Wat is retinol?

door Anja van Dijken
21 Oktober 2021

Retinol is een retinoïde, een vorm van vitamine A en daarmee een sterke antioxidant. Op dit moment is retinol het meest populaire ingrediënt als het gaat om anti-aging in huidverzorging. Retinol, dus vitamine A, zit voornamelijk in dierlijk voedsel, zoals lever, visolie en eieren; maar is ook aanwezig in groenten met een oranje pigment, de betacaroteen.

Als retinol eenmaal in aanraking komt met de huid, zet de huid deze om in retinaldehyde, ook wel bekend als retinal. Eenmaal retinal, dan wordt het omgezet in retinoïnezuur, waarna het zijn werking afgeeft aan de huid.

Naast retinol, retinaldehyde en retinoïnezuur vind je ook retinyl esthers en retinyl palmitate op de ingredientenlijsten van vele retinol producten. Dit zijn eigenlijk een soort ‘restjes’ van retinol. Het is een afgeleide van retinol en zal daardoor niet veel voor de huid betekenen.

Net even boven retinaldehyde heb je één van de meest revolutionaire vorm van vitamine A, namelijk retinyl-retinoate. Dit is een combinatie van retinol en retinoïnezuur. Na het aanbrengen gaat de huid direct aan de slag met het retinoïnezuur en geeft de retinol langzaam zijn activiteit vrij tijdens de omzetting.

In volgorde heb je dan:

 1. Retinol
 2. Retinaldehyde (retinal)
 3. Retinoïnezuur

 

Retinol

 

Wat doet retinol voor je huid

Retinol of vitamine A heeft de kracht om de huidvernieuwing te versnellen. Onze huid vernieuwt zich elke 28 dagen. Vergelijk dit met een slang, die ook zijn velletje elke 28 dagen afgooit. Als het om onze huid gaat, versnelt en stimuleert retinol dit proces.

Zodra we ouder worden vertraagt dit proces van nature:

 • In de dertiger jaren ligt dit proces tussen de 28 en 45 dagen.
 • In de veertiger jaren ligt dit proces tussen de 45 en 60 dagen.
 • Vanaf de vijftiger jaren ligt dit proces tussen de 60 en 90 dagen.

 

Welk resultaat kun je van retinol verwachten?

Retinol versnelt het huidvernieuwingsproces oftewel: de celdeling. Het resultaat van het gebruik van een retinol crème of serum wordt op de volgende punten zichtbaar:

 • De huid zal verstevigen doordat de collageen en elastineaanmaak wordt gestimuleerd.
 • De huid zal verdunnen en daardoor een frissere aanblik geven (werkt exfoliërend).
 • Verstoppingen zullen verminderen (werkt exfoliërend).
 • Ontstekingen zullen verminderen (werkt antibacterieel).
 • De poriën zullen verkleinen.
 • De huidstructuur zal verbeteren, bultjes worden geëgaliseerd.
 • Pigmentatie zal verminderen.
 • Fijne lijntjes en rimpeltjes zullen zichtbaar vervagen.

 

In welke vorm is retinol verkrijgbaar?

Retinol wordt in huidverzorging in verschillende vormen aangeboden. Dit kan zijn in de vorm van een retinol crème (nacht), maar ook wordt retinol aangeboden in de vorm van een retinol serum bij merken als Phyris en Medik8.

De percentages retinol of vitamine A in een retinol crème verschillen per product. Het begint bij een percentage van 0,01% en loopt op tot maximaal een percentage van 1%. Dit klinkt misschien weinig, maar dit is het zeker niet. Meer is zeker niet altijd beter, integendeel. Een retinol crème of serum met een hoger percentage hoeft niet altijd een beter resultaat te geven.

Het gebruik van een retinol crème dient opgebouwd te worden. Dit is nodig om de huid te laten wennen. Indien er bij het eerste gebruik gestart wordt met een te hoog percentage kan de huid teveel geïrriteerd  raken omdat de celvernieuwing te snel op gang komt. Hierdoor kan schilfering, droogte, gevoeligheid en irritatie een gevolg zijn. Daarom is opbouw in het gebruik van Retinol altijd een must.

 

Retinol gebruik tijdens de nacht

Retinol of vitamine A wordt door UV-straling afgebroken en daarom dient retinol altijd tijdens de nacht gebruikt te worden.

Retinol versnelt het huidvernieuwingsproces, waardoor de huid dunner zal worden. Door dit proces zal de huid zongevoeliger worden. Daarom wordt bij het gebruik van retinol altijd een dagverzorging geadviseerd met minimaal een SPF30.

 

Hoelang kun je retinol crème gebruiken

Aan het gebruik van retinol crème zit geen limiet. Het gaat bij het gebruik van een retinol crème meer om de opbouw van het gebruik van de Retinol crème of serum. Je hoeft uiteraard de retinol crème niet eeuwig te blijven gebruiken. Zodra het gewenste resultaat is bereikt kun je overgaan naar een gebruik waarbij je de huid onderhoudt. Dit kan door te kiezen voor een retinol crème waarbij het retinol percentage lager is.

Zodra er weer meer behoefte is aan het gebruik van de retinol crème kan zowel de frequentie als ook het percentage weer worden opgebouwd.

 

Wat is retinol

 

Hoe gebruik ik retinol producten?

 • Retinol crème op basis van Retinyl-Retinoate: dit is de meest hoge kwaliteit retinol. Geeft weinig kans op irritatie en is zeer krachtig. Doordat de huid dit ingrediënt gelijk oppakt, heeft de huid hier geen gewenningsperiode voor nodig.
 • Retinol crème met als afgeleide Retinal: Retinal wordt goed door de huid getolereerd, het gebruik moet langzaam worden opgebouwd. Retinal werkt sterk antibacterieel, waardoor deze variant van Retinol goed werkt als anti-aging, maar ook bij acne en rosacea. Bij het gebruik van Retinal dient gestart te worden met 0,1% of 0,3%.
 • Retinol: dit is de meest gebruikte in de huidverzorging. Omdat Retinol minder stabiel is dan de andere twee varianten dient deze altijd koel en donker (verpakking) bewaard te worden, deze is zeer zongevoelig. Ook hier dient de huid aan te wennen en qua gebruik gestart te worden met 0,3%.

 

De opbouw van zowel retinal als retinol dient dus qua percentage laag gestart te worden. Daarnaast is het raadzaam deze producten gedurende vijf weken op te bouwen. De eerste twee weken om de drie dagen, daarna de volgende twee weken om de dag. Indien er geen irritatie is, kan er in de vijfde en zesde week overgegaan worden naar een dagelijks (’s nachts) gebruik.

Het gebruik van deze producten dienen allen ’s avonds te worden aangebracht. Dit geldt voor zowel de retinol crèmes als de serums. Reinig de huid eerst goed, na ongeveer een tien minuten mag de retinol crème of serum worden aangebracht.

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.