Blog over Huidverzorging - Zorgeloos zonnen doe je zo! - Care for Skin
Gratis verzending vanaf € 39
Klantenbeoordeling 9,4
Groots assortiment niche huidverzorging

Zorgeloos zonnen doe je zo!

  • Geplaatst op
  • Door Julianne Bruining
  • Geplaatst in zonbescherming
  • 0
Zorgeloos zonnen doe je zo!

Wil jij weten hoe je zorgeloos kunt zonnen? Met deze informatie en tips ontdek je wat nou de perfecte zonnebrandcrème is en met welk trucjes je veilig van de zon kunt genieten.

Zorgeloos zonnen

De zomervakantie staat voor de deur en we gaan massaal de grens over: op naar zon, zee en strand. Heerlijk genieten is dat! We weten allemaal dat we een fles zonnebrandcrème mee moeten nemen in de koffer, maar weten we ook allemaal het verschil in zonnebrandcrèmes? In deze blog leg ik je graag het één en ander uit, zodat je vanaf nu zorgeloos kunt zonnen.

 


'Hot' topic

Zoals waarschijnlijk iedereen nu wel weet, is UV-straling de grootste veroorzaker van huidkanker. Huidkanker is de meest voorkomende en snelst toenemende kankersoort in Nederland en daarmee een ‘hot’ topic. Eén op de zes mensen krijgt hiermee te maken en vooral de oudere generatie is er door geraakt. Dit valt te verklaren doordat er vroeger nog weinig bekend was over de gevolgen van zonschade en het beschermen hiertegen. Vraag maar eens aan je oma, tante of moeder hoe ze vroeger zonnebaden: waarschijnlijk met een laagje baby-olie of olijfolie. Blootstelling aan zonlicht op kinderleeftijd lijkt de grootste oorzaak om op latere leeftijd huidkanker te krijgen, in het specifiek wanneer een kind regelmatig verbrandt. Iedere verbranding beschadigt het DNA. Daarnaast is er een duidelijk verband tussen het onbeschermd zonnen en het versnellen van het huidverouderingsproces. 96% van de symptomen van vroegtijdige huidveroudering zou worden veroorzaakt door UV-straling.  

Zorgeloos zonnen


Werkzaamheid van zonneproducten

Daar waar een aantal jaar geleden de schappen vol stonden met SPF 15, 20, 30 en 50 zal de cosmeticabranche nu steeds meer verschuiven naar alleen SPF 30 en SPF 50. Uit meerdere onderzoeken blijkt dat een SPF 20 of lager niet voldoende bescherming biedt tegen de schadelijke UV-stralen. De Nederlandse Vereniging van Dermatologie adviseert om te smeren met factor SPF 30 of 50, ongeacht je huidtype. Deze beschermt voor 97% tegen de zon. Maar wat is nou het ingrediënt dat beschermt tegen de zon?

 

Dat zijn de filters die verwerkt worden in de crèmes. Er bestaan twee soorten filtersystemen: de fysische (ofwel minerale) filters en de chemische (ofwel organische) filters. Het verschil onthoud ik altijd dankzij de term fysisch: deze filter beschermt jou fysiek (fysisch) en is dus een filter die als een beschermlaagje op jouw huid blijft liggen. Ook wel te herkennen aan de witte waas. Een fysische filter is mogelijk in de vorm van zinkoxide of titanium dioxide en weerkaatst de UV-straling. Het grootste voordeel van deze filter is dat hij de huid direct na het aanbrengen beschermt en dat de beschermingsfactor stabiel is. Het nadeel is dat deze vorm van filter wat duurzamer is en daardoor niet in alle goedkopere zonnebrandmiddelen wordt verwerkt. Daarnaast was je deze filter makkelijk van de huid, waardoor je regelmatig moet bijsmeren, al helemaal na contact met water of zweet.

fysische filter


Het andere filtersysteem, de chemische filter, zit het meest verwerkt in zonnebrandcrèmes. Dit komt omdat er van deze filtergroep veel meer UV-filters mogelijk zijn en het relatief goedkope grondstoffen zijn. Een chemische filter werkt doordat hij in de huid trekt en daar de UV-straling absorbeert. Een chemische filter beschermt pas na een half uur!

