Welke huidverzorgingsingrediënten mag je nooit combineren of mengen?

door Anja van Dijken
24 April 2022

Weet wat je eet! Dit is een bekend credo als het gaat om je voeding. Als het gaat om je huid, kan ik niet anders zeggen dan: Weet wat je smeert! Wil je echt iets aan je huid verbeteren, dan heb ingrediënten in je verzorgingsroutine nodig die dat echt kunnen waarmaken. Het is dan goed om te weten wat je smeert, maar vooral te weten wat je absoluut niet moet smeren. De kenmerken van actieve ingrediënten ga ik je uitleggen, maar daarmee zal ik ook wat fabels uit de wereld helpen over het gebruik. De “do’s & dont’s!”

 

Wat zijn de kenmerken van de verschillende ingrediënten?


Retinol

Dit is een vorm van vitamine A, die eenmaal in aanraking met de huid omzet naar retinal en zo zijn werk kan doen op de huid. Retinol versnelt en stimuleert het huidvernieuwingsproces met als gevolg deze mooie resultaten:

De huid zal verstevigen, doordat de collageen en elastine aanmaak wordt gestimuleerd.

De huid zal verdunnen en daardoor een frissere aanblik geven (werkt exfoliërend).

Verstoppingen verminderen (werkt exfoliërend).

Ontstekingen verminderen (werkt anti-bacterieel).

Poriën verkleinen.

Huidstructuur verbetert, egaliseert van bultjes.

Pigmentatie vermindert.

Fijne lijntjes en rimpeltjes vervagen.

Lees onze uitgebreide blog hierover: Waarom Retinol?

 

Alpha-H Vitamin A Serum Medik8 Crystal Retinal 3

Alpha-H Vitamin A Serum

Medik8 Crystal Retinal 3



Vitamine C

Dit ware superfood heb je nodig voor je natuurlijke afweer en bescherming, werkt als sterke antioxidant. In de praktijk zal vitamine C het volgende voor je huid doen:

Stimuleert de aanmaak van collageen (bindweefsel). Collageen is een eiwit dat de huid steviger en elastisch maakt. Voor de aanmaak van collageen is vitamine C nodig.

Verhoogt de werkzaamheid van een zonneproduct, waardoor er een betere bescherming tegen UV-straling is.

Beschermt de huid tegen vervuiling, UV-straling, IR-A en blauw licht (dit stimuleert huidveroudering), is anti aging.

Werkt herstellend op de huid, zoals bij een zonverbrande, rode, geïrriteerde en vermoeide huid.

Gaat de strijd aan tegen anti aging.

Geeft de huid een enorme vochtboost.

Werkt verhelderend op de teint van de huid, bij pigmentatie.

Verbetert de huidstructuur, zoals restjes van littekens, acne/jeugdpuistjes.

Lees onze uitgebreide blog hierover: Vitamine C, onmisbaar in jouw skincare routine!

 

NOVEXPERT Booster Serum - Vitamin C Alpha-H Vitamin C Serum

NOVEXPERT Booster Serum - Vitamin C

Alpha-H Vitamin C Serum

 

Niacinamide

Oftewel vitamine B3 is een antioxidant die de huid beschermt. Daarnaast werkt niacinamide goed tegen pigmentatie en is het ontstekingsremmend, dus goed tegen puistjes. Niacinamide versterkt onze huidbarrière, beschermt de huid tegen schadelijke milieu-invloeden, verzacht de fijne lijntjes en rimpels, laat de doffere huid weer stralen, zorgt zelfs voor een verbetering van een oneffen huidteint en zal zichtbare grove porien  verkleinen. Heel veel goede eigenschappen die we kunnen toeschrijven aan Niacinamide.

Lees onze uitgebreide blog hierover: Wat is Niacinamide?

 

Alpha-H Vitamin B Serum Obagi Medical Daily Hydro Drops Facial Serum

Alpha-H Vitamin B Serum

Obagi Medical Daily Hydro Drops Facial Serum

 

Fruitzuren - AHA/BHA

Alphahydroxyzuur (zoals glycolzuur en melkzuur) en betahydroxyzuur (salicylzuur) worden verwerkt in exfolianten (peeling en scrub). Deze ingrediënten zorgen ervoor dat de lijm die de dode huidcellen bij elkaar houdt oplost, met als resultaat:

Verminderen van zichtbare fijne lijntjes en rimpels.

De huid voelt en ziet er steviger uit.

De huid raakt gehydrateerd.

Doffe huid gaat weer stralen.

Lees onze uitgebreide blog hierover: Exfolianten voor elk huidtype!

 

Glycolzuur

Dit ingrediënt is het type AHA dat zorgt voor het verwijderen van dode huidcellen, het exfolieert de huid, waardoor de huid haar frisse blik terugkrijgt. Na behandeling met glycolzuur zal de huid beter in staat zijn het vocht vast te houden, pigmentatie zal verminderen en kan glycolzuur beschermend werken tegen zonschade. Glycolzuur wordt nagenoeg door elke huid verdragen.

