder problemen preventief smeren, doordat het de huidflora respecteert. Niacinamide werkt het beste wanneer er minimaal 5% en maximaal 10% verwerkt is in een serum. Niacinamide kun je zowel ’s ochtends als ’s avonds en gebruiken zonder problemen. Ook kan het gecombineerd worden met alle actieve werkstoffen, zoals retinol, vitamine C, glycolzuur en peptiden.

 

Ons favoriete Niacinamide product

Wij adviseren Clarity Peptides van Medik8, welke 10% niacinamide, zink, hyaluronzuur en crystalide peptide bevat. Een serum dat de huid een egale en verfijnde uitstraling geeft.

 

Medik8 Clarity Peptides
Medik8
Clarity Peptides
SHOP HIER

Advies bij Care for Skin

Wil je graag een op-maat-gemaakt huidadvies? Onze schoonheidsspecialistes helpen je graag. Kom in contact door een mailtje te sturen naar [email protected] of bel naar 085-0607005.

 

Onze favorieten van Medik8

Medik8 Clarity Peptides Medik8 Advanced Total Day Protect SPF30 Calmwise Soothing Cleanser

Clarity Peptides

SHOP NU

Advanced Total day Protect SPF30

SHOP NU

Calmwise Soothing Cleanser

SHOP NU

 

 

 

Misschien vind je deze blog ook interessant:

Blog: Huidverzorging tijdens je zwangerschap

Julianne Bruining
Julianne is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en breidt haar kennis steeds verder uit door middel van verschillende trainingen en opleidingen. Ze is een echte vakvrouw die graag ingrediëntenlijsten uitpluist en aan de hand daarvan het beste advies voor jouw huid geeft.