Zonneproducten, makkelijk kiezen!

door Anja van Dijken
25 Mei 2021

Was het maar zo. Er is zoveel keuze, dat het soms heel lastig is. Ga je voor kwaliteit of toch voor de prijs, of voor het gemak waarbij het gehele gezin profijt heeft van jouw keuze? Voor ieder wat wils, maar we helpen je graag.

De laatste boodschappen voordat je een weekendje weggaat of op vakantie, je loopt door de supermarkt en oh ja, ook nog iets van zonnebrand. Er ligt genoeg in het mandje bij de kassa en de keuze is gemaakt. Dit is het zonneproduct waar het gehele gezin het dit jaar mee mag doen en als het niet goed uitpakt, mee moet doen.

Wat zijn nu eigenlijk de dingen waarvan het waard is om op te letten voordat je tot aankoop overgaat?

 

Kies een zonneproduct dat bij jouw huid past

Een zonneproduct is niet voor iedereen hetzelfde. Je kunt een droge huid hebben, maar ook een vettere huid. Een lichte huid, maar ook een donkere huid.

Er zijn producten die meer op oliebasis zijn, deze zijn geschikter voor de drogere huidtypes. De zonneproducten met een lichtere textuur, bijvoorbeeld gel-achtigen, sluiten beter aan bij de vettere huidtypes.

Heb je een lichte en gevoelige huid? Dan is het verstandig om een hogere beschermingsfactor te kiezen, 30 of 50. Heb je een iets donkere huid van nature, waardoor je niet snel verbrandt, dan voldoet een beschermingsfactor 15 of 30.

De jonge huidjes van kinderen hebben sowieso altijd een hoge beschermingsfactor nodig, daarbij is 50 altijd het juiste om aan te houden.

 

Zonneproducten

 

Kies je voor een fysische of chemische filter

Een fysische filter of minerale filter legt als het ware een fysieke beschermlaag op de huid, waardoor de Uv-straling weerkaatst. De filter blijft dus op de huid liggen. De twee ingrediënten die deze filter vormen zijn: zinkoxide en titaniumoxide. Ze worden samen of los gebruikt en hoe hoger het percentage, des te hoger de beschermingsfactor.

Fysische filters hebben als positief voordeel dat deze dus op de huid blijven liggen, en komen daardoor niet in de bloedbaan. Dit laatste werkt hormoonverstorend, maar kan ook huidirritatie of allergie opwekken. Zonneproducten met dit filter zijn zeer geschikt voor kinderen en baby’s, maar ook voor zwangere vrouwen, die hierdoor ook goed beschermd worden tijdens de zwangerschap tegen een zwangerschapsmasker.

Een chemische filter, is niet natuurlijk, maar zoals het woord al aangeeft, chemisch. Het dringt de huidlaag in om vanuit hier de UVA en UVB stralen te absorberen, waardoor deze onschadelijk worden. Het voordeel van chemische filters is dat deze waterbestendig zijn. Een zeer groot nadeel is dat de filters chemisch zijn, dus eigenlijk een hoop troep bevatten die kunnen zorgen voor gezondheidsproblemen, zoals hormoonschommelingen. Tegelijk bevorderen de chemische filters huidirritatie, zonnebultjes en ook contactallergie.

Een aantal chemische zonnefilters die je beter zou kunnen vermijden zijn: Benzophenone-3, Benzophenone-4, 4-Methylbenzylidene Camphor, Homomenthyl Salicylate, Octyl Methoxycinnamate, Octocrylene, Octyldimethyl PABA en Isomyl p-Methoxycinnamate. Deze namen kun je vinden op de ingrediëntenlijst. Vaak zitten deze zonnefilters in de wat goedkopere zonnebrandcrèmes.

 

Zonnebrand voor het hele gezin?

Iedereen maakt hierin uiteraard een eigen keuze. Maar wil je deze bewust maken, dan is het goed zoeken naar een goede match.

  • Welke huidtypes hebben de gebruikers
  • Welke leeftijdscategorieën betreft het
  • Voor welke beschermingsfactor kies je
  • Een fysische of chemische filter

 

Zonproducten

 

Conclusie:

De mooiste zonnebrandcrème volgens de specialisten van Care for Skin is minimaal SPF 30 of SPF 50. De chemische zonnefilter maakt de zonnebrandcrème iets meer waterbestendig, terwijl de fysische zonnefilter stabieler is en directe bescherming biedt. Toch zijn er nog maar weinig merken die deze perfecte combinatie weten te maken in hun zonnebrandcrèmes.

De zonneproducten van Comfort Zone hebben dit gelukkig wel, producten die voor veelal het gehele gezin gebruikt kunnen worden, een goede mix van filters bevatten en daardoor waterbestendig.

 

Onze favorieten:

 

 

Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Ze is al 30 jaar schoonheidsspecialiste en is gespecialiseerd in huidverbetering. Huid, voeding en levensstijl zijn voor haar belangrijke componenten.