Wallen onder de ogen

4 Oktober 2020
We hebben er allemaal wel eens last van: wallen onder de ogen. De meest bekende oorzaak is te weinig slaap. Wallen zijn eigenlijk ophopingen van vocht (en soms vet) onder de huid. Wanneer je slaapt, gaat je lymfestelsel aan het werk om afvalstoffen via lichaamsvocht af te voeren. Wanneer je onvoldoende slaap hebt gehad, heeft je lichaam te weinig tijd gehad om alle afvalstoffen op te ruimen en blijft een deel van het vocht onder je ogen zitten. Je lichaam en huid herstellen zich gedurende de nacht. Daar komt de term schoonheidsslaapje ook vandaag aan bod. Ook aanleg speelt een rol. Hebben jouw oma, moeder en tante allemaal last van wallen? Bingo, grote kans dat jij er op den duur ook last van krijgt.


Donkere kringen onder ogen

Naast vochtophopingen onder de ogen, hebben ook veel mensen last van donkere kringen onder de ogen. Wat is dat dan? En hoe komen ze daar? Een donkere kring om de ogen kan te maken hebben met te weinig vocht. De huid rondom je ogen is erg dun waardoor je als het ware door je huid heen kunt kijken. In de tere huid liggen veel bloedvaten, die bij een dunne huid sneller door de huid schijnen. Gebruik een goede crème speciaal voor de ogen die vochtinbrengend werkt.


Vet

Wallen kunnen ook te maken hebben met het vetweefsel in de huid onder je ogen. Hoe ouder je wordt, hoe meer vet er wordt opgeslagen onder je ogen en wanneer je hier niets aan doet kan deze huid gaan hangen. Dit is een langzaam proces dat je meestal pas door hebt op het moment dat de wallen al zichtbaar zijn. Daarom is het goed om op tijd in te grijpen!


Wat te doen tegen wallen?

Schoonheidsslaapje

Omdat er meerdere oorzaken zijn, zijn er ook meerdere oplossingen mogelijk. Wanneer je wallen hebt door een tekort aan slaap, probeer dan meer te slapen. Zorg dat je uitgerust naar bed gaat, maak je hoofd leeg en zorg dat je twee uur voor bedtijd niet meer naar schermen kijkt. Lees een boek of luister naar muziek. Wanneer je overdag veel last hebt van vermoeidheid, probeer dan eens een powernap van 20 minuten. Onderzoek heeft aangetoond dat powernaps gedurende de dag je slaap tijdens de nacht kunnen bevorderen.


Eet alle kleuren van de regenboog

Groenten en fruit bevatten veel vitamines, mineralen en antioxidanten die je lichaam helpen gezond te blijven en giftige stoffen af te voeren. Door al deze vitamines en mineralen komt je lichaam weer in balans en zal je zien dat je huid er ook een stuk beter uit gaat zien. Vergeet ook niet voldoende water te drinken. Een oorzaak van wallen is een disbalans in je vochthuishouding. Alleen wanneer je lichaam voldoende vocht bevat, kunnen afvalstoffen makkelijk worden afgevoerd. Eet minder zout. Zout houdt vocht vast in je lichaam en zorgt er daardoor voor dat het vocht (samen met de afvalstoffen) minder goed kan worden afgevoerd.


Stop met roken

Roken zorgt ervoor dat je bloedsomloop vermindert. Je bloed stroomt dus minder goed door de bloedvaten en zorgt voor donkere kringen. Wanneer je stopt met roken verbetert ook je bloedsomloop weer en zullen de donkere kringen rond je ogen ook snel minder worden of zelfs helemaal verdwijnen. Nog een voordeel: Wanneer je stopt met roken maakt je huid meer collageen aan. Collageen zorgt voor een mooie, soepele en stevige huid.


Verzorg de tere huid rond je ogen

Een goede oogcrème wordt vaak overgeslagen en onderschat. Veel mensen denken dat speciale oogcrèmes niet werken omdat ze niet direct resultaat zien. Daarom smeren ze hun gewone dagcreme/nachtcrème of slaan de huid rondom de ogen simpelweg over. Een speciale oogcrème is er niet voor niks. De ingrediënten zijn speciaal samengesteld om het tere velletje goed te verzorgen. Met een verzorgende oogcrème zie je misschien niet direct resultaat, maar het voorkomt wel dat jij over tien jaar van die hangende zakken onder je ogen hebt. Ook voorkomt en vermindert een goede oogcrème de welbekende kraaienpootjes aan de zijkanten van je ogen.

Een oogcrème breng je het beste aan door de crème voorzichtig op de huid te deppen. De oogcrème is de laatste stap van je huidverzorgingsroutine. 's Ochtends breng je er alleen nog een SPF overheen aan. Wees voorzichtig en zorg ervoor dat de crème niet in je ogen komt.


Wallen verminderen

Soms ontkom je er niet aan en zijn ze er toch opeens. Wat je dan het beste kunt doen is ze zoveel mogelijk verminderen, of in ieder geval te zorgen dat ze minder opvallen. Houdt een theelepeltje dat tien minuten in de koelkast heeft gelegen tegen de huid. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten vernauwen en de blauwe gloed enigszins verdwijnt. Ook afgekoelde kamille theezakjes of schijfjes komkommer kan je even als een kompres op je ogen leggen. Kamille werkt ontstekingsremmend en zorgt ervoor dat de zwelling rond je ogen vermindert terwijl komkommer rijk is aan water en antioxidanten waardoor het de huid hydrateert voor een frisse oogopslag. Een zachte massage van de vochtophoping onder je ogen vermindert de zwelling. Op deze manier worden de afvalstoffen alsnog afgevoerd. Duw niet te hard, dat kan namelijk resulteren in een rode, geïrriteerde huid.


Wallen wegwerken

Je hebt alles al geprobeerd en de wallen zitten er nog steeds? Dan zit er niets anders op dan ze te camoufleren. Neem een goed dekkende concealer, gebruik niet teveel en dep voorzichtig op de donkere plekken. Vaak biedt een speciale make-up spons met een klein puntje uitkomst wanneer je er niet goed bij kan. Neem je concealer altijd één tint lichter dan je huidskleur.