Wintersport, welke skincare neem je mee?

door Anja van Dijken
23 Januari 2023

Het blijft een dingetje voor ons vrouwen, elke vakantie weer. Wat neem je mee in je koffer en wat niet. Kleding is al zo'n issue, laat staan dat je echt zin hebt om over je skincare na te denken. No worries, wij maken het je gemakkelijk en stellen jouw toilettas dit keer samen. Nog wel even zelf inpakken.

 

Welke crème gebruik je tijdens de wintersport?

Tijdens de wintersport is een zonnebrandcrème het belangrijkste om mee te nemen. Geen twijfel mogelijk! Heb je er geen plek voor in je koffer of je tas, dan laat je gewoon dat extra truitje thuis en kies je voor de zonnebrandcrème voor wintersport

Waarom een zonverzorging tijdens de wintersport zo belangrijk is:

  • De uv-stralen zijn in de bergen sterker dan in de lage landen.
  • Des te hoger je bent op de piste, des te sterker wordt de straling, met name rond het middaguur.
  • In de bergen is de lucht schoner en helderder waardoor uv-stralen nog krachtiger zijn.
  • Zelfs op een bewolkte dag breekt een groot deel van de zonnestralen door de wolken heen.
  • De sneeuw weerkaatst ongeveer 90% van de zonnestralen, dus dit werkt dubbelop.

 

Welke zonnebrand is voor de wintersport de beste keuze?

Tijdens de winter(sport) kies je voor een andere zonnebrand dan in de zomer. Op de volgende de punten moet je letten bij het kiezen van de beste zonnebrandcreme voor wintersport.

Kies zoveel mogelijk voor een natuurlijke zonnebrand met een fysische (of minerale) filter, dus zonder een chemisch filter. Een natuurlijke, minerale zonnebrand is 100% veilig en ook nog eens goed voor het milieu. Zodra je deze minerale zonnebrand opdoet ben je gelijk beschermd tegen de uv-A- en uv-B-stralen. Chemische of synthetische filters bij andere zonnebrandcrèmes worden pas na ongeveer 30 minuten na het aanbrengen actief. Reden te meer om dus tijdens je wintersport altijd te kiezen voor een natuurlijk zonnebrand met een fysisch of mineraal zonnefilter. Zodra je deze opbrengt is je huid direct beschermd.

Een bijkomend voordeel is dat een natuurlijke zonnebrand geschikt is voor zowel volwassenen als kinderen. Je hebt dus geen extra zonnebrand voor je baby of zonnebrand kinderen meer nodig. Ben je zwanger, dan is dit een veilige zonnebrand. Daarnaast zal de minerale (natuurlijke) zonnebrand de hormoonhuishouding niet verstoren en geen huidirritaties of zonneallergie opwekken. De natuurlijk zonnebrand mag dus gewoon mee in de toilettas op reis en ter plekke in de binnenzak van je jas. Elke twee uur bijsmeren is de norm, als je goed beschermd wilt zijn.

 

Waar moet je op letten bij een zonnebrand voor wintersport?

Gebruik dus een natuurlijke, minerale zonnebrand. Let erop dat deze natuurlijke zonnebrand niet teveel water bevat. Tijdens de zomer is het fijn om een zonnebrand te gebruiken die meer water bevat en wat minder vetten. Hierdoor wordt de textuur van de zonnebrand lichter en aangenamer tijdens de warme zonuren. In de kou is dit niet aan te raden, water kan namelijk bevriezen.

Het klinkt heftig maar water trekt kou enorm aan en als de buitentemperatuur maar laag genoeg is, loop je risico op bevriezing van je huid. Daarbij komt ook nog eens dat het water uit zonnebrand gemakkelijk kan verdampen, waardoor de huid te weinig bescherming van vetten heeft. En als laatste zal een zonnebrand met meer vetten goed smeerbaar blijven bij lagere temperaturen. Kies daarom voor een natuurlijke zonnebrand die meer lipiden bevat.

Het beste is om een zonnefilter van minimaal factor 30 te kiezen. Heb je een lichte en gevoelige huid? Dan is een factor 50 aan te raden. Blijf smeren, als je volop buiten bent is elke 2 uur is een aanrader.

 

Kan zonnebrand bevriezen?

Ja, een zonnebrand kan bevriezen. Het bevriezen van een zonnebrand heeft te maken met de hoeveelheid water die in de zonnebrand is verwerkt. Veel zonnebrand producten die in de zomer worden gebruikt hebben een hoger percentage water, dan de zonnebrandcrèmes die geschikt zijn voor de winter en de wintersport. De extra vetten (lipiden) die in een zonnebrand voor de winter of wintersport zijn verwerkt, zorgen ervoor dat de huid goed wordt afgedekt en beschermd tegen de kou, maar ook tegen de vochtverdamping van het eigen huidvocht. De vetten zorgen ervoor dat de huid niet kan bevriezen. Zodra er teveel water in de zonnebrand aanwezig is, loop je kans dat het product samen met de huid kan bevriezen.

 

Welke huidverzorging is een must voor wintersport

Tijdens de wintersport vakantie wil je liever niet de hele dag met je huid bezig zijn. Lekker basic en na een dag op de piste naar de après-ski, dan staat je hoofd al helemaal niet naar de meest uitgebreide skincare routines. Toch is het goed om je huid niet te vergeten. Van het ene op het andere moment slepen we onszelf naar een zonovergoten oord, hoog in de bergen en ook nog eens een flinke vrieskou.

