Zo krijg je op een veilige manier een zomers kleurtje

20 Juli 2021

De zomer is volop aangebroken in Nederland. Misschien hebben je benen nog niet helemaal het gewenste kleurtje, of vermijd je bewust de zon. Tegenwoordig zijn er mooie oplossingen om direct een bruine teint te hebben zonder hiervoor te moeten zonnen; namelijk zelfbruiners.


Gelukkig zijn we ons de afgelopen jaren steeds meer bewust geworden van de nadelige effecten van de zon en het urenlang bakken op het strand. Hierdoor zijn zelfbruiners in populariteit toegenomen. Met een zelfbruiner kan je genieten van een mooie kleur zonder je huid te beschadigen.

Je hebt vast in het verleden wel eens een zelfbruiner geprobeerd die je een oranje kleur gaf. Voorheen werd er voornamelijk gebruik gemaakt van caroteen in zelfbruiners, deze gaven dit oranje effect. Maar de tijden zijn (gelukkig) veranderd! De nieuwe stoffen in een zelfbruiner geven een natuurlijke bruining, waardoor niemand meer kan raden dat je een zelfbruiner hebt gebruikt. 


 

Wat is Dihydroxyacetone?


Dihydroxyacetone is een glucose die wordt afgeleid van plantaardige bronnen zoals suikerbiet of suikerriet. Deze stof wordt vaak toegepast in zelfbruiners en is verantwoordelijk voor de bruine kleur die je ervan krijgt. Het bruinende effect wordt veroorzaakt door de een niet-toxische chemische reactie tussen de Dihydroxyacetone en de aminozuren uit de buitenste laag van de huid. Deze reactie heeft geen schadelijk effect op de huid en er is geen Uv-straling voor nodig. Dihydroxyacetone geeft in tegenstelling tot caroteen een natuurlijke gebruinde look en vervaagd gelijkmatiger van de huid. De kleur die Dihydroxyacetone geeft wordt Melanodine genoemd, deze kleur is vergelijkbaar met de melanine die ons lichaam produceert wanneer het wordt blootgesteld aan de zon.


Hoe hoger de concentratie van Dihydroxyacetone in een zelfbruiner, hoe bruiner je van het product zal worden.

 

Gebruinde huid

 


Voordelen van een zelfbruiner


Naast dat je van een zelfbruiner direct een mooi kleurtje krijgt, heeft het ook een ander voordeel. Je hoeft namelijk niet in de schadelijke zon te zitten. Het te veel bruinen van de huid in de zon of onder de zonnebank gaan heeft meerdere nadelige effecten. Wist je dat de zon de grootste reden is voor huidveroudering? Uv-stralen zorgen voor een versnelde toename van vrije radicalen in de huid, deze zijn verantwoordelijk voor het aantasten van elastine in de huid. Elastine geeft de huid haar jeugdige look. Wanneer je een lichtere huidskleur hebt ben je nog minder beschermt tegen de zon door de lagere hoeveelheid melanine in de huid.

 


How to:


Aan de slag! Het is belangrijk om een zelfbruiner op de juiste manier aan te brengen om een natuurlijk en streeploos resultaat te behalen. Hieronder lees je hoe:  1. Exfolieer het te bruinen gebied goed met een scrub of scrubhandschoen. Dit zorgt ervoor dat dode huidcellen worden verwijderd en de zelfbruiner egaler kan worden aangebracht.

  2. Zorg ervoor dat het te bruinen gebied goed gereinigd is. Achtergebleven resten zeep of scrub kunnen ervoor zorgen dat bruiningsproces dat veroorzaakt wordt door de reactie tussen Dihydroxyacetone en aminozuren in de huid niet plaats kan vinden. Een schone huid is de sleutel tot het beste resultaat.

  3. Breng de Self Tan met je handen met roterende beweging aan op de huid totdat het product volledig is ingetrokken. Gebruik hiervoor kleine hoeveelheden. Wil je een extra bruine teint? Wanneer de Self Tan volledig is ingetrokken, kan je na een paar uur weer een nieuw laagje dun op de huid aanbrengen.

  4. Sommige plekken op het lichaam, zoals de ellebogen, knieën, polsen en enkels, kunnen vlekkerig worden door een zelfbruiner. Dit kan je voorkomen door deze plekken goed in te smeren met een moisturizer of bijvoorbeeld een klein beetje vaseline. 

  5. Vergeet na het gebruik van een zelfbruiner niet goed je handen te wassen! De binnenkant van je handen en tussen de vingers zal anders lelijk verkleuren. Dit wil je vermijden.

  6. Zorg ervoor dat je losse kleding aantrekt na het gebruik van een zelfbruiner totdat deze volledig is ingetrokken. Je kunt een föhn gebruiken om een zelfbruiner sneller te laten drogen.

  7. Geniet van je kleurtje! Het effect is direct zichtbaar, maar binnen 8 tot 24 uur zie je het uiteindelijke resultaat. Om de kleur te behouden kan je elke 4 dagen opnieuw de zelfbruiner aanbrengen. 

Seltanner

Vergeet niet om ook na gebruik van een zelfbruiner nog een SPF op de huid aan te brengen, ondanks dat je bruiner bent, ben je niet beter beschermd tegen de zon. Een SPF kan worden aangebracht op de huid wanneer de zelfbruiner volledig is ingetrokken. Herhaal het aanbrengen van een SPF elke twee uur. 

Onze favorieten: