Welke werkstoffen geven versteviging aan de huid?

door Anja van Dijken
20 Juni 2022

Facelift in een potje, dat is wat ons door veel cosmetische bedrijven wordt beloofd. De claims liegen er niet om, maar zijn deze claims nu echt voor waarheid aan te nemen? Loze beloftes vinden we eigenlijk een "no go", we weten inmiddels wel beter en gaan liever voor simpel de waarheid! We nemen je mee in de wereld van collageen, elastine en vooral de ingrediënten die er toe doen.

 

Kan een uitgerekte en verslapte huid herstellen?

Gelukkig is ons lichaam en dus ook onze huid vanuit zichzelf tot veel in staat, als het gaat om het herstellend vermogen. Maar hoe zit dat met een verslapte huid? Daarvoor eerst de feiten op een rijtje.

Elastine en collageen:

Deze twee zijn de belangrijkste eiwitten in onze spieren en bindweefsel die onze huid structuur en onze huid verstevigen. Voor meer informatie hierover lees ook onze blog: Elastine en Collageen: een ijzereren duo!

Elastine is een lichaamseigen eiwit dat zorgt voor zachtheid en veerkracht. Een eiwit dat in het bindweefsel voorkomt, met als eigenschap elasticiteit en spankracht, waardoor het weefsel in ons lichaam terug kan veren naar de oorspronkelijke vorm nadat het is uitgerekt of samengetrokken. De plekken waar elastine voorkomt zijn de longen, darmen, wanden van de bloedvaten en uiteraard onze huid.

Collageen staat garant voor stevigheid en kracht. Collageen is dus net als elastine een eiwit dat van nature in ons lichaam aanwezig is, veelal in ons bindweefsel. Collageen staat garant voor 30% van het eiwitgehalte in het lichaam. Je kunt het collageen zien als onze bouwstenen, elastine houdt het samen en zorgt voor de beweging, samen staan ze garant voor huidversteviging.

Wat is het proces van verslapping:

De productie van de lichaamseigen eiwitten elastine en collageen neemt vanaf ons 25e levensjaar af. Vanaf ongeveer eind 20, begin 30 verliest de huid ongeveer 1% collageen per levensjaar. De veerkracht van de huid zal hierdoor verminderen, maar ook de stevigheid. Hierdoor ontstaan er rimpeltjes, maar zal de huid als het ware ook meer gaan hangen. Dit is een heel geleidelijk proces en is gelukkig niet van de een op de andere dag een feit.

 

Hoe kan ik mijn uitgerekte en verslapte huid herstellen?

Het herstellen van een verslapte huid is nagenoeg een utopie, dus eigenlijk niet de werkelijkheid. Wél is het mogelijk om de verslapte huid aan te zetten tot een betere, meer gezonde en snellere celdeling. Hierdoor zal een slappe huid verstevigen.

 

Wat is hier voor nodig?

Een uitgerekte en verslapte huid die al jaren aanwezig is, helaas is daar weinig herstel meer in te behalen. Als door slechte (leef)omstandigheden de huid te snel is verslapt en uitgerekt, en dit is nog niet zo lang geleden, dan is hiervoor zeker een weg terug. Door het gebruik van de juiste werkstoffen in je verzorgingsproducten, maar ook het aanpassen van je leefstijl, als je dat nog niet hebt gedaan, kan de huid het herstel gaan inzetten met veelal een mooi resultaat.


Welke werkstoffen geven versteviging aan de huid?

