Zorgeloos zonnen doe je zo! (update)

door Julianne Bruining
8 Juli 2020

Zorgeloos zonnen

De zomers in Nederland worden warmer en zonniger. Wel zo prettig, nu we steeds vaker op vakantie in eigen land gaan. De zon in Nederland moet je dan ook niet onderschatten, verbranden kan net zo snel als aan de kust in Spanje! Daarom geven we je een aantal tips en tricks, waarmee je zorgeloos kunt zonnen. 

 


'Hot' topic

Zoals waarschijnlijk iedereen nu wel weet, is UV-straling de grootste veroorzaker van huidkanker. Huidkanker is de meest voorkomende en snelst toenemende kankersoort in Nederland en daarmee een ‘hot’ topic. Eén op de zes mensen krijgt hiermee te maken en vooral de oudere generatie is er door geraakt. Dit valt te verklaren doordat er vroeger nog weinig bekend was over de gevolgen van zonschade en het beschermen hiertegen. Vraag maar eens aan je oma, tante of moeder hoe ze vroeger zonnebaden: waarschijnlijk met een laagje baby-olie of olijfolie. Blootstelling aan zonlicht op kinderleeftijd lijkt de grootste oorzaak om op latere leeftijd huidkanker te krijgen, in het specifiek wanneer een kind regelmatig verbrandt. Iedere verbranding beschadigt het DNA. Daarnaast is er een duidelijk verband tussen het onbeschermd zonnen en het versnellen van het huidverouderingsproces. 96% van de symptomen van vroegtijdige huidveroudering zou worden veroorzaakt door UV-straling.  

care for skin


Werkzaamheid van zonneproducten

Daar waar een aantal jaar geleden de schappen vol stonden met SPF 15, 20, 30 en 50 zal de cosmeticabranche nu steeds meer verschuiven naar alleen SPF 30 en SPF 50. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat een SPF 20 of lager niet voldoende bescherming biedt tegen de schadelijke UV-stralen. De Nederlandse Vereniging van Dermatologie adviseert om te smeren met factor SPF 30 of 50, ongeacht je huidtype. Deze beschermt voor 97% tegen de zon. Toch zit er verschil in soorten zonnebrandcrèmes en hun kwaliteit. In een zonnebrandcrème zitten één of meerdere zonnefilters verwerkt. Zonnefilters zijn onder te verdelen in twee categorieën: fysisch (ook wel minerale genoemd) en chemisch (ook wel organisch genoemd). Beide categorieën beschermen de huid tegen UV-straling, maar wel beide op een andere manier. Niet alle zonnefilters zijn even stabiel en ook niet alle zonnefilters zijn geschikt om te gebruiken bij kindjes. Wil je meer weten over het verschil tussen fysische en chemische zonnefilters? Lees dan deze blog: 'Fysische of chemische zonnefilter?

Daarnaast is het goed om te weten dat de term ‘waterproof’ op zonnebrandmiddelen wettelijk gezien niet meer mag worden gebruikt bij zonneproducten, omdat het niet mogelijk is om een UV-filter waterproof/waterresistant te maken. Het enige wat wel aangetoond kan worden is bijvoorbeeld dat de werking van de zonnefilter na één contact met water nog voor 80% aanwezig is en na een tweede contact met water nog voor 50%. Toch gaat de werking van de zonnefilter na elk contact met water achteruit en dus dien je een zonnebrandproduct elke twee uur bij te smeren. 

zorgeloos zonnen

 

Zorgeloos zonnen doe je zo!

1: Het product kiezen

Investeren in een goede zonnebrandcrème zal zich belonen, want in veel goedkope (zonne)producten worden goedkope grondstoffen gebruikt die niet allemaal goed zijn voor onze gezondheid. Echter wil dat niet zeggen dat duurdere producten betere ingrediënten bevatten. Kies een product van een merk dat alleen bij een schoonheidssalon of apotheek verkrijgbaar is en een merk waar weinig tot geen reclame voor wordt gemaakt op tv of tijdens campagnes. Deze merken hebben lagere commerciële kosten en kunnen dus ook meer investeren in waardevolle ingrediënten. Check altijd even de ingrediëntenlijst en vermijd agressieve alcoholen, minerale oliën en parabenen
Het mooiste is wanneer je een parfumvrij product kun vinden met een combinatie van een chemische EN een fysische filter, factor 30 of 50. Een fysische zonnefilter beschermt namelijk direct na applicatie, een chemische filter beschermt pas na 30 minuten inwerktijd.

We weten allemaal dat wij, stugge Hollanders, ons pas insmeren op het moment dat we aan het strand liggen (een applaus voor de toppers die zich wel netjes voortijd insmeren!). Het gevolg kan zijn dat je in de eerste 30 minuten al lichtjes verbrand, zonder dat je het door hebt. Door een fysische filter in je zonnebrandcrème te kiezen ben je direct beschermt na applicatie. Voorkom wel contact met water het eerste half uur: dan spoelt je zonnebrandcrème er weer af en heeft de chemische zonnefilter nog geen tijd gehad om in de huid te dringen om daar te beschermen. 

