Tea tree, vermijden of niet?

door Anja van Dijken
21 December 2021

Tea tree-olie is een natuurlijk ingrediënt dat we steeds vaker terugzien in huidverzorging, daarom verdient het de aandacht om te onderzoeken wat het doet voor je huid. We nemen je mee in de wereld van tea tree en of je het beter kunt vermijden of niet.

Tea tree-olie komt van oorsprong uit Australië en wordt gewonnen uit bladeren van de Melaleuca Alternifolia-boom. Het heeft een anitseptische werking en kan worden ingezet tegen bacteriën, virussen en schimmels. Daarnaast helpt tea tree-olie tegen pijnklachten en bevordert het de genezing van de ontstoken huid.

Door de veelzijdige werking heeft de tea tree-olie verschillende mogelijkheden waarbij het kan worden ingezet.

 

Tea tree, vermijden of niet?

 

Waar kun je tea tree-olie inzetten?

  • Huid: verwerkt in een crème of serum werkt Tea tree-olie desinfecterend, verzorgend en helend. Denk daarbij aan eczeem, acne en huiduitslag.
  • Bad: voeg ongeveer tien druppels toe aan je badwater; geeft verlichting bij spierpijn en reumatische pijnen, werkt helend bij huiduitslag, werkt verlichtend op de ademhaling. Tien minuten is lang genoeg; bijvoorbeeld het laatste gedeelte van je badritueel.
  • Zitbad: heb je last van geïrriteerde genitaliën, aambeien of blaasontsteking, kies dan voor een zitbad met acht druppels tea tree-olie en ga hier ongeveer tien minuten inzitten.
  • Shampoo: voeg een aantal druppels toe aan je shampoo; het versterkt het haar en de hoofdhuid, werkt goed tegen roos.
  • Stoombad: voeg enkele druppels in een bak heet water; werkt goed tegen kriebelhoest, luchtwegaandoeningen, verkoudheid, huidproblemen zoals eczeem, acne en huiduitslag.
  • Massage: voeg een paar druppels tea tree-olie aan de massage olie; werkt desinfecterend, helend op huiduitslag.
  • Mondwater: voeg een aantal (vijf) druppels tea tree-olie toe aan een glas warm water, waarmee de mond gespoeld, gegorgeld kan worden (niet doorslikken); helende werking op aften, ontstoken tandvlees en ontstoken keelholte.

Tea tree-olie is een prachtige olie om ook preventief onderdeel te laten zijn van je verzorging. Als je weet waar je zwakke plekken liggen is tea tree-olie een goed, werkzaam middel om problemen te voorkomen. Tea tree-olie is gevoelig voor licht, daarom zal het ook altijd worden aangeboden in een donkere verpakking, de bruine flesjes als het gaat om een goede kwaliteit tea tree-olie. Bij een mindere kwaliteit zal ook de werking minder zijn. Een tea tree-olie van goede kwaliteit zal sowieso geen vlekken achterlaten bij gebruik.

Het Teatree Juicy Mask Sheet van Holika Holika is een sheetmasker om de huid te ontdoen van onzuiverheden, maar het zorgt er ook voor dat de huid schoner en zuiverder wordt, omdat de tea tree-olie de strijdt aangaat met de infecties. Dit masker is voor eenmalig gebruik en dus geschikt voor vooral de onzuivere, acné huid.

Comfort Zone kent het Skin Regimen 1.0 Tea Tree Booster in de vorm van een serum. Het zorgt ervoor dat de zichtbaarheid van de ontstekingen en de vergrote poriën verminderen. Dit serum bevat zuivere tea tree-olie, amandelzuur en het longevity complex. Het Comfort Zone Skin Regimen 1.0 Tea Tree Booster kan ingezet worden voor de onzuivere, acné huid.

 

Tea tree, vermijden of niet?

 

Contra-indicaties

Eigenlijk kent het gebruik van tea tree-olie op zich geen contra-indicaties. Wel is het zo dat je bij zwangerschap of bij baby’s de tea tree-olie alleen in een verdunde versie mag gebruiken. Het gaat bij het gebruik van tea tree-olie heel specifiek om de concentratie van het product. Is de concentratie te hoog, dan kan het wel irritaties geven. Het is dan ook raadzaam om de tea tree-olie alleen in verdunde versie te gebruiken, indien je gebruik maakt van een op zichzelf staande olie.

Bij gebruik van een tea tree-olie die verwerkt is in een product, is het belangrijk dat de gebruiksaanwijzing van het product wordt opgevolgd. Wel is het raadzaam tea tree-olie te vermijden rondom de ogen en mag de tea tree-olie alleen uitwendig worden gebruikt.

 

Tea tree, vermijden of niet?

Zeker niet vermijden. Tea tree doet veel goeds voor je huid, maar zoals we al genoemd hebben, er zijn momenten dat je het beter niet kunt gebruiken zoals bij een zwangerschap of bij baby’s.

Als je tea tree-olie wilt gaan aanschaffen, let dan vooral op de kwaliteit van het product en hoe je het moet gebruiken. Hierin is goedkoop zeker duurkoop. Smeer tea tree-olie niet lukraak op je huid, maar ook hierin geldt: weet wat je smeert en hoe je het smeert. Tea tree-olie dat als ingrediënt verwerkt is in een bestaand huidverzorgingsproduct, no problem, volg de aanwijzing voor het gebruik.

Teatree-olie is je beste vriend zijn, maar gebruik  de olie gebruikt met aandacht en op de juiste manier.

Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Ze is al 30 jaar schoonheidsspecialiste en is gespecialiseerd in huidverbetering. Huid, voeding en levensstijl zijn voor haar belangrijke componenten.