Van veel chemische zonnefilters is het vreemd genoeg niet goed bekend of en in welke mate ze de huid binnendringen en welk effect ze vervolgens in het lichaam hebben. We zien dus ook dat er bij deze chemische filters meer kans is op allergische reacties en hormoonverstoringen. Daarnaast is niet elke UV-filter stabiel, waardoor zonnebrand meer kans krijgt. Een aantal chemische filters waar in negatieve zin discussie over is, zijn onder andere (INCI-benaming:) Benzophenone-3, Benzophenone-4, Ethylhexyl Methoxycinnamateen en Octyldimethyl PABA. Wellicht beter om deze te vermijden (lees hiervoor de ingrediëntenlijst). Het zal je verbazen in hoeveel zonneproducten dit wordt verwerkt.

 

Daarnaast wordt er vaak parfum (perfume, fragrance) toegevoegd aan zonneproducten, echter kan dit voor allergische reacties zorgen. Ook etherische oliën afkomstig van onder andere citrusvruchten kunnen een boosdoener zijn. Het contact tussen parfum en de zon geeft een chemische reactie en kan zonallergie geven. Kies daarom voor een parfumvrij zonneproduct. Veel kids-en-baby-zonnebrandcrèmes zijn vrij van parfum, maar wel moet dit altijd gecontroleerd worden op de ingrediëntenlijst.

zorgeloos zonnen

 

Zorgeloos zonnen doe je zo!

1: Het product kiezen
Het mooiste is wanneer je een parfumvrij product kun vinden met een combinatie van een chemische EN een fysische filter, factor 30 of 50. Een fysische filter kun je namelijk direct van de huid afspoelen en de chemische filter beschermt de huid dan nog van binnen uit. Echter, biedt een fysische filter direct na het aanbrengen bescherming. Dit is voor de meeste mensen heel fijn, omdat ze pas zonnebrandcrème aanbrengen wanneer ze al op het strand liggen. Wanneer je zonneproduct geen fysische filter bevat, ben je het eerste halfuur dus al onbeschermd aan het zonnen en kun je verbranden. Smeer je bij voorbaat direct ’s ochtends voor het aankleden volledig in, dan ben je in ieder geval op alle lastig-bereikbare-plekken geweest.

Investeren in een goede zonnebrandcrème zal zich belonen, want in veel goedkope (zonne)producten worden goedkope grondstoffen gebruikt die niet allemaal goed zijn voor onze gezondheid. Echter wil dat niet zeggen dat duurdere producten betere ingrediënten bevatten. Kies een product van een merk dat alleen bij een schoonheidssalon of apotheek verkrijgbaar is en een merk waar weinig tot geen reclame voor wordt gemaakt. Deze merken hebben lagere commerciële kosten en kunnen dus ook meer investeren in waardevolle ingrediënten. Check altijd even de ingrediëntenlijst.

 

2: Wanneer smeren?
Waar vroeger een rekensommetje werd gebruikt waarmee je kon uitrekenen hoe lang je zonder problemen kon zonnen, wordt er nu steeds meer gehamerd op gezond verstand. Smeer bij voorbaat je zonnebrandproduct en smeer elke twee uur bij. Smeer extra bij wanneer je in het water bent geweest, ook als de zonnefilter waterproof zou claimen. De term ‘waterproof’ mag wettelijk gezien niet eens meer worden gebruikt bij zonneproducten, omdat het niet mogelijk is om een UV-filter waterproof/waterresistant te maken. Smeer in het specifiek goed de delen die direct contact hebben met de UV-straling, zoals het gezicht en de schouders, ook wanneer je alleen een terrasje pakt. Probeer het echte zonnebaden te vermijden tussen 12:00 uur en 15:00 uur: we weten allemaal dat de zon dan op zijn hoogst staat en hiermee de zonkracht op zijn sterkst is. Wat betreft de kinderen zou ik altijd gaan voor een fysische filter, omdat hierbij de kans op allergische reacties minimaal is en de factor stabiel is. Zoals eerder omschreven wil je ten alle tijden voorkomen dat ze verbranden, want elke verbranding beschadigt het DNA.

