Deodorant

Ik word alledaags gebruikt om zo lichaamsgeuren tegen te gaan. Ik bied een frisse geur terwijl het transpiratie vermindert. Ik ben essentieel voor persoonlijke hygiëne en ik help mensen om zich de hele dag door fris en zelfverzekerd te voelen. 

Pagina 1 van 2

Wat is deodorant?

Deodorant is een product die je helpt om de nare zweetgeuren aan te pakken en de hoeveelheid transpiratievocht te reguleren.

Kort maar krachtig, daarom heeft dit uitleg nodig.

Ons lichaam is dagelijks hard aan het werk. Denk maar aan het verteren van ons eten, maar ook het dagelijkse bewegen.  Dit levert veel lichaamswarmte op. Om dit te reguleren zorgt ons lichaam ervoor dat dit warme bloed naar de buitenste lichaamsdelen gestuurd wordt. Je kunt denken aan vingers, tenen maar ook aan de huid. Om je lichaam te helpen de temperatuur snel te regeluren, ontstaat er transpiratievocht op de huid. De zweetklieren gaan flink aan het werk en hierdoor ontstaat zweet onder oksels, maar ook andere huidgedeeltes zijn gevoelig voor transpiratie. Door de bacteriën die op onze huid leven in combinatie met het zweetvocht ontstaat de kenmerkende zweetlucht.

Om deze geur tegen te gaan is het gebruik van een deodorant aan te bevelen.

Hoe gebruik je deodorant?

Er zijn verschillende soorten deodorants, maar de deodorant stick, de deodorant roller of de deodorant spuitbus zijn het meest populair.

 • Deodorant stick: de stick kan eenmaal daags onder de oksel worden gebruikt, een streek is veelal voldoende voor de gehele dag – 24 uur. Less is more.
 • Deodorant roller: de roller kan een of tweemaal daags onder de oksel worden gebruikt, een of meerdere streken is voldoende voor de gehele dag.
 • Deodorant spuitbus: de spuitbus kan een of tweemaal daags onder de oksel worden gebruikt. Ook hierin geldt, less is more.

 

Waarom gebruik je deodorant?

Je gebruikt een deodorant om onaangename zweetgeuren te voorkomen. Doordat ons lichaam van nature vocht verliest, zeg maar zweet, zal het op de plekken waar het zweet vrijkomt gaan geuren. De oorzaak ligt in het feit dat het zweet zich vermengd met de op de huid aanwezig bacteriën en deze combi veroorzaakt veelal een onaangename geur.

Daarna kan ook een deodorant je voorzien van een heerlijke lichaamsgeur.

 

Welke soorten deodorant zijn er?

Er zijn uiteindelijk twee type deodorants: de anti-transparant en de reguliere deodorant.

 • Anti-transparant deo: dit type deodorant zorgt ervoor dat je minder gaat zweten. Deze anti-transparant deo blokkeert de uitgangen van de zweetklieren, waardoor de productie van zweet op de met deo behandelde plekken wordt stopgezet.
 • Regulieren Deodorant: dit type deodorant zorgt ervoor dat de ontstane zweetgeuren worden voorkomen.

Als het gaat om ingrediënten is hier ook zeker keuze in. Aangezien we de deodorant dagelijks gebruiken is het zinvol om voor jezelf te bepalen wat voor jou de beste deodorant is.

 • Natuurlijke deodorant: deze deodorants bevatten geen schadelijke stoffen zoals parabenen, siliconen, aluminium chloride, alcohol, synthetische parfums. Hierdoor zijn de natuurlijke deodorants geschikt voor de meest gevoelige huid en zullen ze geen huidirritaties veroorzaken, maar ook de kleding sparen van gele vlekken. Voorbeelden hier zijn Loveli Deo en Salt & Stone Deodorant.
 • Aluminiumvrije deodorant: helaas bevatten nog veel deodorants aluminium chloride. De aluminium chloride wordt gebruikt als anti-transparant effect. Omdat dit dus een anti-transparant is, droogt het de huid uit, verstopt het de poriën , waardoor het zweten wordt geblokkeerd. Deze aluminium chloride wordt dus gebruikt in de anti-transparant deo’s. Helaas kunnen deze deo’s irritaties veroorzaken en tegelijk is het belangrijk voor het lichaam om te zweten. We vinden het niet altijd prettig, maar op deze wijze kan onze lichaamstemperatuur gereguleerd worden. Zweten is dus niet slecht.

 

Deze verschillende soorten deodorants zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen. De meest bekende zijn:

 • Deodorant stick
 • Deodorant roller
 • Deodorant spuitbus
 • Deodorant creme
 • Deodorant lotion
 • Deodorant steen-aluin
 • Deodorant talkpoeder

 

Het verschil tussen een deodorant voor dames of heren, zit alleen in het gebruik van de geur. Veelal zijn de geuren bij de deodorant voor dames zachter dan bij de deodorant voor heren.

Tegelijk valt er over de geur natuurlijk niet te twisten.

 

Hoe kies je de juiste deodorant voor jouw huid? 

De beste deodorant voor jouw huid, deze keuze is afhankelijk of jouw huid gevoelig is, maar daarnaast ook of je wel of niet voor een anti-transparant deo kiest en of je de keuze laat bepalen door de ingrediënten. Allemaal factoren die een rol spelen bij het kiezen van de beste deodorant die bij jou past. Maak daarom eerst de keuze t.a.v. ingrediënten en welke type deodorant.

Daarnaast bestaat er in de uitvoering ook nog een tal van keuze’s.

 

Het verschil tussen deodorant en parfum

Door de heerlijke geuren die deodorants tegenwoordig bevatten, maar ook de sterktes hiervan, kiezen veel mensen om alleen een deodorant en daarnaast geen parfum meer.

Uiteraard is een deodorant een totaal ander product dan een parfum. Een deodorant heeft als functie om de geuren van het zweten te maskeren en de bacteriën die hiervan de oorzaak zijn aan te pakken. Als “extra” is aan de deodorant een geur toegevoegd. Dit kan een synthetische parfum zijn, maar ook een natuurlijke.

Een parfum heeft uiteindelijk alleen als doel om je van een heerlijke, bij jou passende geur te voorzien.

Lees ook: