Wat te doen tegen rimpels?

door Anja van Dijken
15 Augustus 2022

Rimpels? Nu al? En hoe verder? Het overkomt ons uiteindelijk allemaal. Je wordt ouder en op een dag zijn ze er: RIMPELS! Gelukkig komen ze niet allemaal tegelijk en heb je er invloed op.

Wat rimpels zijn, hoe ze ontstaan en wat je ertegen kunt doen, wij leggen het je uit. Weten is meten, wordt er vaak gezegd. Zo is het ook met rimpels, pas als je ze echt kunt doorgronden, weet je wat je er wel en niet aan kunt doen.

 

Wat zijn rimpels?

Zoek in wikipedia op “rimpel", dan krijg je al snel de uitleg: vouw in het huidoppervlak. Feitelijk nog niets blijvends. Worden de rimpels definitiever, dan is er sprake van het verzakken van de huidstructuur, waarbij de collagene en elastine vezels afnemen. Zodra je iets ouder bent, vanaf ongeveer het 30e levensjaar, ontkom je er niet meer aan. De eerst rimpels kondigen zich zomaar aan en zullen het snelst zichtbaar worden in het gezicht.

 

Hoe ontstaan rimpels en wat te doen tegen rimpels?

Het ontstaan van rimpels heeft dus zijn oorsprong in het afnemen van collagene en elastine vezels. Rimpels ontstaan zonder dat je erom hebt gevraagd. Het ontstaan van rimpelvorming kent meerdere oorzaken en afhankelijk hiervan, kun je het proces van rimpelvorming beïnvloeden.

 

Genetisch:

Zitten rimpels veel bij jou in de familie, dan ligt het voor de hand dat jij er ook mee te maken krijgt. Worden jouw rimpels vanuit de genen bepaald? Dan is acceptatie een groot goed. Daarnaast zal een goede gezichtscrème, een anti aging serum of extra voedende elementen in je huidverzorging, jouw huid kunnen helpen om deze goed te onderhouden. Hierdoor wordt versnelde rimpelvorming voorkomen, maar kan ook verzachting van de huidige rimpels in gang worden gezet.

 

Mimiek:

Het fronsen, lachen en vele andere bewegingen zullen rimpels veroorzaken. Rimpels op het voorhoofd en rimpels tussen de wenkbrauwen zijn de meest voorkomende. Je kunt erop letten om minder te fronsen of een ontspannen gezichtshouding aan te nemen. Daarnaast zal een anti aging creme of serum de huid verzachten en preventief beschermen tegen onnodige rimpelvorming.

 

Zon:

Natuurlijk zonlicht bestaat voor 95% uit UVA straling en tast de collagene en elastine vezels aan. Collageen is een eiwit dat zorgt voor de stevigheid van de huid. Door beschadiging zal het collageen afbreken in de diepere huidlagen, met als gevolg vroegtijdige huidveroudering, zoals rimpels en fijne lijntjes. De huid verliest zijn elasticiteit en stevigheid. Kies daarom ten allen tijde voor een zonnebescherming van minimaal factor 30 tegen UVA en UVB straling, ook als de zon niet schijnt.

 

Roken:

Roken zorgt voor een versneld verlies van elastine en collagene vezels, waardoor rimpels bij rokers vaak dieper zijn. Nicotine zorgt voor vernauwing in de bloedvaten van de opperhuid. Hierdoor kunnen de vitamines (met name vitamine C) niet aan de huid worden afgegeven. Vitamine C is belangrijk voor huid, het is een krachtige beschermer tegen vervuiling, UV-straling en dus huidveroudering. Stoppen met roken zal de huidconditie en ook de rimpelvorming aanzienlijk ten goede komen.

 

Slechte leefstijl:

Denk daarbij vooral aan slechte voeding, stress en weinig beweging. Slechte voeding, met name de suikers zetten zich vast op het elastine en collageen in onze huid, waardoor de eiwitstructuren beschadigen en waardoor huidveroudering versnelt. Stress veroorzaakt onder andere een verhoogd cortisol gehalte. Cortisol geeft de huid een verminderde weerstand, slechter herstel, maar ook afname van het collageen en elastine in de huid. Te weinig beweging verslechtert de algehele conditie van onze cellen, dus ook hierdoor zal er versneld huidveroudering optreden. Kies daarom voor gezonde voeding, vermijd stress en zoek beweging in de buitenlucht.

