Zomertijd, zo kom je van je wintervachtje af!

door Anja van Dijken
13 Maart 2023

Zomertijd versus wintertijd, de lente begint nog maar net of we mogen de wintertijd weer achter ons laten en wel op 26 maart! De klok mag dan weer een uurtje vooruit, dagen worden weer langer, de zomertijd is volgens onze klok weer begonnen. Het kan dan maar zo zijn, dat het niet lang meer duurt of de beentjes kunnen weer bloot. "Maart roert zijn staart!" en "April doet wat ie wil!"

Het zijn oude gezegdes, maar het betekent dat we echt van alles kunnen verwachten, dus ook veel zonnestralen. Tijd voor een grote voorjaarsschoonmaak in je huis of tuin, maar wij gaan het in deze blog over de voorjaarsschoonmaak van onze benen hebben. Hoe je je benen klaar maakt om ze op elk moment te laten shinen!

 

Maak je benen zomerklaar!

Voor veel vrouwen is het wel een dingetje dat scheren, exfoliëren en alles wat daarbij komt kijken. Egale en gladde benen zonder bultjes, helemaal zomerklaar met ook nog een gebruind teintje. Hoe je dit op een simpele en effectieve manier doet hebben we voor jou in een stappenplan gezet.

Exfolieër je benen.

Het exfoliëren van je benen, of het scrubben, is een belangrijke stap voor een gladdere en verfijnde huid. Daarnaast stimuleert het de bloedsomloop, extra goed voor de benen en huid dus!

Scheer je benen.

Het is geen must, maar geeft wel een gladder en egaler resultaat. Als je een zelfbruiner wilt aanbrengen voor mooie gebruinde benen, scheer of hars dan 24 uur van tevoren je benen. 

Zelfbruiner voor je benen.

Een zelfbruiner is een echte uitkomst voor witte benen die de hele winter geen zon hebben gezien. Het hoeft niet natuurlijk. Als je een snel bruin kleurtje toch wel fijner vindt, dan is een goede tanning mousse of tanning spray ideaal.

 

Wat ben je nodig om je benen te exfoliëren?

Start vooraf aan het scheren van je benen altijd met het exfoliëren van je benen, of je benen scrubben. Doe dit met een body peeling of een body scrub, het verschil tussen deze twee leggen we je nog even uit.

Webecos Body Peeling

Webecos Body Peeling

 

Een body peeling bevat altijd iets van zuren zoals een fruitzuur, een glycolzuur of een salicylzuur. Fruitzuren zijn 100% natuurlijk en in de body peeling gewoon veilig in gebruik, je hoeft dus niet bang te zijn voor irritaties. Het voordeel van deze fruitzuren is dat deze niet alleen de dode huidcellen verwijderen (het oppervlakkige gedeelte), maar ook de haarfollikels opschonen. Hierdoor wordt het haarfollikel zachter en schoner, waardoor het scheren minder stug gaat en de kans op irritaties of rode bultjes wordt verminderd.

French Girl Jasmine Sea Polish

French Girl Jasmine Sea Polish

 

Een body scrub bevat altijd een mechanische korrel, deze kan fijn of grof zijn. Door de body scrub over je benen te masseren worden opgehoopte dode en doffe huidcellen verwijderd, waardoor de huid weer een heldere uitstraling krijgt.

 

Hoe moet je je benen scheren en verzorgen?

Voor het beste scheerresultaat zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de benen te scheren en verzorgen. We hebben onze tips voor je op een rij gezet:

Tip 1: Kies voor goed materiaal.

Een goed mes voor het scheren van je benen is de safety razor vrouwen. Een safety razor is niet zomaar scheren, je gaat nu voor het allerbeste en de allergladste benen ever! De mesjes zijn verwisselbaar, dus weg met het stompe wegwerp mesje waarmee je je huid zomaar kunt beschadigen.