Je kunt je voorstellen dat dit voor je huid een flinke wake-up call is. Ons advies is daarom toch maar iets voor je huid te doen doen. Basic, maar wel intens.

Serum vitamine C

Het vitamine C serum is een alleskunner en geschikt voor alle huidtypes, zelfs de meest gevoelige. Ook de acne huid of oudere huid heeft hier baat bij. Vitamine C bevat veel antioxidanten die je huid beschermen tegen luchtvervuiling, zonlicht en blauw licht. Verder stimuleert het de aanmaak van collageen en elastine, geeft de huid een vochtboost en zal ook beschermen tegen pigmentvlekken bij een zonnige periode. 

Gebruik het vitamine C serum twee maal daags op een droge en gereinigde huid. Hierna kun je in de ochtend je zonnebrand aanbrengen en in de avond je nachtcrème.

Zonnebrand wintersport

Na het serum vitamine C, breng je elke ochtend een natuurlijke zonnebrandcrème voor wintersport aan. Kies voor een SPF 30 bij een normale getinte huid. Is je huid lichter en of gevoeliger, kies dan voor een SPF 50. Let erop dat de natuurlijke zonnebrand genoeg vetten bevat om de huid goed te beschermen tegen vochtverdamping, maar ook tegen bevriezen. De natuurlijk zonnebrand is geschikt voor het gehele gezin, van baby tot volwassenen en ook voor de zwangere vrouw.

Lippenbalsem met SPF

Vergeet je lipverzorging niet! Vaak wordt het onderschat, maar lippen kun ECHT verbranden. De felle zon in de bergen, de weerkaatsing van de sneeuw, de heldere en zuivere lucht zijn allemaal hét recept voorbranden. Smeer daarom je lippen echt in met een lippenbalsem met SPF. Gewoon de hele dag de lippenbalsem bij je dragen en gebruiken, dan is er geen vuiltje aan de lucht.

Reinigen

We hebben de neiging om dit toch maar over te slaan. Niet doen! Je loopt overdag toch veel vuil en zonneschade op, die je echt moet verwijderen. Vind je het gedoe, doe de reiniging dan in ieder geval eenmaal daags aan het eind van de dag, gewoon tijdens het douchen voordat je gaat slapen.

Kies voor een milde cleanser die de huid niet teveel ontdoet van de huideigen vetten. Gebruik bijvoorbeeld een reinigingsmelk of reinigingsolie. Een reinigingsmelk is geschikt voor alle huidtypes van de normale huid, droge huid tot de acne huid. Een reinigingsolie bevat meer lipiden, is hierdoor milder voor de huid en laat een verzorgend laagje achter.

Nachtmasker als nachtcrème

Het meest ideale product voor een intens, maar weinig tijdrovende verzorging is het nachtmasker. Je kunt deze elke nacht gebruiken na de reiniging. Het nachtmasker zit bomvol actieve, voedende en herstellende ingrediënten om je huid tijdens de wintersport in goede conditie te houden. Het nachtmasker is het goede van een masker, maar dan als nachtcrème. Super handig voor tijdens je wintersportvakantie.

 

De wintersport skincare routine

Jouw skincare routine tijdens de wintersport mag eenvoudig, intens en doeltreffend zijn. Dit doe je zo:

  • Ochtend: vitamine C serum + natuurlijke zonnebrand
  • Avond: reinigen + nachtmasker

Reageert de huid op jouw gezicht of lichaam snel bij een droge en koude lucht, met jeuk of soms schilfering tot gevolg? Dan is het zinvol om toch een extra product mee te nemen in je skincare routine om dit te voorkomen. Geef je huid extra vetten met een wintercrème, deze gebruik je na het serum en vooraf aan de natuurlijke zonnebrandcrème voor wintersport.

SMPL Skincare Multi balm

SMPL Skincare Multi balm

 

De SMPL Skincare Multi Balm is een 100% plantaardige multi tool op basis van shea butter, amandel oil, marula oil en cocos oil. De ingrediënten verrijkt met vitamine E maakt dat deze balm de extreem droge huid van je gezicht, de wangen, lippen en handen extra voeding en lipiden geeft. 

Voor je lichaam kun je het beste kiezen voor een body butter of een body olie. Beide zullen je lichaamshuid voorzien van extra lipiden, hydratatie, voeding en verzorging. Het grote verschil zit in de textuur, gewoon even bedenken wat het beste bij jou past. Ben je nu echt geen fan van deze vetten op je lichaamshuid, kies dan sowieso voor een hydraterende body lotion.

 

Jouw wintersport toilettas!

Jouw wintersport toilettas is gevuld met:

Medik8 C-Tetra - Try Me Out Salt & Stone SPF 30 Sunscreen Stick Salt & Stone SPF 30 Sunscreen Lip Balsem

Medik8 C-Tetra - Try Me Out

Salt & Stone SPF 30 Sunscreen Lip Balsem

Salt & Stone SPF 30 Sunscreen Stick

 

Banila Co Clean it Zero Cleansing Balm Original Dr Botanicals Pomegranate Regenererend Slaapmasker

Banila Co Clean it Zero Cleansing Balm Original

Dr Botanicals Pomegranate Regenererend Slaapmasker

 

Bij een extra droge huid, is dit jouw extra:

Dr. Grandel Winter Creme Loveli Body Oil Sunny Orange Loveli Hand Cream

Dr. Grandel Winter Creme

Loveli Body Oil Sunny Orange

Loveli Hand Cream

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Ze is al 30 jaar schoonheidsspecialiste en is gespecialiseerd in huidverbetering. Huid, voeding en levensstijl zijn voor haar belangrijke componenten.