Er zijn een aantal krachtige werkstoffen die het herstel van de huid zullen stimuleren:

 • Vitamine C: Vitamine C stimuleert de aanmaak van collageen en elastine. Vitamine C is een krachtige antioxidant, die de cellen beschermt tegen de schadelijke vrije radicalen die ontstaan door bijvoorbeeld zon, roken, voeding, alcohol. Het Medik8 C-Tetra serum doet wat het belooft: een serum dat de aanmaak van collageen en elastine stimuleert, een antioxiderende werking heeft en fijne lijntjes en rimpeltjes vermindert.
 • Het dagelijks gebruik van een exfoliant met salicylzuur (BHA) of glycolzuur (AHA). Deze ingrediënten ondersteunen de opbouw van extra collageen. De Alpha-H Liquid Gold is een krachtige nachtpeeling, handig in gebruik en tegelijk zeer effectief in zijn uitwerking. Deze zal het collageen, elastine en zelfs het huideigen hyaluron stimuleren in de diepere huidlagen.
 • Retinol, oftewel Vitamine A. Dit zal de opbouw collageen en elastine stimuleren. Indeed Labs Retinol Reface is een 3 in 1 formule die retinol, bakuchiol en een retinol-achtige peptide combineert om een zachtere, gladdere en zichtbaar jonger uitziende huid te geven. Bovendien verbetert het de huidskleur, hydratatie, elasticiteit, stevigheid, uitstraling en helderheid. Kan gebruikt worden voor alle huidtypes.

 

Medik8 C-Tetra Alpha-H Liquid Gold Indeed Labs Retinol Reface

Medik8 C-Tetra

Alpha-H Liquid Gold

Indeed Labs Retinol Reface

 

Wat kun je doen om huidverslapping te voorkomen?

Huidverslapping, is uiteraard een natuurlijk proces, waaraan niemand ontkomt. Daarnaast hebben we ook te maken met externe factoren die van grote invloed zijn op huidverslapping, daarmee een te snelle huidverslapping. Door hier rekening mee te houden, kun je vroegtijdige huidverslapping voorkomen.

De grootste boosdoeners voor een versnelde huidverslapping, dus veroudering zijn:

 • Roken zorgt voor een versneld verlies van elastine en collagene vezels, waardoor de rimpels bij rokers vaak dieper zijn. Nicotine zorgt voor vernauwing in de bloedvaten van de opperhuid. Hierdoor kunnen de vitamines (met name vitamine C) niet aan de huid worden afgegeven. Vitamine C is belangrijk voor huid, het is een krachtige beschermer tegen vervuiling, UV-straling en dus huidveroudering.
 • Suikers, met name de snelle suikers zetten zich vast op het elastine en collageen in onze huid, waardoor de eiwitstructuren beschadigen. Dit proces wordt glycatie genoemd. Door het eten van voeding waarbij de bloedsuiker sterkt stijgt, treedt dit proces op. Dit proces versnelt de huidveroudering, maar is daarnaast uiteraard ook voor het lichaam in zijn geheel niet gezond en kan veel klachten veroorzaken.
 • Zon is een grote veroorzaker van vroegtijdige huidveroudering. Collageen en elastine vezels in de diepere huidlagen worden aangetast door de zon. Een dagelijkse goede zonbescherming is daarom een must voor het behoud van een elastische en stevige huid.
 • Stress veroorzaak een onder andere een verhoogd cortisol gehalte. Cortisol geeft de huid een verminderde weerstand, zorgt voor een slechter herstel, maar ook afname van het collageen en elastine in de huid.

Dit zijn alle invloeden die de collagene en elastine eiwitten, dus ook de opbouw hiervan zullen teniet doen, de afbraak doen versnellen, maar ook het herstel van de huid in de weg staan.

Wat kun je dan doen om huidverslapping te voorkomen? Wil jij ook graag je gezichtshuid te verstevigen en wil je graag de slappe huid van je benen verstevigen? Vermijd alle bovengenoemde triggers waar mogelijk. We hebben uiteraard niet alles in de hand, maar waar we kunnen kiezen, dan is mijn advies: Kies voor het goede als het gaat om leefstijl en goede huidverzorging.

 

Hoe kun je je huid verstevigen?

Pas jouw huidverzorgingsroutine aan door de juiste producten te gebruiken, zoals een huidverstevigende crème. Een huidverstevigende crème is gericht op het behoud en aanmaak van collageen en elastine!

