Gezicht - Zonbescherming factor 30

Pagina 1 van 2

 

Zonnebrandcrème met SPF 30 gebruiken

 
Zonbescherming is heel belangrijk om goed voor je huid te zorgen. Straling van de zon beschadigt je huid waardoor je huid sneller veroudert en de kans op het krijgen van huidkanker vergroot. Om jezelf goed te beschermen tegen deze straling gebruik je tijdens blootstelling aan de zon een zonnebrandcrème of dagcrème met SPF en na afloop van deze blootstelling een aftersun.


UV straling


UV straling bestaat uit drie soorten straling; UVA, UVB en UVC. UVC straling heeft geen impact op je huid en staat daarom vaak niet beschreven op de verpakking van zonbescherming producten. UV straling is altijd aanwezig en beïnvloedt dus altijd je huid. Ongeveer 95% van de UV straling bestaat uit UVA stralen.


Wat zijn UVA stralen?


UVA straling dringt heel diep in de huid door. Deze straling zorgt ervoor dat collageen en elastine beschadigen in de huid waardoor rimpels ontstaan. De A in deze straling staat daarom voor aging. Met name UV straling veroorzaakt door de zonnebank bevat veel sterker UVA straling. Om deze reden wordt de zonnebank vaak afgeraden door experts.


Wat zijn UVB stralen?


UVB straling staat bekend als de straling waardoor je een bruine kleur op je huid krijgt. Wanneer je teveel van deze straling op je huid krijgt zonder zonbescherming kan je huid verbranden en krijg je de bekende rode kleur. De B in deze straling staat voor burning. Deze straling staat ook bekend als de boosdoener voor het krijgen van huidkanker. Daarnaast heeft deze straling ook iets positiefs en zorgt voor de aanmaak van vitamine D. De intensiteit van UV burning straling hangt af van het tijdstip van de dag, waar je bent en hoe hoog je je bevindt. Tijdens het skiën bevindt je je op grotere hoogte en kun je dus ook verbranden ondanks de lage temperatuur.


Zonbescherming met SPF gebruiken


Zonbescherming beschermt je huid tegen schadelijke UV straling. SPF in zonnebrandcrème beschermt voornamelijk tegen UVB stralen. Een zonnebrand met hogere SPF, ook wel genoemd factor blokkeert meer straling dan zonnebrand met een lagere SPF. Hierdoor bereikt dus minder van deze straling je huid. Door zweten en zwemmen raakt je huid niet meer optimaal beschermt na een tijdje. Hierom moet zonnebrandcrème meerdere keren per dag in voldoende hoeveelheid op je huid gesmeerd worden.


Wanneer gebruik je SPF 30


Zonnebrand met een SPF 30 wordt aangeraden wanneer je een lichte huid hebt en makkelijk bruin wordt. SPF 30 houdt 97% van de UVB straling tegen, tegenover een SPF 15 die 93% van deze straling tegenhoudt. Wanneer je een huid hebt die snel verbrandt, kun je beter een SPF 50 gebruiken. Een SPF50 houdt 98% van de straling tegen, hierdoor ben je meer beschermt tegen de straling dan met gebruik van een SPF 30.