Wat is het verschil tussen een serum, moisturizer en een dagcrème?

door Anja van Dijken
15 September 2021

Drie begrippen in skincare die alle drie hetzelfde doel kunnen hebben, maar wel een totaal ander product is en verschillend in gebruik zijn. Zie jij ook door de bomen het bos niet meer? We zetten de verschillen en het gebruik van een serum, moisturizer en een dagcrème graag voor je op een rijtje.

 

Wat is een serum?

Een gezichtsserum of faceserum is een vloeistof op water- of oliebasis, dat een hoog percentage actieve werkstoffen bevat. Een serum werkt specifiek op een bepaald huidprobleem of huidbehoefte en wordt onder een dag- of nachtcrème aangebracht. Een serum is meestal vrij dun qua substantie en kan zowel op water-, olie- of gelbasis zijn. Een serum kan dagelijks worden aangebracht na het reinigen van de huid en dus onder de dag- of nachtcrème.

De keuze van het gezichtsserum ligt over het algemeen aan je huidbehoefte, waarbij het van belang is te kijken welk serum jouw huid in optimale conditie kan houden. Een paar voorbeelden van een gezichtsserum dat jouw huid dagelijks nodig heeft en (bijna) voor alle huidtypes geschikt zijn:

  • Hyaluronzuur Serum: je gezichtshuid kan niet zonder hydratatie. Het is altijd goed om je gezicht dit als extra voeding te geven. Gebruik een serum op basis van hyaluronzuur voor een flinke dosis hydratatie.
  • Vitamine C Serum: dit faceserum is zeer geschikt bij pigmentatie en oneffenheden en beschermt de huid tegen huidveroudering.

 

 

Dr. Grandel Hyaluron Filler Caps Medik8 C-Tetra

Dr. Grandel Hyaluron Filler Caps

Medik8 C-Tetra

 

 

Wat is een moisturizer?

Moisturizen betekent niets meer of minder dan bevochtigen. Het is eigenlijk de Engelse benaming voor een hydraterende dagcrème. Met andere woorden: een moisturizer is een type dagcrème die de huid voorziet van de nodige hydratatie. Veelal zit in een goede moisturizer een hogere dosis hyaluronzuur dan andere dagcrèmes en zorgt ervoor dat de huid minder vocht verliest omdat hyaluronzuur vocht aan zicht bindt voor een optimale vochtbalans in de huid.

 

Image Skincare VITAL C - Hydrating Water Burst
Image Skincare VITAL C - Hydrating Water Burst

 

 

Wat is een dagcrème?

Een dagcrème is een crème die je overdag op je gezichtshuid aanbrengt. Het is een verzamelnaam voor alle dagcrèmes voor alle verschillende huidtypes en huidbehoeftes. Afhankelijk van je huidtype en huidbehoefte is het logisch te kiezen voor een dagcrème met meer of minder vetbestanddelen als ingrediënten.

Het verschil tussen een moisturizer en een dagcrème: Een moisturizer is een soort dagcrème of nachtcrème die gericht is op het toedienen van vocht, en een dagcrème is een verzamelnaam van alle crèmes voor overdag.

 

Malu Wilz Natural Beauty Day Cream SPF 10 Nouvital Aloë Vera Day Cream

Malu Wilz Natural Beauty Day Cream SPF 10

Nouvital Aloë Vera Day Cream

 

 

Wat is het verschil tussen een serum, moisturizer en een dagcrème?

Nog even alle drie op een rij:

  • Het gezichtsserum geeft de huid extra voeding en wordt gebruikt onder de dag- of nachtcrème.
  • Een moisturizer is een hydraterende dagcrème of nachtcrème, veelal op basis van hyaluronzuur.
  • Een dagcrème is een verzamelnaam voor alle crèmes die je overdag als bescherming en voeding voor je huid gebruikt.

 

Verschil dagcreme moisturizer en serum

 

Kun je ze in combinatie met elkaar gebruiken?

Een serum gebruik je altijd in combinatie met een dagcrème. Omdat de moisturizer ook een dagcrème is, kan het serum ook in combinatie met een moisturizer gebruikt worden .

Een serum gebruiken in combinatie met een moisturizer en ook een dagcrème is niet logisch, omdat een moisturizer een dagcrème en/of nachtcrème is. Kies altijd voor een dagcrème die gericht is op je huidtype, zoals: droog, vet, gecombineerd of normaal. Een serum daarvan is goed om je huid een extraatje te geven, dus je te richten op jouw huidbehoefte of huidprobleem. Zoals bijvoorbeeld hydratatie (in de vorm van hyaluronzuur) of een vitamine C serum.

 

Lees ook:

Hoe kies je een geschikte dagcrème voor jouw huid?
Welk serum past bij mijn huidtype?

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Ze is al 30 jaar schoonheidsspecialiste en is gespecialiseerd in huidverbetering. Huid, voeding en levensstijl zijn voor haar belangrijke componenten.