Zonverzorging bij Care for Skin

Pagina 1 van 6

De beste zonverzorgingsproducten van jouw favoriete merken koop je bij Care for Skin. Zonbescherming is steeds belangrijker als het gaat om het beschermen van de huid, het voorkomen van huidkanker en vroegtijdige huidveroudering. Wij zonnen veilig, jij toch ook?

 

De werking van UV-A en UV-B stralen

UV-B stralen zijn de stralen die zorgen voor het 'burning' effect, oftewel het bruin kleuren en het verbranden. UV-B stralen zijn het sterkst in de zomerperiode rond de middagklok, wanneer de zon op zijn hoogst staat. UV-B stralen kunnen de huid verbranden en bij elke verbranding raden huidcellen onherstelbaar beschadigd. Zo kan dit resulteren in pigmentvlekken bij de volwassen huid, ookwel melasma genoemd. Wanneer een kind regelmatig verbrandt wordt het risico op huidkanker in de toekomst sterk vergroot. Bescherm daarom niet alleen jezelf, maar ook jouw kind consequent met zonbescherming. 

UV-A stralen zijn de stralen die zorgen voor 'aging', oftewel het versnellen van het huidverouderingsproces. UV-A stralen zijn er eigenlijk altijd en kunnen ook door wolken en glas de huid raken. UV-A stralen tasten de huidcellen en hun processen aan, waardoor collageen afbreekt en de huid zich minder snel vernieuwt. Overmatige blootstelling aan UV-A stralen kunnen er daardoor voor zorgen dat de huid vroegtijdig symptomen van huidveroudering laat zien, zoals rimpelvorming en huidverslapping. Het is daarom erg belangrijk om de huid dag in, dag uit te beschermen met een dagcrème met minimaal SPF 30, ook tijdens de winter. Zonbescherming is hiermee eigenlijk ook het beste anti-aging middel om huidveroudering te remmen. 

 

Wat is nou het verschil tussen de filters in zonverzorgingsproducten? 

In zonverzorgingsproducten wordt onderscheid gemaakt tussen twee categorieën zonfilters: chemische en fysische (ook wel minerale genoemd) filters. 

Een fysische filter beschermt de huid fysiek (fysisch), doordat deze filter een beschermende laag over de huid legt. Deze beschermende laag weerkaatst de UV-straling als een spiegel. Een fysischefilter is mogelijk in de vorm van zinkoxide of titanium dioxide. Het voordeel van deze filter is dat hij de huid direct na het aanbrengen beschermt en dat de beschermingsfactor stabiel is. Ook trekt deze filter niet in de bloedbaan, waardoor hij geen schade kan toebrengen en hij zeer geschikt is voor het gebruiken op de huid van kinderen. Het nadeel van deze filter is dat hij een witte waas kan achterlaten en dat hij niet waterbestendig is. Deze zonnebrandcrème moet dus na elke zwembeurt weer worden aangebracht. 

Een chemische filter dringt in de huidlagen en absorbeert in de huid de UV-straling. Deze filter maakt de UV-straling vervolgens onschadelijk. Er zijn ontzettend veel soorten chemische filters, de meest bekende zijn oxybenzone, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone. Het voordeel van de chemische filter is dat bestendiger is tegen water en zweet en geen witte waas achter laat. Daarnaast kan een combinatie van kwalitatief goede chemische filters een super sterke bescherming geven. Het nadeel is dat niet alle chemische filters goed zijn voor de gezondheid. Sommige chemische filters dringen in de bloedbaan en werken hormoonverstorend. Daarnaast heeft de chemische zonnefilter 15 tot 30 minuten inwerktijd nodig, voordat deze filter de huid beschermt tegen de zonnestralen. De beste chemische zonnefilters zijn Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine, Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate, Ethylhexyl Triazone en Dimethicone Diethyl Benzylmalonate