Welke vitamines zijn goed voor je huid?

door Anja van Dijken
10 Oktober 2022

Vitamines slikken, vitamines in je creme's, vitamine voor een strakke huid, vitamine voor je gezicht! Waar is het allemaal voor nodig en wanneer weet je of je het goed doet.

We laten je aan de hand van de vitamines zien, wat ze voor je huid doen, zowel vanuit de binnenkant, maar ook de buitenkant.

 

Wat doen vitamines voor je huid?

Ons lichaam zit prachtig in elkaar, wonderlijk wil ik het gewoon noemen. De voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft, ontvangt het uit ons eten en drinken. De meest belangrijke zijn: koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen en water.

Vitamines zijn uiteindelijk onmisbaar voor ons, ze zijn belangrijk voor onze groei, ons herstel en dus voor onze gezondheid.

Er zijn 13 stofjes die we vitamine mogen noemen, de in vet-oplosbare vitamines zijn de A, D, E en K. Onder de in water-oplosbare vitamines scharen we de C en de B-varianten (B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 en B12).

Ze doen uiteraard heel veel voor ons lichaam, maar wat doen ze nu specifiek voor onze huid? We zetten deze toppers graag voor je in het welbekende zonnetje!

De vitamines A, E en C zijn de echte antioxidanten. Lees je antioxidant? Weet dan dat deze de strijd aangaan met huidveroudering, herstel bieden aan opgelopen schade in de cellen, die veroorzaakt zijn en worden door de vrije radicalen.  UV-stralen, blauw licht, roken en stress, dit zijn de grootste boosdoeners als het gaat om versnelde huidveroudering, de veroorzakers van de vrije radicalen.

 

Vitamines die veel gebruikt worden in gezichtsverzorging zijn:

 • Vitamine A
  Een echte antioxidant, beter bekend als Retinol, die de beschermende laag van de huid versterkt, een zeer belangrijke vitamine als het gaat om het herstel van de huid. De huidstructuur verbetert, tekenen van huidveroudering verminderen, maar ook is vitamine A zeer belangrijk in de strijd tegen hyperpigmentatie.

 • Vitamine D
  Vitamine D is van groot belang voor sterke botten en tanden, omdat het nodig is om het calcium uit de voeding in het lichaam op te nemen. Het stimuleert de opname van mineralen, de algehele weerstand, maar ook de goede werking van onze spieren.

 • Vitamine E
  Vitamine E zorgt voor een betere doorbloeding en daardoor ontstaat er een betere zuurstofopname in de huid. De huid wordt steviger en krijgt meer glans. Daarnaast is vitamine E een krachtige antioxidant en pakt beschadigingen aan die veroorzaakt worden door vrije radicalen. Denk daarbij aan de UV-stralen, blauw licht, roken, stress. Vitamine E vertraagt dus het verouderingsproces dus, omdat het onze cellen, bloedvaten, organen, ogen en weefsel beschermt.

 • Vitamine K
  Deze vitamine staat vooral bekend als de bloedstollingsvitamine, maar reguleert ook het calciumgehalte in het bloed en is daardoor betrokken bij de gezondheid van de botten. Voor de huid is deze vitamine een ware antioxidant, een ontstekingsremmer. Schaafwondjes, blauwe plekken, donkere kringen onder de ogen, vitamine K staat paraat. Van botopbouw tot geheugenfunctie, vroegtijdige veroudering, het sterken van de haarvaten bij rosacea en spataderen. Eigenlijk best een alleskunner.

 • Vitamine C
  Ook zo'n alleskunner en een zeer belangrijke vitamine is Vitamine C. Het stimuleert de aanmaak van collageen, beschermt de huid tegen UV-stralen, werkt als anti aging, geeft een enorme vochtboost en werkt verhelderend op de huidteint en het verbeteren van de huidstructuur.

 • Vitamine B3
  Oftewel Niacinamide. Huidcondities waarbij deze vitamine mooie resultaten, verlichting en oplossingen biedt zijn: huidveroudering, grove poriën, acne, puistjes, pigmentatie, roodheid en jeuk.

 

In welke producten vind je vitamines voor je huid?

Alle vitamines, maar ook de andere voedingsstoffen  zoals koolhydraten, eiwitten, vetten, mineralen zijn van groot belang voor een goede balans in ons lichaam. Het gaat altijd om een goede balans. Daarom is het goed om je te richten op een gevarieerd eetpatroon en een gezonde leefstijl. Dit is de basis van een gezond lichaam en een gezonde huid.

Door omstandigheden, zoals bijvoorbeeld het ouder worden, tijdelijke ziekte, stress of andere, kan je lichaam iets extra's nodig hebben. Daar komt bij, dat de voedingswaarde in onze voeding de laatste jaren drastisch is afgenomen. Deze afname varieert van 12% tot wel 95%, variërend over verschillende soorten vitamines en mineralen. We lopen dus wel degelijk de kans het e.e.a. aan bouwstoffen, waar onder vitamines mis te lopen.

Dit even voor jou als extra info, opdat we ons hier bewust van zijn en alleen dan kunnen we de juiste keuzes maken.

 

Terug naar de vraag: "in welke producten vind je vitamine voor je huid?"

