Wat te doen tegen droge handen?

door Anja van Dijken
17 Oktober 2021

Je kunt van nature droge handen hebben, maar ook allerlei invloeden van buitenaf kunnen de huid van je handen flink uitdrogen. Onze handen zijn ons visitekaartje, ze zijn altijd zichtbaar, maar ook bezig en beweging. Geen wonder dat de huid van onze handen uitdrogen. Wat te doen tegen droge handen, wat de beste crème voor droge handen is, maar ook hoe het te voorkomen en herstellen? We leggen het je uit in deze blog.

 

Wat is de oorzaak van droge handen?

Droge handen staat uiteraard niet op zichzelf en heeft veelal meerdere oorzaken. Oorzaak droge handen ligt in eerste plaats in de aanleg, de ene huid is van oorsprong droger dan de andere. Daarnaast zijn er veel externe en interne factoren die de droge handen oorzaak kunnen beïnvloeden. Denk daarbij aan weersinvloeden zoals regen, koude en zon, het vele wassen, maar ook lichaamsverzorging, reinigingsproducten, chemicaliën en zoveel meer. Te weinig vochtinname, voeding, medicatie en leeftijd zijn ook mede droge handen oorzaak.

 

Wat kun je doen tegen droge handen?

We kunnen er zelf gelukkig best veel aan doen om droge handen te voorkomen en te verhelpen. Een goede handverzorging is daarbij een pre. Denk aan een handcreme droge handen. Ook gebruik van niet uitdrogende handwash of handgel is zeker aan te raden, om zo droge handen te voorkomen. Door veelvuldig gebruik van uitdrogende handwash of handgel kan de huid zo droog worden dat deze zal gaan irriteren. Indien in zo'n geval de huid al droger is, kan deze de status extreem droog bereiken.

Wat kun je doen tegen droge handen en wat te doen tegen extreem droge handen? Gebruik na elke keer je handen wassen of desinfecteren een goede hydraterende en vettende crème voor droge handen of zonodig een handcreme voor hele droge handen. Wat tegen droge handen nodig blijft is veel te blijven smeren, schroom daarom niet om meerdere keren per dag een handcrème voor zeer droge handen te gebruiken.

 

Welke handcrème helpt tegen droge handen?

Een goede handcrème voor droge handen of extreem droge handen zal rijke ingrediënten in zich moeten hebben, dat bepaalt de beste crème voor droge handen. Ingrediënten zoals hyaluron, paraffine, squaleen, maar ook glycerine, jojoba-olie, arganolie en kokosolie, zijn zeer waardevol in een handcrème voor zeer droge handen. De juiste ingrediënten bepalen de kwaliteit van de beste crème voor droge handen.

 

Welke handgel helpt tegen droge handen?

Veel handgels zijn op basis van alcohol, zorgen voor een hygiënisch en schone huid. Tegelijk drogen de meeste handgels door de alcohol de huid ook uit. Voor de meeste mensen in het wassen van de handen genoeg, maar soms is het handig om toch een handgel te gebruiken, bijvoorbeeld als je onderweg bent. Ondanks de alcohol in de handgel zijn er ook handgels die hydraterende en verzorgende eigenschappen bevatten. Aloe Vera, Komkommerextract, Panthenol (vitamine B5) zijn hier goede voorbeelden van. Ben je op zoek naar welke handgel helpt tegen droge handen en dus droge handen zal voorkomen, dan is het goed om hier op te letten.

 

Welke handzeep helpt tegen droge handen?

Het wassen met een handzeep lost het vetlaagje op de huid op. Onze handen worden door het wassen gedesinfecteerd, maar tegelijk drogen de handen ook uit. Dit is oorzaak droge handen nummer 1. Het kiezen van een milde handzeep in plaats van een sterkere agressieve zeep, zal de huid minder schade opleveren. Een goede handzeep zal de huid niet te sterk ontvetten, de PH-waarde niet aantasten, maar daarnaast ook nog eens verzorgend, sterk hydraterend zijn en de huidbarriere herstellen. Ingrediënten in een handzeep die helpen tegen droge handen zijn Aloe Vera, Glycerine, natuurlijk oliën zoals Sheaboter.

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.