Wat zijn de beste dagcrèmes met SPF?

door Anja van Dijken
25 Juli 2022

Wat zijn de beste dagcrèmes met SPF?
Als je deze vraagt stelt aan 10 vrouwen, zal het grootste gedeelte de schouders ophalen, het vooral niet weten. Zo gemakkelijk is het dus nog niet, we vinden een zonnebrandcrème veelal niet het fijnste skincare product om te gebruiken.

Zo langzamerhand zijn we er gelukkig wel van doordrongen, dat je er niet meer zonder kunt. Geen SPF gebruiken is not done! Zonnestralen leiden tot hyperpigmentatie, vlekjes en als klap op de vuurpijl: afbraak van collageen, dus rimpels en in het ergste geval kan het leiden tot huidkanker.

Dan toch maar een SPF! Maar welke dagcrème met SPF is dan de beste voor jouw gezicht, jouw huidtype en vooral… welke voelt niet plakkerig aan en geeft geen witte waas.

 

Welke dagcrème met SPF is het beste?

Het is altijd een persoonlijke keuze, maar we hebben voor jou een TOP 5 aan beste dagcrème met SPF gemaakt voor het gezicht, omdat deze TOP 5 wel heel bijzondere en mooie eigenschappen hebben.

Voor ons is de Alpha-H Daily Essential Moisturiser SPF50 een waar pareltje in de wereld van de beste dagcrème met SPF!

Alpha-H Daily Essential Moisturiser SPF50

Een hele fijne, voedende, hydraterende dagcrème met SPF50, het geeft hierdoor een optimale bescherming tegen huidveroudering. Deze dagcrème is absoluut niet vettig, trekt snel in, laat geen vette of witte waas achter, waardoor de dagcrème ook echt geschikt is voor onder je foundation, of je BB cream.

Alpha H Daily Essential Moisturiser SPF50
Alpha H Daily Essential Moisturiser SPF50


Murad City Skin Age Defense Broad Spectrum - SPF50

Deze Murad dagcrème met SPF50 biedt de huid een zeer complete bescherming tegen de dagelijkse invloeden, zoals blauw licht, milieuvervuiling, infrarood en UVA- & UVB straling. De crème biedt voor 96% bescherming tegen milieuvervuiling en 89% bescherming tegen blauw licht. En dit alles naast de SPF50 bescherming tegen de UVA- en UVB stralen.

Murad City Skin Age Defense Broad Spectrum - SPF50
Murad City Skin Age Defense Broad Spectrum - SPF50


Grown Alchemist Natural Hydrating Sunscreen SPF30

Een lichtgewicht onder de dagcrèmes die de huid een onmiddellijke vochtboost geeft en tegelijk kalmeert. Een vegan dagcrème die zijn bescherming biedt met een fysisch – mineraal zonnefilter, het natuurlijke zinkoxide. De huid wordt meteen verstevigd, waardoor fijne lijntjes verminderen. Alle huidtypen worden blij van deze mooie dagcrème met SPF30.

Grown Alchemist Natural Hydrating Sunscreen SPF 30
Grown Alchemist Natural Hydrating Sunscreen SPF 30


Obagi Medical Obagi360 Hydrafactor Broad spec SPF 30

Deze dagcrème met SPF30 hydrateert en beschermt de droge huid tegen schadelijke UVA/UVB stralen, terwijl de huid wordt gekalmeerd en verhelderd. De elasticiteit van de huid wordt verbeterd en tekenen van huidveroudering worden verminderd. De vitamine E die in deze dagcrème SPF is verwerkt zorgt voor een antioxiderende werking, waardoor tekenen van huidveroudering worden verminderd.

Obagi Medical Obagi360 Hydrafactor Broad spec SPF30
Obagi Medical Obagi360 Hydrafactor Broad spec SPF30


Dermalogica Oil Free Matte SPF30

Deze moisturizer bevat een mix van B-vitamines zoals Niacinamide en Biotine om de talgproductie te verminderen, terwijl talgabsorbeerders het overtollig talg verwijderen. Deze dagcrème met zonbescherming is zeer geschikt voor de vette en onzuivere huid, maar door zijn lichte textuur, zullen veel huidjes deze dagcrème als prettig ervaren, waaronder ook de mannenhuid. Vrij van gluten, synthetische kleur- en geurstoffen, gedenatureerde alcohol.