 

Hormonaal:

Tijdens de overgang zal de huid minder oestrogeen aanmaken, waardoor de collagene, maar ook de elastine vezels afnemen. De huid zal minder stevig, elastisch en gehydrateerd zijn. Zorg daarom tijdens en na de overgang voor een goede huidverzorging, goede leefstijl, maar denk ook eens aan een voedingssupplement op basis van collageen.

 

Huidverzorging:

Slechte of ongeschikte huidverzorging zal de huid ten onrechte versneld doen verouderen of niet helpen om dit afdoende tegen te gaan. De aanwezige rimpels kun je verzachten door het gebruik van de juiste gezichtsverzorging producten.

 

Ga rimpels tegen met een crème!

De beste crème tegen rimpels, een goede anti rimpel crème, maar ook een anti rimpel serum bevatten allemaal ingrediënten, veelal antioxidanten, die de huid helpen te herstellen van opgelopen schade. Ook zal een anti rimpel crème de huid preventief bescherming en voeding bieden om vroegtijdige rimpels tegen te gaan en rimpels te verminderen.

Specifieke rimpels, zoals voorhoofd rimpels, rimpels op de bovenlip en zo ook de rimpels onder ogen, hebben een extra aanpak nodig.

 

Top 5 producten tegen rimpels

We hebben de beste anti rimpel gezichtsverzorging voor je uitgezocht:

1. Image Skincare Ageless – Total Retinol-A Creme. Deze nachtcrème bevat een hoge concentratie anti aging ingrediënten: retinol, polypeptiden, glycol- en melkzuur en hyaluronzuur. Sterke nachtcrème die de rimpels vermindert, de huid verstevigt, verjongt en repareert. Hydratatie wordt door deze goede anti rimpel crème optimaal verbeterd.

Image Skincare AGELESS - Total Retinol-A Crème
Image Skincare AGELESS - Total Retinol-A Crème


2. Doctor Eckstein Biocor Supreme Is een sterk vochtregulerende, stimulerende gezichtcrème voor de rijpe en veeleisende huid. De elasticiteit, dus de huidspanning, wordt gestimuleerd, maar ook de doorbloeding.

Doctor Eckstein Biocor Supreme
Doctor Ecktein Biocor Supreme


3. Oolaboo Smart Aesthetics No Wrinkle Firming Serum. Dit anti rimpel serum zorgt voor een volle, stevige, compacte en gelifte huid met minder rimpels. De argireline (het botox uit een potje), de hyaluronzuur voor optimale hydratatie, de vitamines C en E stimuleren de collageenproductie voor meer stevigheid en veerkracht. Dit serum kan tevens ter ondersteuning worden gebruikt als je regelmatig kiest voor botox of filler injecties.

Oolaboo Smart Aesthetics No Wrinkle Firming Serum
Oolaboo Smart Aesthetics No Wrinkle Firming Serum


4. Alpha-H Liquid Gold Firming Eye Cream. Een van de beste oogcrèmes tegen rimpels. Deze totaalaanpak is zeer effectief bij lijntjes rondom de ogen, zonschade, verlies van stevigheid rondom de ogen en bij donkere kringen en wallen. Anti rimpel oogcrème die verstevigt, dna schade herstelt, spiersamentrekkingen (lachrimpels) zal verminderen, maar ook de vermoeide en verslapte ooghuid herstelt.

Alpha-H Liquid Gold Firming Eye Cream
Alpha-H Liquid Gold Firming Eye Cream


5. Charlotte Sophie Crème Intense De La Mer is een rijke huidverjongende gezichtcrème voor de zeer droge huid, met een romige textuur. 

Charlotte Sophie Crème Intense De La Mer
Charlotte Sophie Crème Intense De La Mer
Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.