Wat is minerale make-up?

door Anja van Dijken
5 December 2022

Minerale make-up is hot. Gemaakt met natuurlijke ingrediënten van moeder aarde en dit verwerkt in je make-up. Dat wil toch iedereen? Natuurlijke ingrediënten is de trend, niet alleen in make-up, maar ook in je andere verzorgingsproducten. Ook voeding staat hoog op ons verlanglijstje als het gaat om natuurlijk.

Maar wat is minerale make-up nu eigenlijk precies, wat zijn de voordelen en is het echt zoveel beter?

 

Wat is minerale make-up

De ingrediënten bepalen of een make-up mineraal genoemd kan worden of juist niet. Minerale make-up bestaat hoofdzakelijk uit natuurlijke ingrediënten, oftewel uit mineralen die afkomstig zijn van moeder aarde. Denk daarbij aan mica, zinkoxide, ijzeroxide en titaniumoxide, maar ook boron nitride en silica.

Zodra een product voor 100% uit minerale ingrediënten bestaat, is het eigenlijk alleen maar geschikt om in poedervorm te gebruiken. Denk daarbij aan oogschaduw, bronzer, blush en poeder.

Wil je een foundation op basis van mineralen, dan heeft het uiteraard andere ingrediënten nodig om tot een vloeibare substantie te komen. De toevoegingen zijn uiteraard zonder alle meuk en vooral verzorgend. Denk daarbij aan glycerin, jojobaolie en andere zaadoliën om de huid te bevochtigen en voldoende lipiden mee te geven.

 

Is minerale make-up beter en waarom?

Ja, minerale make-up is echt beter voor je huid dan elke andere make-up. Minerale make-up is 100% natuurlijk, dus geen toevoegingen van kunstmatige geur- en kleurstoffen, parabenen en/of conserveermiddelen. Tegelijk is minerale make-up een echte longstayer. Het blijft gedurende de dag erg mooi zitten, je hebt er dus echt profijt van. 

Gebruikte oliën, conserveermiddelen en chemicaliën in reguliere make-up kan zwaar voelen op de huid. Tegelijk kunnen deze oliën ook nog eens de huid verstoppen en/of irriteren.

Parfum is een stof dat vaak wordt toegevoegd aan de reguliere make-up. Niet alleen aan foundations maar ook de blush, bronzers en poeders gaan vaak niet zonder parfum de deur uit. Parfum heeft ook de nare eigenschap dat het de huid kan gaan irriteren, daar is de huid met acne, rosacea, psoriasis en eczeem sowieso extra gevoelig voor.

Dus wil je je huid hier niet mee belasten, heb je een gevoelige huid of een huid die snel verstopt raak en reageert op foundations? Kies dan altijd voor de minerale foundation.

 

Voordelen van minerale make-up

  • 100% natuurlijk
  • 100% vrij van parabenen en conserveermiddelen
  • 100% vrij van allergenen
  • Parfumvrij
  • Hypoallergeen
  • Geschikt voor alle huidtypes, ook de gevoelige huid
  • Kan ook bij acne, rosacea en eczeem 
  • Zonnebescherming door titaanoxide en zinkoxide.
  • Water resistant
  • Long lasting


Nog een mooi feitje is dat de minerale make-up water resistant is. Het is daardoor zeer geschikt is om mee te sporten en zwemmen, maar ook transpiratie kan de minerale make-up goed aan.

De mineralen titaandioxide en zinkoxide worden ook gebruikt in minerale en natuurlijke zonnebrand, daarom geven de minerale foundations automatisch een bescherming tegen uv-A- en uv-B-stralen. 

 

Brush on Block Touch Of Tan - Tinted Mineral Sunscreen SPF 30

Brush on Block Touch Of Tan - Tinted Mineral Sunscreen SPF 30

 

Daarnaast heeft zinkoxide ook nog eens een kalmerende, genezende en ontstekingsremmende eigenschappen. Het beschermt je huid dus tegen vrije radicalen, dat is mooi meegenomen!

 

Hoe werkt minerale foundation?

Minerale foundation heb je in twee soorten: de vloeibare minerale foundation en de poeder minerale foundation. Wat zijn de voordelen en hoe werkt het?

Vloeibare minerale foundation

Gebruik voor het aanbrengen van een vloeibare minerale foundation de Cent Pur Cent Stippling Brush. Neem een kleine hoeveelheid product op het penseel en verdeel zo de vloeibare minerale foundation gelijkmatig over het gezicht, vanuit het midden naar de buitenkant van het gezicht. Een vloeibare minerale foundation is aan te raden bij een gevoelige en droge huid.