Dermalogica Oil Free Matte SPF30
Dermalogica Oil Free Matte SPF30Is SPF goed voor je gezicht?

We hebben dagelijks een SPF nodig voor ons gezicht. Simpelweg omdat de zon teveel schade aanricht aan je huid, zoals pigmentatie, vlekken, maar ook schade aan de cellen waaruit huidkanker zich kan ontwikkelen.

Een dagcrème met zonbescherming biedt de huid bescherming tegen de negatieve gevolgen van de zon.

Maar wat betekent SPF dan en welk type filters kun je tegenkomen in een gezichtscrème met spf.

SPF betekent zoveel als: Sun Protection Factor. Het staat voor een beschermingsfactor tegen schadelijke UV-stralen. SPF geeft aan hoelang je beschermd in de zon kunt zitten voordat er zonverbranding optreedt. Dus hoe hoger de factor, des te beter, maar niet langer beschermd.

 

Chemische filter:           

  • absorbeert UV stralen
  • wordt gemakkelijk door huid opgenomen, zonder witte waas
  • werkt een half uur na het opbrengen
  • is te herkennen als: oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene, avobenzone

 

Fysisch of minerale filter:          

  • weerkaatst UV stralen
  • werkt direct na het aanbrengen
  • zeer geschikt voor de gevoelige huid
  • te herkennen als: titaniumoxide, zinkoxide

 

De vraag: is een SPF goed voor je gezicht? Het antwoord is wat mij betreft JA! Bij het maken van een keuze voor het type filter, kies ik een fysisch of mineraal filter, toch natuurlijk en mijn inziens minder schadelijk voor je huid.

Zonder SPF is dus geen keuze, maar wel welk type SPF kies je!

 

Wat is een dagcrème met SPF?

Een dagcrème met SPF houdt in dat er aan de dagcrème een SPF is toegevoegd, om jouw huid zo optimaal mogelijk te beschermen tegen de negatieve invloeden van de zon. De hoogte kan variëren van SPF10 tot SPF50.

 

Is een dagcrème met SPF genoeg?

Als je wilt gaan zonnen, dan is een dagcrème met SPF genoeg. Uiteraard is het wel afhankelijk van de hoogte van de SPF. We raden daarom aan om niet met minder dan een SPF 30 in de zon te gaan zitten. Er zijn genoeg dagcrème's met SPF die een lagere factor aangeven. Dit kan prima als je een kort moment buiten bent of als je huid al goed is gebruind en daardoor een redelijke bescherming biedt.

Ga je echt in de zon? Dan is het altijd raadzaam voor een dagcrème met minimaal SPF30 te kiezen en om uiteraard je SPF minimaal om de 2uur bij te smeren!

 

Wat is het verschil tussen een dagcrème met SPF30 of SPF 50?

Het verschil klinkt misschien groot, maar niets is minder waar. Het verschil tussen een dagcrème met SPF30 of SPF50 is niet heel erg groot.

Je kunt ervan uit gaan, des te lichter jouw huid is, des te minder ben je beschermd tegen de UVA- en UVB stralen van de zon. Hoe groot is de bescherming als je voor een SPF kiest.

De sterktes en de bescherming hebben we voor je naast elkaar gezet:

SPF15 biedt bescherming tegen 93% UVB stralen

SPF20 biedt bescherming tegen 95% UVB stralen

SPF30 biedt bescherming tegen 97% UVB stralen

SPF50 biedt bescherming tegen 98% UVB stralen

Het verschil lijkt klein, maar bij een SPF15 komt er nog wel 7% straling door, bij een SPF50 is dat maar 2%. Dus toch nog ruim 3x minder straling.

UVA stralen is net even anders, deze straling wordt niet uitgedrukt in sterkte, maar moet tenminste 1/3 zijn van wat de UVB stralen biedt. Dit is wettelijk vastgelegd. Aangezien UVA straling dieper de huid indringen, is het altijd verstandig om voor een bescherming te kiezen tegen beide types straling.

 

Blijft het lastig om een goede keuze te maken? We staan graag met een goed advies voor je klaar.

 

Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Ze is al 30 jaar schoonheidsspecialiste en is gespecialiseerd in huidverbetering. Huid, voeding en levensstijl zijn voor haar belangrijke componenten.