Gerstekorrels

Wat is een gerstekorrel?

Een gerstekorrel is een ophoping van keratine, dat zich vormt in kleine holtes in de haarfollikel, vlak onder huid. Het zijn kleine korreltjes, die volledig onschuldig zijn, die zich nestelen net onder het huidoppervlak.

Een gerstekorrel wordt ook wel een milia genoemd.

Er zijn twee soorten gerstekorrels:

Primaire gerstekorrel: deze zien we voorkomen bij baby's. De talgklieren van een baby is nog niet goed ontwikkeld, hierdoor ontstaan deze primaire gerstekorrels rondom het neusje van de baby. Deze zullen vanzelf weer verdwijnen binnen enkele maanden na het ontstaan hiervan.

Secundaire gerstekorrel: dit zijn de gerstekorrels die we bij volwassenen tegenkomen, rondom de ogen, jukbeenderen en soms op de wangen.

Hoe ontstaat een gerstekorrel?

Door de verstopping van talg- en zweetklieren kunnen gerstekorrels ontstaan. Ze vormen zich in holtes onder de huidlaag. Vochtgebrek in de huid, maar ook een beschadigde huid is de oorzaak van het ontstaan van een gerstekorrel. Als we spreken van huidschade, denk dan aan de zonbeschadigde huid, blaarvorming, brandwonden en een sterk vernieuwingsproces van de huid na een intense peeling.

 

Wat is het verschil tussen een gerstekorrel en een mee-eter?

Een gerstekorrel zal de huid verstoppen met een opeenhoping van keratine en een mee-eter verstopt de porie met een opeenhoping van talg en huidschilfers. De gerstekorrel heeft geen open uitgang naar buiten, de mee-eter heeft wel een open uitgang naar buiten via de porie.

Hoe kan ik gerstekorrels voorkomen?

Gerstekorrels kun je voorkomen door met regelmaat je huid te exfoliëren, dagelijks te hydrateren en of te behandelen met fruitzuren.

Exfoliëren:
Door de huid met regelmaat te exfoliëren, bijvoorbeeld met een fruitzuur peeling, zal de huid dun blijven, optimaal worden aangezet tot hydratatie, waardoor gerstekorrels minder kans krijgen.

Hydrateren:
Een tekort aan vocht is een van de oorzaken van het ontstaan van gerstekorrels. De huid raakt door vochtgebrek ontregeld, waardoor het niet goed meer in staat is haar dode huidcellen kwijt te raken, met als gevolg een ophoping. Dehydratatie komt meer voor naarmate we ouder worden. Een hydraterend serum voor het gehele gezicht, een ooggel of oogserum voor de ooghuid, maakt dat de huid in een betere conditie komt.

Fruitzuren:
Het gebruik van fruitzuren in een fruitzuren peeling, maar ook in nacht