Cent Pur Cent Stippling Brush Cent Pur Cent Liquid Mineral Foundation | 1.0

Cent Pur Cent Stippling Brush

Cent Pur Cent Liquid Mineral Foundation | 1.0

 

 

Poeder minerale foundation

Breng de minerale poeder foundation aan met de Cent Pur Cent Kabuki Brush. Schud wat poeder in het dekseltje, draai de kabuki kwast in de poeder en tik overtollig poeder af boven het dekseltje. Breng deze met cirkelvormige bewegingen aan over jouw gezicht, alsof je het masseert met de kabuki kwast. Begin in het midden en werk naar buiten toe, met draaibewegingen en een lichte druk. Wil je een intensere dekking, herhaal dit 2 tot 3 keer tot het gewenst resultaat. Een poeder foundation is aan te raden bij een gecombineerde en vette huid.

Cent Pur Cent Kabuki Brush Cent Pur Cent Loose Mineral Foundation

Cent Pur Cent Kabuki Brush

Cent Pur Cent Loose Mineral Foundation

 

De voordelen van een vloeibare minerale foundation en minerale poeder zijn dat ze een mooie natuurlijke dekkingsgraad geven, water resistant zijn en tegelijk een beschermingsfactor bevatten door de toegevoegde mineralen titaanoxide en zinkoxide.

 

Welke merken minerale make-up zijn er verkrijgbaar?

Cent Pur Cent is het paradepaardje als het gaat om betrouwbare en mooie minerale make-up merken. Cent Pur Cent is de beste minerale make-up en staat voor 100% natural, 100% minerale ingrediënten, 100% hypoallergeen en 100% cruelty free.

Cent Pur Cent Le Soleil Bronzing Powder - Blondes Cent Pur Cent Mineral Mascara - Black

Cent Pur Cent Le Soleil Bronzing Powder - Blondes

Cent Pur Cent Mineral Mascara - Black

 

Door de 100% natuurlijk ingrediënten is de minerale make-up van Cent Pur Cent ook zeer geschikt voor de gevoelige huid en de probleemhuid. De minerale make-up is water resistant, dit houdt in dat het zeer geschikt is om mee te sporten, te zwemmen en ook transpiratie kan de minerale make-up goed aan.

 

Brush on BlockTranslucent Mineral Sunscreen SPF 30

Brush on Block Translucent Mineral Sunscreen SPF 30

 

Het merk Brush on Block is feitelijk een zonnebrand, maar dan in poedervorm op basis van minerale ingrediënten en 100% natuurlijk. Een waterbestendige poeder met een factor 30 in een transparante versie of een getinte versie.

Malu Wilz Just Minerals Powder Foundation

 

De Malu Wilz Just Minerals Powder Foundation is een minerale poeder die de huid een gelijkmatige en natuurlijke teint geeft. De lichtgewichte poederachtige foundation smelt op de huid en geeft een egale uitstraling waarbij rimpels en grove poriën worden gecamoufleerd.

 

Hoe langt blijft minerale make-up goed?

Minerale make-up is gemiddeld net zolang houdbaar als dat het product aangeeft. Elk product heeft een PAO-symbool op de verpakking, let er maar eens op. Het wordt aangeduid als: 6M, 12M etc. PAO betekent "period after opening" en de 6M betekent dan 6 maanden volgens het advies van de fabrikant. Wel is het uiteraard afhankelijk hoe je het product opbergt, gebruikt etc. Lees voor mijn info over houdbaarheid in onze blog: "Let op! Check ook de houdbaarheid van je cosmetica!"

Cent Pur Cent Loose Mineral Blush - Prune Cent Pur Cent Kabuki Brush - Rose Cent Pur Cent Le Fixeur

Cent Pur Cent Loose Mineral Blush - Prune

Cent Pur Cent Kabuki Brush - Rose

Cent Pur Cent Le Fixeur

 

 

Waar kun je minerale make-up kopen?

Minerale make-up koop je bij Care for Skin. De producten van Cent Pur Cent staat voor 100% kwaliteit en er worden alleen de meest pure en natuurlijke mineralen in gebruikt. Heb je advies nodig over het kiezen en kopen van minerale make-up, neem dan contact op met een van onze specialisten.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.