Serum:

Het serum is de beste manier om je huid te boosten met een vitamine, of een combinatie van vitamines die op dit moment aansluit bij jouw huidbehoefte.

De bekendste is wel het Vitamine C Serum. Dit serum stimuleert de aanmaak van het collageen, beschermt de huid tegen UV-straling, blauw licht, werkt anti-aging, geeft de huid een enorme vochtboost en herstelt de huidteint van pigmentatie.

Het Vitamine A of Retinol Serum wordt volop ingezet om huidveroudering tegen te gaan, de huid te verstevigen, maar is ook heel goed inzetbaar bij de acne en de huid met pigmentatie.

Het Vitamine B serum wordt volop verwerkt in de Neoderma Blue Blood Gel, dit serum is een ware zuurstofdepot voor de huid, waardoor de huidcellen een flink worden gestimuleerd, met als resultaat en zachte, egale en stevige huid.

Vitamine A, Vitamine B, Vitamine C en Vitamine E, deze vier serums vind je terug in de Alpha-H Vitamin Profiling Kit . Deze Kit bevat vier flesjes van elk 15ml serum, een hele mooie try-out, waar alle huidbehoeftes in worden meegenomen. Deze vier serums kunnen met je dagelijks gezichtsverzorging worden gecombineerd.

Alpha-H Vitamin Profiling Kit
Alpha-H Vitamin Profiling Kit

 

Ampullen:

Gerichte werkstoffen, dat is wat een ampul bevat. De Webecos Vitamine E Ampullen geven de huid een hoge concentratie werkstoffen ter verbetering van de rijpere huid, de doorbloeding en celdeling wordt gestimuleerd. Deze twee processen stimuleert de huid zichzelf te herstellen, een ware anti ging boost.

Vitamine B3 is het krachtige bestanddeel in de Medex Hydro-gen Ampullen. Deze ampullen hydrateren de huid optimaal, speciaal voor de vochtarme huid. Deze huid krijgt hierdoor meer weerstand, minder gevoeligheid en de talgproductie wordt in balans gebracht.

Medex Hydro-gen Ampullen
Medex Hydro-gen Ampullen

 

Dagcrème:

In de dagcrème worden veel vitamines verwerkt, voor een goede hydratatie, als antioxidant, maar ook om de huid te verzachten en te kalmeren. In de Medex Protectieve Hydermios is o.a. de Vitamine B3 verwerkt die de huid optimaal beschermt en herstelt. 

Ook wordt het Vitamine C veel gebruikt in de dagcrème, om de huid optimaal te blijven hydrateren en te beschermen. Medik8 Daily Radiance Vitamin C bevat maar liefst 7% Vitamine C, maar ook het krachtige Vitamine E, tezamen staat deze dagcrème voor optimale hydratatie, stimulerend voor de collageen aanmaak en veel antioxidanten, dus bescherming.

Medik8 Daily Radiance Vitamin C
Medik8 Daily Radiance Vitamin C

 

Nachtcrème:

Vitamine A, oftewel Retinol, wordt veel ingezet in nachtcrème anti-aging. Deze vitamine A stimuleert de collageenaanmaak, verbetert de huidtextuur en geeft de huid intense hydratatie.

Vitamine E geeft de huid bescherming, herstelt en ondersteunt de huid in haar weerstand en de aanmaak van gezonde huidcellen. Een ware S.O.S. vitamine, die de huid echt helpt. De Comfort Zone Renight Cream voedt en herstelt, is verrijkt met Vitamine E, maar ook Hyaluronzuur en bevat veel antioxidanten (gojibes, tomaat) van biologische natuurlijke afkomst.

Comfort Zone Renight Cream
Comfort Zone Renight Cream

 

Supplementen:

Op dit moment zijn de Collageen supplementen zeer geliefd, niet omdat het misschien een trend lijkt, maar simpelweg omdat het nemen van een collageen supplement een zeer positief effect heeft op je huid, je haar en nagels. Collageen supplementen gaan altijd gepaard met een gezonde dosis vitamine C. Deze vitamine stimuleert de opname van collageen, dus collageen en vitamine C gaan hand in hand.

De CelioGenix Collageen Beauty Drink, is een collageen- & vitamineboost, met hoogwaardig collageen van vis in combinatie met een gezonde mix van mineralen en vitamines, waaronder Vitamine C, B1, B3, B5, B6, B12, D3, K1.

Een mooie en hoogwaardig voedingssupplement is de Oolaboo Inner Strenght Onze A Day Dose, waarbij gezonde een sterke huid, gezonde nagels en haren het resultaat zullen zijn.

Oolaboo Inner Strenght Once A Day Dose
Oolaboo Inner Strenght Once A Day Dose

 

Kun je het gehele jaar vitamines gebruiken?

Jazeker kan dat, maar zorg er altijd voor dat ook de inname van vitamines in balans zijn. Staat op het etiket van het potje het getal boven de 100%, let dan op dat je er niet teveel van krijgt. Ga voor een goed advies naar de erkende drogisterij, de orthomoleculair therapeut of je huisarts.

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Ze is al 30 jaar schoonheidsspecialiste en is gespecialiseerd in huidverbetering. Huid, voeding en levensstijl zijn voor haar belangrijke componenten.