 

Dr. Grandel Alpha Effect AHA-Peeling Biomaris Fresh Face Peeling

Dr. Grandel Alpha Effect AHA-Peeling

Biomaris Fresh Face Peeling

 

 

Salicylzuur

Is het type BHA, die de symptomen van acne aanpakt door het zogenaamde lijm die de dode huidcellen bij elkaar houdt op te lossen. Salicylzuur wordt vaak gebruikt in de AHA/BHA exfolianten voor met name de gecombineerde en vettere huidtypen, het lost het talg op, zowel op de huid als in de poriën.

 

 

Benzoyl Perioxide

Is een ontstekingsremmende en blekende gel die veelal bij actieve acne als geneesmiddel wordt ingezet. Het werkt op de bovenste huidlaag (hoornlaag), waarbij de poriën minder zullen verstoppen en de bacteriën worden gedood. Sterk ingrediënt dat alleen door de huisarts of dermatoloog wordt voorgeschreven.

 

Welke ingrediënten mag je absoluut niet combineren en welke wel!


Retinol en vitamine C

Twee hele mooie ingrediënten, maar toch wordt er vaak geopperd dat ze niet goed samen gaan. Waarom eigenlijk?

Retinol verandert in haar actieve vorm totdat het door de huid is opgenomen. De enzymen die hierbij nodig zijn hebben een zuurgraad van pH 5,6 nodig om retinol om te zetten in retinal.

Vitamine C, daarvan is de meest voorkomende ascorbinezuur. Ascorbinezuur is instabiel en heeft een pH-waarde nodig die lager is dan 3, 5 om door de huid te worden opgenomen.

Je zou dus zeggen, retinol en vitamine C doen het niet goed samen, omdat de pH-waarde waarbij ze beide goed gedijen geen match geeft. Maar toch, niets is minder waar.

Er zijn dus ook redenen aan te wijzen, die anders zegen. De natuurlijke pH-waarde van onze huid ligt rond de 5,5 (dit kan zelfs nog iets lager zijn).

Uit recente onderzoeken blijkt dat vitamine C, retinol zelfs stabiliseert en de houdbaarheid hierdoor wordt verhoogd.

Zowel retinol als vitamine C hebben ieder hun eigen antioxidante werking op de huid. Deze twee producten zijn in feite een goed duo om samen te gebruiken onder een product met een zonnefilter om zo de huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. In feite zijn antioxidanten de beste verdedigers als het gaat om rimpels, pigmentatie, verlies van collageen, maar dan wel in combinatie met een zonnefilter.
 

Ons advies

Retinol en vitamine C versterken elkaar juist als het gaat om de strijd tegen vrije radicalen, maar deze wel altijd in combinatie met zonnebrandcreme factor 30.

 

Retinol en benzoylperioxide

Deze combinatie is niet aan te raden. Beide ingrediënten stimuleren de huidvernieuwing. Retinol op celniveau (de diepere lagen) en benzoylperiode op de bovenste laag. De huid krijgt met deze combinatie teveel stimulans, waardoor er droogte en irritatie zal ontstaan. Maak een keuze hierin. Bij actieve acne kun je ervoor kiezen de Benzoylperioxide plaatselijk te gebruiken en desgewenst het retinol product voor de rest van de huid.

 

Retinol en Niacinamide

Dit is een prima combi, waar retinol het huidvernieuwingsproces zal stimuleren, daar zal de niacinamide de vernieuwde huid stimuleren tot een sterkere, weerbare en mooie huid.

 

Retinol en AHA/BHA

Er wordt vaak beweerd dat de exfolianten met AHA/BHA de effectiviteit van retinol verminderen, omdat de AHA/BHA na gebruik de zuurgraad van de huid zouden verlagen. Retinol heeft deze zuurgraad nodig en zou hierdoor dus niet of minder effectief zijn. Dit is niet waar.

De werking van Retinol en de AHA/BHA zijn twee verschillende processen. Ik leg het je uit.

Retinol: is een antioxidant dat communiceert met jouw levende huidcellen, dus die in de diepere huidlagen, dus niet met de dode huidcellen die aan de oppervlakte liggen. Retinol stimuleert deze diepere huidcellen tot het maken van gezonde, jonge en nieuwe huidcellen.

Heb je het over de AHA/BHA’s, deze doen hun werk in de bovenste huidlagen, met als doel de ongezonde, dode huidcellen te verwijderen.

Ons advies

Kunnen deze twee dan niet samen? Jazeker wel, het zijn twee totaal verschillende ingrediënten met ieder een andere uitwerking die elkaar aanvullen en niet afstoten. Wel kan het voor sommige huidjes te pittig zijn. Het blijft wel opletten en soms keuzes maken of het nodig is.