 

3: Gezondheid versus beauty
Vaak krijg ik dan nog de vraag of je wel bruin wordt wanneer je een zonneproduct met SPF 30 of SPF 50 draagt. De huid zal wel bruin kleuren, echter zal dat een stuk langzamer gaan. Maar ook wanneer je niet verbrandt ontwikkelt de huid pigmentverstoringen, wanneer je onbeschermd de zon in gaat. Deze pigmentverstoringen kunnen op lange termijn effect hebben op de gezondheid van je huid. Dus ook wanneer je een huidtype hebt dat bijna nooit verbrandt, is het belangrijk voor je gezondheid om de huid te beschermen bij overmatig blootstelling aan de zon.

Een SPF is tevens het beste anti-aging middel en dit zal zich voornamelijk belonen in het gezicht, decolleté en ook de handruggen (deze worden ook altijd blootgesteld aan de zon). UV-A straling is namelijk in staat om de collagene en elastine weefsels van de huid te beschadigen en dit houdt in dat het netwerk van de huid onstabiel wordt. Dit resulteert in vroegtijdige lijntjes, rimpels en huidverslapping. Het advies is daarom ook om het hele jaar door het gezicht, decolleté en de handen in ieder geval standaard te beschermen met een dagcrème met SPF 30. Verkies de gezondheid van je lijf en de huid boven een zongebruind kleurtje, door consequent te smeren.

 

4: Een alternatief
Om toch van het bleke af te zijn, kun je een self-tanning product gebruiken: een spray of mousse met dihydroxyacetone die de bovenste huidlaag bruin kleurt. Hiermee heb je het effect van een zongebruinde huid, zonder de pigmentschade. Plan een zelfbruin-sessie in voordat je op vakantie gaat: zo ben je gelijk op je eerste vakantiedag al niet meer de bleekste en heb je wellicht minder de behoefte om urenlang te liggen bakken! Onthoud echter wel dat de huid nog even gevoelig is voor zonnebrand dan zonder de zelfbruiner en dat de zelfbruiner NOOIT ter vervanging dient van zonnebrandcrème. Meer informatie over de werking van en het aanbrengen van een zelfbruiner vind je hier: 'Hoe werkt een self-tan?' en 'Breng self-tan aan als een pro!'.

 

 

Onze favorieten

Medik8 Physical Sunscreen SPF 30: Bevat zinkoxide en titanium dioxde en werkt dus als een fysische filter. Daarnaast vrij van parfum en huidirriterende ingrediënten en biedt dankzij de SPF 30 voldoende bescherming. Ook geschikt voor kinderen.
Webecos SunCare Gel Cream SPF 50: Bevat Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, wat een stabiele allergeenvrije chemische UV-A filter is.  In combinatie met de UV-B filter Ethylhexyl Triazonebiedt hij een stabiele chemische bescherming, parfumvrij en zonder huidirriterende stoffen. Echter ontbreekt hier de fysische filter, waardoor je hem sowieso een half uur voor het zonnen aan moet aanbrengen.
Naïf Protecting Sunscreen SPF50 (Baby+Kids): Hoewel er op de verpakking staat dat hij geschikt is voor baby en kids, is hij ook zeker geschikt voor de volwassene. Hij bevat een hoog gehalte zinkoxide, waardoor hij een krachtige fysische filter heeft. Parfumvrij en vrij van harde chemicaliën, minerale oliën en andere irriterende stoffen.
Oolaboo Skin Superb Bronzer Self-Tanning Spray: Deze zelfbruinende spray is op natuurlijke basis en geeft je huid een zongebruinde kleur, zodat je ook zonder zon lekker bruin bent! Hij bevat natuurlijke ingrediënten waaronder een ultra-pure organische bronzer DHA en een extra bronzer, Erythrulose, voor een langdurige teint.
Marc Inbane Natural Tanning Spray: Ook deze tanningspray is één van onze favorieten en ook een welbekend product inmiddels. Deze tanningspray geeft de huid een ulta-natuurlijke gebruinde kleur en is ook vrij van chemische ingrediënten. Een zacht product dat geen vlekken achterlaat.

 

 

Heb je hulp nodig bij het uitzoeken van jouw ideale zonneproduct? Je mag ons gerust mailen of bellen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
* Verplichte velden