Gebruik voor het scheermoment een pre-shave zoals een scheerolie dames, dit is een body olie die de haartjes en de huid verzacht. Zo glijdt het scheermes of de safety razor soepeltjes over de huid zonder het te beschadigen, daarbij blijft de huid gehydrateerd en goed gevoed.
 

Muhle R89 Safety Razor Rose Gold Jojoba Jojoba olie

Muhle R89 Safety Razor Rose Gold

Jojoba Jojoba olie

 

 

Tip 2: Het scheermoment.

Het scheren van je benen is het handigste onder de douche. Smeer voor het douchen je benen in met een pre-shave (scheerolie dames), laat dit intrekken en je benen zijn er klaar voor. Voor het scheren van je benen gebruik je een scheercrème vrouwen of een scheergel vrouwen. Houd de safety razor in een hoek van 30 graden en scheer tegen de haarrichting in, dus van beneden naar boven. Trek je huid daarbij strak, doe dit met kleine stukjes en geen lange halen zodat je wondjes voorkomt. 

Malin+Goetz Vitamin E Shaving Cream Grown Alchemist Shaving Gel

Malin+Goetz Vitamin E Shaving Cream

Grown Alchemist Shaving Gel

 

 

Tip 3: Nabehandeling van de huid.

Smeer de geschoren benen in met een aftershave vrouwen. Een aftershave is verzorgend, versterkt de huidbarrière en vult vocht en vetten aan zodat de kwetsbare geschoren huid zich kan herstellen.

Medex After Shave Balsam

Medex After Shave Balsam

 

Heb je gauw last van rode bultjes na het scheren? Dit heeft een oorzaak, daarover lees je alles in onze blog: "Hoe voorkom je rode bultjes na het scheren?"

 

Tot slot: een zelfbruiner voor je benen!

Nu is het perfecte moment om je benen het mooie zomerse kleurtje te geven. Wel is het goed om na het scheren van je benen 24 uur te wachten voordat je een zelfbruiner benen gaat aanbrengen. Sommige plekken van de huid van je benen kunnen net iets droger zijn, daardoor loop je de kans dat de zelfbruiner op die plekken te snel intrekt waardoor je vlekken kunt krijgen.

De zelfbruiner voor je benen kleurt altijd de bovenste huidlaag, de hoornlaag. Dieper trekt een zelfbruiner nooit in. De werkzame stof in de zelfbruiner is DHA, ook wel Dihydroxyacetone genoemd. Een zelfbruiner reageert met de eiwitten in de bovenste laag van de huid, waardoor de bruine kleur ontstaat. DHA geeft de benen een mooi gebruinde teint en zal niet oranje kleuren omdat hier caroteen voor nodig is, dus voor dat kleurtje hoef je niet bang te zijn.

 

Bondi Sands Self Tanning Foam Dark Oolaboo Skin Superb Organic Spray-on Bronzer Nouvital Selftan

Bondi Sands Self Tanning Foam Dark

Oolaboo Skin Superb Organic Spray-on Bronzer

Nouvital Selftan

 

Je kunt de zelfbruiner in principe zo vaak aanbrengen als je wilt. Na ongeveer 5-8 dagen is de bruine teint verdwenen. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe vaak je doucht, hoe vaak je zwemt en of je tussendoor wel of niet een body peeling of body scrub gebruikt. Schroom dus niet als het kleurtje vervaagt en breng opnieuw de zelfbruiner benen aan.

Wil je uitgebreid lezen of het scheren en het gebruik van een zelfbruiner? Lees onze blog: "Scheren en zelfbruiner".

Advies nodig? Neem voor een goed advies over scheren benen, zelfbruiner benen, contact op met Care for Skin. Onze specialisten staan je graag te woord!

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Ze is al 30 jaar schoonheidsspecialiste en is gespecialiseerd in huidverbetering. Huid, voeding en levensstijl zijn voor haar belangrijke componenten.