 

Niacinamide en vitamine C

De combinatie van niacinamide en vitamine C is op zich geen probleem, maar er is een kleine maar. Dat is als de zuurgraad van de huid ronde PH 3,8 ligt. Op dat moment zal de huid niacinamide omzetten naar het stofje Niacinamide Ascorbate. Dit geldt alleen bij deze vorm van vitamine C. Een andere vorm vitamine C, Ascorbyl Tetraisopalmitate zal dit niet veroorzaken.

Niacinamide en Vitamine C: twee hele mooie ingrediënten die je graag wilt zien in je dagelijkse routine. Gebruik daarom bij deze twee ingrediënten twee aparte producten, waarbij het vitamine C product de variant Ascorbyl Tetraisopalmitate bevat en laat bij het aanbrengen een kort momentje ertussen, zo’n tien minuten is genoeg.

 

Niacinamide en AHA/BHA

Deze beide ingrediënten kunnen je huid veel goeds doen en zijn prima samen te gebruiken. Weliswaar is het wel goed om dit niet tegelijkertijd te doen. Dit heeft met de zuurgraad van de producten te maken. Niacinamide heeft een pH-waarde van 5 tot 7 en de AHA/BHA ligt ongeveer tussen de 3 en 4. De PH-waarde van de zuren zal onder invloed van de Niacinamide omhoog gaan, waardoor de werking van de zuren zal verdwijnen.

Dus geen probleem om beide ingrediënten te gebruiken in je routine, maar doe het wel op verschillende tijdstippen van de dag.

 

Vitamine C en AHA/BHA

Deze twee mooie ingrediënten zullen beide apart de huid enorm stimuleren. Indien je deze twee samen gaat gebruiken, zal de zuurgraad van de huid teveel uit balans raken.

Ons advies

Gebruik daarom in de ochtend je dagcrème of Vitamine C serum en in de avond zonodig de exfoliant waarin de AHA/BHA is verwerkt.

 

Glycolzuur en Salicylzuur

Deze beide zuren behoren tot de groep AHA/BHA’s die als compleet pakketje veelal in de exfoliant worden verwerkt en dus al samen worden gebruikt in deze producten. Deze ingrediënten zorgen ervoor dat de lijm die de dode huidcellen bij elkaar houdt oplost. AHA lost water op, dus vooral geschikt voor de niet vette huid. BHA lost vetten op, het talg, daardoor vooral geschikt voor de vettere huidtypes of huiddelen.

 

Met welke combinatie van ingrediënten moet je voorzichtig zijn?

Ingrediënten zoals retinol, AHA/BHA (glycolzuur, salicylzuur) in combinatie met benzoyl perioxide moet je voorzichtig mee zijn. Deze ingrediënten hebben allen een sterk exfoliërende werking. Het is dus belangrijk om hierin voorzichtig te zijn of dit nodig en gewenst is. De kans op irritatie en droogte ligt bij deze ingrediënten zeker op de loer.

Retinol, vitamine C en niacinamide kunnen goed in combinatie met elkaar worden gebruikt.

Kies je toch voor een combinatie die wat twijfelachtig is, zorg er dan voor dat je de ene aanbrengt of toepast in de ochtend en het andere zonodig in de avond.

Ons advies

Gebruik bij het gebruik glycolzuur, salicylzuur, benzoyl perioxide, retinol altijd een beschermingsfactor van minimaal een zonnebrandcrème factor 30 voor overdag.

 

Salt & Stone SPF30 Sunscreen Lotion Salt & Stone SPF50 Sunscreen Lotion

Salt & Stone SPF30 Sunscreen Lotion

Salt & Stone SPF50 Sunscreen Lotion

 

Kun je een verschillende huidverzorgingsproducten met dezelfde ingrediënten combineren?

Dit is uiteraard afhankelijk van het ingrediënt, maar om zeker te zijn van je zaak, is het niet aan te raden. Door verschillende gezichtsverzorging met dezelfde ingrediënten te combineren, kan het percentage van het actieve ingrediënt te hoog worden, waardoor huidirritatie zal gaan optreden.

Denk daarbij aan retinol, AHA/BHA’s. Ook gaat het veelal om hoogwaardige en dure producten, waarvan je dus teveel smeert.

 

Ons advies

Hoogwaardige ingrediënten, zoals retinol, glycolzuur, salicylzuur: smeer niet alles tegelijk, less is more.

 

Conclusie en advies

Retinol, AHA/BHA’s, Glycolzuur, Salicylzuur, Benzoyl Perioxide, Vitamine C, Niacinamide: ieder op zich prachtige ingrediënten die veel voor je huid kunnen betekenen. Gebruik ze niet zomaar door elkaar, dit werkt niet altijd. Wel kunnen ze elkaar versterken, maar dan door ze op verschillende tijdstippen van de dag te gebruiken.

Heb je een persoonlijk advies nodig, neem dan contact op met de specialisten van Care for Skin, we helpen je graag verder.

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.