2: Wanneer smeren?

Waar vroeger een rekensommetje werd gebruikt waarmee je kon uitrekenen hoe lang je zonder problemen kon zonnen met je zonnebrandcrème, wordt er nu steeds meer gehamerd op gezond verstand. Smeer bij voorbaat je zonnebrandproduct en smeer elke twee uur bij. Smeer extra bij wanneer je in het water bent geweest, ook als de zonnefilter waterproof zou claimen. Smeer in het specifiek goed de delen die direct contact hebben met de UV-straling, zoals het gezicht en de schouders, ook wanneer je alleen een terrasje pakt.

 

3: Hoogtepunt vermijden

Vermijd de felle zonnestralen wanneer de zon op zijn hoogtepunt staat, dus tussen 12:00 uur en 15:00 uur. Dit heb je vast al duizend keer gehoord en we weten het allemaal. Maar heel eerlijk, kijkende naar mezelf, betwijfel ik ook men ook echt uit de zon blijft... ;) Maar het moet hoe dan ook gezegd worden. 


4: Smeer ook in de schaduw

Jep, het is waar! Ook in de schaduw raken de UV-stralen de huid en dien je je te beschermen met een zonnebrandcrème. Vooral de bleke huidjes zullen ooit in hun leven wel eens hebben ervaren verbrand te zijn geraakt in de schaduw.

 

5: Gezondheid versus beauty

Vaak krijg ik dan nog de vraag of je wel bruin wordt wanneer je een zonneproduct met SPF 30 of SPF 50 draagt. De huid zal wel bruin kleuren, echter zal dat een stuk langzamer gaan. Maar ook wanneer je niet verbrandt ontwikkelt de huid pigmentverstoringen, wanneer je onbeschermd de zon in gaat. Deze pigmentverstoringen kunnen op lange termijn effect hebben op de gezondheid van je huid. Dus ook wanneer je een huidtype hebt dat bijna nooit verbrandt, is het belangrijk voor je gezondheid om de huid te beschermen bij overmatig blootstelling aan de zon.

Een SPF is tevens het beste anti-aging middel en dit zal zich voornamelijk belonen in het gezicht, decolleté en ook de handruggen (deze worden ook altijd blootgesteld aan de zon). UV-A straling is namelijk in staat om de collagene en elastine weefsels van de huid te beschadigen en dit houdt in dat het netwerk van de huid onstabiel wordt. Dit resulteert in vroegtijdige lijntjes, rimpels en huidverslapping. Het advies is daarom ook om het hele jaar door het gezicht, decolleté en de handen in ieder geval standaard te beschermen met een dagcrème met SPF 30. Verkies de gezondheid van je lijf en de huid boven een zongebruind kleurtje, door consequent te smeren.

6: Een alternatief

Om toch van het bleke af te zijn, kun je een self-tanning product gebruiken: een spray of mousse met dihydroxyacetone die de bovenste huidlaag bruin kleurt. Hiermee heb je het effect van een zongebruinde huid, zonder de pigmentschade. Plan een zelfbruin-sessie in voordat je op vakantie gaat: zo ben je gelijk op je eerste vakantiedag al niet meer de bleekste en heb je wellicht minder de behoefte om urenlang te liggen bakken! Onthoud echter wel dat de huid nog even gevoelig is voor zonnebrand dan zonder de zelfbruiner en dat de zelfbruiner NOOIT ter vervanging dient van zonnebrandcrème. Meer informatie over de werking van en het aanbrengen van een zelfbruiner vind je hier: 'Hoe werkt een self-tan?' en 'Breng self-tan aan als een pro!'.


7: Toch verbrand?

Dan staat onze blog 'Verbrand in de zon, wat nu?' gelukkig voor je klaar! ;)

 

Onze favorieten

Naïf Sunscreen SPF30 Body Summer Box Mary Cohr SPF50

Naïf - Sunscreen SPF30 Body


SHOP NU

Care for Skin - SUMMERBOX 2020

SHOP NU

Mary Cohr - SPF50 Lait Anti-Age Solaire Corps

 

Of check onze top 10-lijstjes 

Top 10 Zonverzorging Lichaam SPF 30+: klik hier
Top 10 Dagcrème met SPF 30+: klik hier
Top 10 Tanning: klik hier

 

Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van jouw ideale zonneproduct? Je mag ons gerust mailen of bellen.

Julianne Bruining
Julianne is gediplomeerd schoonheidsspecialiste en breid haar kennis steeds verder uit door middel van verschillende trainingen en opleidingen. Ze is een echte vakidioot die graag ingredientenlijsten uitpluist en aan de hand daarvan het beste advies voor jouw huid geeft.
Zorgeloos zonnen doe je zo! (update)
Lees meer...
8 Jul 2020