 • Gebruik altijd een zonbescherming factor 30, het gehele jaar door! Zonnestralen beschadigen collagene en elastine vezels, zelfs als het bewolkt is.
 • Gebruik vitamine C in je huidverzorging, een Vitamine C serum is een waardevol en gemakkelijk item om toe te voegen aan routine. Dit stimuleert de aanmaak van collageen, elastine en beschermt tegen vrije radicalen. Is tevens een sterke hydratant, vermindert pigmentatie en roodheid, kalmeert en beschermt de huid voor onzuiverheden en ontstekingen.
 • Gebruik een exfoliant, dus een peeling met salicylzuur (BHA) of glycolzuur (AHA).
 • Het gebruik van retinol zal de huid stimuleren in zijn celdeling, waardoor deze “gedwongen” wordt een nieuwe huid aan te maken. Start altijd met het laagste percentage en laat je huid hieraan wennen. Het Retinol Serum is hiervoor zeer geschikt.

 

Wat kan ik doen aan een verslapt gezicht?

Hiervoor heb ik omschreven wat elastine en collageen inhoudt, maar ook wat dit ijzeren duo voor jouw huid betekent. Maak een goede keuze als het gaat om jouw leefstijl, ga over op het gebruik van de juiste producten die werkstoffen bevatten om de aanmaak van elastine en collageen positief te beïnvloeden.

Leefstijl en producten met de juiste ingrediënten: dit kan voor jou, maar ook jouw huid de omslag zijn naar een mooie en stevige huid.

Een uitdaging die het waard is om aan te gaan. Producten met de juiste ingrediënten zullen hoofdzakelijk alleen invloed hebben op de huid verstevigen van het gezicht. Het vernieuwen van je leefstijl, dit zal niet alleen een positieve ontwikkeling voor jouw gezichts- en lichaamshuid betekenen, maar in eerste plaats jouw gehele lichaam van binnen. Wat je uiteindelijk aan de buitenkant ziet, heeft al volop zijn positieve uitwerking gedaan in jouw binnenste.

 

Hoe kan ik de huid onder mijn ogen verstevigen?

De ooghuid is dunner dan je gezichtshuid, het is mede hierdoor gevoeliger voor het uitrekken, dus ook het verslappen. Des te belangrijker om te weten wat je hiertegen kunt doen om verslapping te voorkomen, maar ook hoe de huid onder de ogen te verstevigen.

Wat te doen om deze huid goed te onderhouden voor behoud van stevigheid:

 • Wrijf nooit in je ogen, breng een oogproduct altijd zacht kloppend aan. Dit bevordert de bloedsomloop en de opname van de oogcrème. Door niet te wrijven behoed je de huid tegen verslapping.
 • Zorg voor een hydraterende en collageen stimulerende oogcrème. Deze twee samen zullen voor een goed onderhoud aan de fragiele ooghuid zorgen.
 • Ingrediënten als hyaluronzuur, vitamine C en retinol zijn waardevol in je oogcrème als het gaat om versteviging van de ooghuid. Skeyndor C+ Eye Contour Cream bevat een hoge dosis vitamine C, zit daardoor bommetje vol antioxidanten, geeft veel hydratatie en vervaagt droogtelijntjes en donkere kringen rondom de ogen.
 • Bescherm je ooghuid met een SPF. Medik8 Advanced Day Eye Protect bevat een SPF30, voedt de huid intens, geeft een mooie hydratatie en werkt verhelderend op donkere kringen rondom de ogen.

 

Skeyndor Power C+ Eye Contour Cream Medik8 Advanced Day Eye Protect

Skeyndor Power C+ Eye Contour Cream

Medik8 Advanced Day Eye Protect

Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Ze is al 30 jaar schoonheidsspecialiste en is gespecialiseerd in huidverbetering. Huid, voeding en levensstijl zijn voor haar belangrijke componenten.