Pigmentatie

Depigmentin 30 ml
€15,80
96A  Crème Hydra Intense Plus
€70,00
ILUMA - Skin Brightening Serum
€56,50
-10%
Multivitamin Power Serum
€84,00
€75,60
Vitamine C Concentrate
€20,40
Sleep Glycolic
€48,95
VITAL C - Hydrating Repair Crème
€83,50
VITAL C - Hydrating Enzyme Masque
€43,50
Sun Soul Face Extra Cream SPF50
€36,25
-12%
Clear + Brighten kit
€44,00
€38,90
ILUMA - Skin Brightening Crème
€100,00
AGELESS - Total Repair Crème
€83,50
AGELESS - Total Anti-aging Serum
€77,50
Albapearl
€32,60
Cleanser Powerduo - Healthy Glow
€69,50
Pagina 1 van 4

Een huid met pigmentatie kan diverse oorzaken hebben. Het kan aangeboren zijn (zoals wijnvlekken) of veroorzaakt worden door externe factoren en ontstaan gedurende je leven. Een bekend pigmentatieprobleem zijn ouderdomsvlekken. Het gezicht, de handruggen en ook onderbenen en decolleté kunnen gevoelig zijn voor deze pigmentatieschade. Ze worden veroorzaakt doordat de pigmentcellen beschadigd zijn door jarenlange blootstelling aan UV-straling. Je herkent ouderdomsvlekken aan de kleine, vlakke, donkere plekjes op de huid die lichtbruin tot zwart van kleur zijn. Ouderdomsvlekken komen voor bij mensen ouder dan veertig jaar.

Een ander bekend pigmentatieprobleem is het zwangerschapsmasker, officieel melasma genoemd. Het wordt veroorzaakt door hormonale schommelingen tijdens de zwangerschap of door de anticonceptiepil. De vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron stimuleren de pigmentaanmaak in de cellen, waardoor je (donker)bruine vlekken in de huid kunt krijgen op het voorhoofd, de jukbeenderen, kin en soms in de nek en op de armen. Bij zwangere vrouwen ontstaan pigmentvlekken vooral in het tweede en derde trimester van de zwangerschap en kunnen verdwijnen na de bevalling. Onbeschermde blootstelling aan UV-stralen kunnen melasma stimuleren en verergeren.

Pigmentatieproblemen kunnen ook ontstaan door ziekten zoals vitiligo (gedepigmenteerde plekken, zichtbaar als wit), psoriasis en eczeem of pityriasis versicolor. Pityriasis versicolor is een gistinfectie en komt veel voor. Hij wordt vaak zichtbaar rondom de zomer en wordt daarom ook wel de zomergist genoemd. Het kenmerkt zich dan door lichte vlekken van één of meer centimeter op gebieden zoals de armen, rug of decolleté. De randen van de plekken kunnen gaan schilferen en/of jeuken. De pityriasis versicolor is goed te behandelen met een wasgel met seleniumsulfide. Neem in gevallen van vitiligo, psoriasis, eczeem of pityriasis versicolor altijd contact op met je huisarts. 

Advies bij een pigmentatie huid door zonschade, zoals ouderdomsvlekken en melasma:

Reiniging

Kies voor je dagelijkse reiniging een reinigingsmelk of milde reinigingsfoam. Deze reinigt de huid op milde wijze, zonder de huid te ontvetten of te irriteren. Vergeet niet een lotion na de reiniging aan te brengen, om de pH-waarde van de huid te herstellen. 

Peeling of scrub

Gebruik één tot twee keer per week een peeling, scrub of lysing. Een pigmentatie huid heeft baat bij een peeling met bijvoorbeeld salicylzuur, melkzuur of vitamine A zuur, omdat deze werkstoffen de celvernieuwing stimuleren. Dit verdunt de verdikte hoornlaag en eventuele littekenweefsel, waardoor onderhuidse pigmentatievlekken verminderen. Het stimuleert tevens de aanmaak van collageen en elastine, wat goed is voor de nieuwe huidcellen. Ook kan de pigmentatiehuid heel goed een intense peeling ondergaan in kuurverband. Echter is het belangrijk om dit te laten doen door een specialist. Bezoek daarom de schoonheids- of huidspecialist. Voor een uitleg over de verschillen in een peeling, lysing of scrub, kun je onze informatieve tekst lezen onderaan deze pagina. 

Intense verzorging

Onder de intense verzorging valt een passend serum en passende oog- en lipverzorging. Een pigmentatie huid heeft baat bij een vochtinbrengend en blekend serum met bijvoorbeeld Retinol, vitamine C en hyaluron. Dit serum activeert de celvernieuwing en stimuleert hiermee de aanmaak van collageen en elastine.  Op deze pagina onderaan vind je meer informatie over de verschillende soorten serums en de werking hiervan. Kies ook voor een juiste oog- en lipverzorging. De huid rondom deze gebieden is drie keer dunner dan de rest van het gezicht en heeft een specifiek product nodig. 

Bescherming

Een pigmentbeschadigde huid heeft baat bij een luchtige tot romige dagcrème of -balsem met een hoge SPF (50), om de huid intensief te beschermen tegen de zon. Dit is belangrijk om de pigmentschade en het huidverouderingsproces te vertragen. 's Nachts kan er gekozen worden voor een vollere nachtcrème, om de huid intensief te voeden. Vergeet niet om wel regelmatig te switchen naar een ander type crème, om de huid te blijven stimuleren. In deze blog lees je meer over het aanpassen van je huidverzorgingsroutine per seizoen. 

Oppepper

Een masker of ampullenkuur kan een oppepper zijn voor de huid. Op een pigmentbeschadigde huid kan wekelijks een voedend of anti-aging masker worden aangebracht, om de vochtbalans te herstellen. Ook ééns in de zoveel tijd een reinigend masker kan geen kwaad. Ampullen kun je in een kuurverband gebruiken en de pigmentbeschadigde huid heeft ampullen nodig met bijvoorbeeld retinol, collageen of hyaluron.

 

Heb je hulp nodig bij het kiezen van de juiste producten? Neem dan contact op met één van onze specialisten. Wij helpen je graag.