Wat is het verschil tussen een bronzer en contour?

door Anja van Dijken
29 Augustus 2023

In de wereld van make-up zijn er oneindig veel producten en technieken die kunnen helpen om bepaalde gelaatstrekken te accentueren, te definiëren en te versterken. Twee van deze producten, bronzer en contour, worden vaak met elkaar verward, hoewel ze elk een specifiek doel hebben. Laten we eens kijken naar de verschillen tussen de twee en vooral hoe je deze producten in hun kracht kunt zetten.

Wat is een bronzer?

Een bronzer is een make-up product dat vaak wordt gebruikt om de huid een zonnige, gebruinde gloed te geven. Het komt in verschillende vormen: poeder, crème, gel of vloeistof. De kleur van bronzers is meestal warm, denk aan tinten van goudbruin tot terracotta, de aardeteinten.

Waar gebruik je een bronzer voor?

Het belangrijkste doel van een bronzer is om warmte en een "zonnige gloed" aan het gezicht toe te voegen. Je kunt het beschouwen als een manier om het effect van een dagje zonnen na te bootsen, zonder daadwerkelijk blootgesteld te worden aan de zon. De beste bronzer wordt meestal aangebracht op de hoge punten van het gezicht waar de zon van nature zou raken: de bovenkant van je voorhoofd, jukbeenderen, neusbrug en kin.

Cent pur Cent Le Soleil Bronzing Powder - Brunettes Malu Wilz Bronzing Powder Ethno Love Edition

Cent pur Cent Le Soleil Bronzing Powder - Brunettes

Malu Wilz Bronzing Powder Ethno Love Edition

 

Wat is een contour?

Contour is een make-up techniek en product dat wordt gebruikt om schaduw en definitie aan het gezicht toe te voegen. Het contourproduct heeft vaak een matte finish en kan koeler van toon zijn om natuurlijke schaduwen op het gezicht na te bootsen. Net als bronzer zijn de contour producten verkrijgbaar als contour poeders, contour crèmes en contoursticks, maar ook in een contour palette.

Waar gebruik je een contour voor?

Het primaire doel van contouring is het vormen en definiëren van de gelaatstrekken. Door donkere en lichte tinten strategisch aan te brengen, kun je optische illusies creëren, zoals meer gedefinieerde jukbeenderen, een slankere neus en een scherpere kaaklijn. De contour makeup wordt vaak aangebracht in de holtes van de wangen, langs de zijkanten van de neus, onder de kaaklijn en langs de haarlijn op het voorhoofd.

Malu Wilz Contouring Powder - Nr 10 Malu Wilz Contouring Powder - Nr 15

Malu Wilz Contouring Powder - Nr 10

Malu Wilz Contouring Powder - Nr 15

 

 

Kan je contour als bronzer gebruiken?

Hoewel bronzer en contour beide worden gebruikt om definitie, vorm aan het gezicht toe te voegen, zijn ze niet altijd onderling uitwisselbaar. Omdat contour producten zijn ontworpen om schaduw na te bootsen, kunnen ze er modderig of onnatuurlijk uitzien als ze worden gebruikt als een bronzer over grote delen van het gezicht. Aan de andere kant kan een bronzer, vanwege zijn warme tinten, het gezicht er vreemd uit laten zien als het wordt gebruikt in gebieden die bedoeld zijn voor contouring.

Dat gezegd hebbende, zijn er mensen die ervoor kiezen om hun bronzer lichtjes te gebruiken voor zowel bronzing als contouring, afhankelijk van hun huidskleur en het specifieke product. Het draait allemaal om persoonlijke voorkeur en het effect dat je wilt bereiken.

 

Ons advies

Probeer het eens voor jezelf uit: neem je beste bronzer of contour product en geeft je jukbeenderen, voorhoofd, zijkant neus, onderkaaklijn eens een extra teintje en zie wat het doet. Gebruik daarvoor een make-up kwast zoals de Cent pur Cent Kabuki Brush of Maria Galland Blush Contour Penseel.Cent Pur Cent Kabuki Brush Maria Galland Blush Contour Penseel

Cent Pur Cent Kabuki Brush

Maria Galland Blush Contour Penseel

 

Advies bronzer of contouren nodig?

Of je nu kiest voor een zonnige gloed met bronzer, je gelaatstrekken wilt definiëren met contour, of beide technieken samen wilt gebruiken, het belangrijkste is om producten en technieken te vinden die jouw natuurlijke schoonheid versterken en je zelfvertrouwen geven. Experimenteer, heb plezier en ontdek wat het beste voor jou werkt! Care for Skin helpt je zonodig graag met een goed advies.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.