Pasen

door Anja van Dijken
31 Maart 2021

Pasen

Dit is voor mij elk jaar een feest waar ik naar uitkijk. Het is net of alles samenvalt. De lente is nog maar net begonnen, maar wordt al zeker zichtbaar als je om je heen kijkt. Pasen staat voor mij symbool als een nieuw begin, nieuw leven. Zelf sta ik rond dit weekend volop stil bij het gedenken van de opstanding van Jezus, wat ik dan ook echt vanuit mijn hart kan vieren en nieuwe energie uit kan putten.

Zo is Pasen ook het eerste echte vrije weekend waarin we meestal weer even buiten kunnen zitten, genietend van het mooie weer, een heerlijke paasbrunch met gezin, familie of vrienden. Soms zijn zelfs al de eerste lammetjes geboren en staan deze vanuit de wei ons vrolijk toe te kijken.

Al met al, Pasen vieren we gewoon ieder op zijn eigen manier, die er zeker mag zijn.

 

Israël

Twee jaar geleden hebben wij met de twee jongsten telgen een rondreis gemaakt door Israël. We hebben de volledige week zelf georganiseerd. Van het vliegen tot en met het boeken van onze verblijven en uiteraard de huurauto. We kwamen op donderdagavond aan in ons eerste verblijf, een soort van oud congrescentrum dat was omgetoverd naar een bed & breakfast. Een kamer met douche en toilet, een stapelbed en twee eenpersoonsbedden. Het voelde alsof we op schoolreisje waren, waarbij de zakken chips van bed naar bed gingen.

Vanuit ons raam keken we uit op de stadsmuren van Jeruzalem, daarop stond met grote letters Pesach geprojecteerd. Dit is een Joods feest, waarbij het einde van de Joodse slavernij en de uittocht uit Egypte wordt herdacht. Dat is voor de Joden dus Pasen.

“Jeruzalem, oh stad van goud, voor eeuwig jong, al ben je oud.” Een lied dat de stad echt eer aandoet, een stad van 3000 v. Chr., met een rijke historie en cultuur en enorm veel bezienswaardigheden. Alle culturen zijn daar vertegenwoordigd, wat ook weer maakt dat het ondanks de oudheid, ook een super moderne en hippe kant heeft. We hebben daar heel wat rondgelopen en rondgedoold, de Via Dolorosa gelopen, de Klaagmuur uiteraard bezocht, de Tempelberg belopen en zoveel we konden van al de lekkernijen genoten die al deze verschillende culturen met zich meebrengen.

 

Met het zweet op onze rug

Omdat we zelf een auto hadden gehuurd, ervaarden wij dat af en toe best als spannend. Op een moment onderweg door de bergen, allemaal woenstijnachtige taferelen om ons heen, zagen we in de verte een grote 'grenspost'. Volledig bemand door het leger, met groot geschut in de aanslag, kwamen wij Hollanders aangereden. We dachten dat we met onze Israëlische huurauto in bezet gebied rondreden. Dat is iets dat je dus beslist niet moet doen, je loopt de kans beschoten te worden. Althans dat was de boodschap die wij meekregen vanuit het verhuurbedrijf. Bleek dus niets aan de hand te zijn, gewoon een extra bewakingspost. Maar dan wel flink uitgepakt, althans voor onze Hollandse begrippen. Even uitblazen, het zweet van onze ruggen af, konden wij weer door.

We hebben rondgedobberd in, oftwel op de Dode Zee, de Ein Gedi beklommen, het meer van Galilea bezocht en ook vertoeft in Nazereth. Aan het meer van Galilea hebben we overnacht in een jeugdhotel, met op het dakterras een super leuke plek om ’s avonds nog even na te zitten, met vooral heel veel jongelui.

In Nazereth werden we al heel vroeg wakker door de oproep van de Moskee, voor het ochtendgebed. Uiteraard met alle respect, hebben we ons toch nog maar even omgedraaid en nog een paar uurtjes geslapen. Onze laatste dag en overnachting voor de terugvlucht was Tel Aviv. Een hippe en moderne stad, met vooral heel veel jonge mensen. Nog een middagje naar het strand, waar we als nooit tevoren zijn verbrand. Hoe was dit mogelijk, iets wat me nog nooit is overkomen, altijd de nodige SPF bij de hand, maar nu niet dus. Het overkomt mij dus ook weleens helaas.

 

Om nooit meer te vergeten

Al met al een reis om nooit meer te vergeten, we hebben vooral veel respect en zicht gekregen op andere culturen, overtuigingen en de rijke historie die Israël brengt, een echte aanrader dus.

Een heel fijn, relaxed en vooral zonnig Paasweekend gewenst.

 

 

Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.