Vijf redenen om antioxidanten in je gezichtsverzorging op te nemen

door Anja van Dijken
27 December 2021

Antioxidanten en jouw huid

Antioxidanten zijn goed voor jou! Noem ze maar je grote vrienden. Ze beschermen jouw lichaam en huid tegen vervuiling, herstellen opgelopen schade. Antioxidanten verstevigen jouw huid, maar roepen ook de versnelde (huid)veroudering een halt toe.

 

Wat zijn antioxidanten

Antioxidanten zijn bepaalde vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die onze lichaamscellen beschermen en helpen beschadigingen te verminderen of te voorkomen. Het zijn dus de “good guys” die onze lichaamscellen beschermen.

 

Wat zijn vrije radicalen

In ons lichaam vindt de verbranding van koolhydraten en vetten plaats, dit gaat met behulp van zuurstof. Hierbij komen de vrije radicalen vrij. Dit is een normaal proces. Maar waarom worden deze vrije radicalen als de "bad guys" weggezet?

Vrije radicalen richten schade aan onze gezondheid als we er teveel van hebben.

Vrije radicalen zijn feiltelijk slechte zuurstofvormen, die veroorzaakt worden door o.a. de milieuvervuiling, blauw licht afkomstig van onze schermen, UV-straling, slechte voeding, medicatiegebruik, stress, alcohol, roken.

Het positieve is dat ons lichaam vanuit haar eigen verdedigingssysteem deze vrije radicalen met antioxidanten normaliter goed aankan. In het geval dat er teveel vrije radicalen binnen dringen in ons lichaam of indien we te weinig antioxidanten hebben om dit te verdedigen, dan ontstaat er een disbalans dat heet: oxidatieve stress.

 

Wat is oxidatieve stress

Oxidatieve stress is in feite een overschot aan vrije radicalen. Oxidatieve stress is niet altijd even goed merkbaar. Wat de oorzaak van oxidatieve stress in jouw lichaam ook is, het doet je lichaam en je huid geen goed. De gevolgen kunnen groot zijn op langere termijn en daarom is het maar beter om hier bewust van te zijn. Gevolgen van oxidatieve stress:

♣ Beschadiging van cellen en weefsels.

♣ Vermindering van de weerstand.

♣ Versnelde huidveroudering.

♣ (Chronische) ontstekingen, pijn.

 


Vijf redenen om antioxidanten in je gezichtsverzorging op te nemen!

 

Antioxidanten beschermen je huid.

Het gebruik van antioxidanten kan je beschermen tegen de schadelijke effecten van vervuiling, blauw licht en uv-stralen. Vitamine E is in dit proces een ware topper als het gaat om bescherming tegen oxidatieve stress. Vitamine C en E maken de huid sterker en beschermen ons tegen de zon. Vitamine E en C samen in jouw dagcrème anti-aging is een gouden match. Een unieke samenwerking voor een sterke, gezonde, goed beschermde en gehydrateerde huid:

Murad Essential-C Day Moisture SPF 30
Murad Essential-C Day Moisture SPF 30

 

Lees onze blog: Vitamine C, onmisbaar in jouw skincare routine!

Antioxidanten herstellen je huid.

Vitamine C is een super antioxidant, een echte topper in de strijd tegen vrije radicalen. Vitamine C helpt je huid te herstellen als het gaat om pigmentatie, schade van UV-straling, dofheid, maar ook ontstekingen. Maar ook stimuleert vitamine C de aanmaak van collageen en helpt je huid zijn weerstand op te bouwen. Voeg daarom dagelijks een anti aging serum toe aan je gezichtsverzorging op basis van vitamine C; een super herstellend product in de strijd tegen vrije radicalen:

Salt & Stone Antioxidant Facial Oil
Salt & Stone Antioxidant Facial Oil

 

Antioxidanten verstevigen.

Vitamine A oftewel retinol stimuleert de celgroei en de opbouw van collagene vezels. Hierdoor wordt de huid verstevigd. Daarnaast beschermt vitamine A ook nog eens tegen UV-straling en pigmentatie. Vitamine A is sterk aan te raden om te gebruiken in je nachtcrème, deze is zonlicht gevoelig en zal zijn werking overdag verliezen. Medik8 r-Retionate Intense is zo’n nachtcrème dat doet wat het beloofd. Deze is geschikt voor alle huidtypes en zal de huid herstellen, verstevigen, egaliseren en een gladder aanzien geven:


Medik8 r-Retinoate Intense - Night cream
Medik8 r-Retinoate Intense - Night cream

 

Lees onze blog: Waarom Retinol?

Antioxidanten verminderen ontstekingen.

Vitamine B3 (niacinamide) als antioxidant regelt de hydratatie van onze huid, werkt ontstekingsremmend en versterkt ook de huidbarrière. Daarnaast vermindert vitamine B3 ook nog eens hyperpigmentatie. Ben je op zoek naar een serum op basis van vitamine B3 dat sterk hydrateert, goed werkt op ontstekingen en de onzuivere huid, maar ook de pigmentatie aanpakt, dan is het Alpha-H Vitamin B Serum voor jouw huid de oplossing:

Image Skincare ORMEDIC - Balancing Antioxidant serum Alpha-H Vitamin B Serum

Image Skincare ORMEDIC - Balancing Antioxidant serum

Alpha-H Vitamin B Serum

 

Lees onze blog: De voordelen van niacinamide voor je huid

♣ Antioxidanten anti-aging.

In feite gaan alle antioxidanten de strijd aan met versnelde huidveroudering. Ze werken het beste als middel tegen huidveroudering, maar natuurlijk ook de lichaamsveroudering heeft baat bij antioxidanten. Hoe jong of misschien iets ouder je ook bent, het is wijs om altijd voor een dagcrème, nachtcrème, antioxidant serum of zelfs een gezichtstoner te kiezen voor je dagelijkse gezichtsverzorging die antioxidanten bevat.

Dermalogica Antioxidant HydraMist
Dermalogica Antioxidant Hydramist
Anja van Dijken
Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Met haar ruim 30 jaar ervaring als schoonheidsspecialiste, heeft ze een diepgaande kennis en expertise opgebouwd in het verzorgen en verbeteren van de huid. De passie voor huidverzorging startte in 1990, toen Anja van Dijken haar schoonheidssalon Jamilla opende in Musselkanaal. Ze is gepassioneerd over het bereiken van optimale huidgezondheid, zowel van binnenuit als vanaf de buitenkant, zijn deze twee onlosmakelijk met elkaar verbonden. Het bieden van oplossingen voor een huidprobleem, het streven naar het allerbeste huidresultaat, waardoor jij als klant je zelfverzekerder zal gaan voelen, daar ligt haar passie. Als deskundige in haar vakgebied streeft Anja ernaar om haar kennis en expertise te delen met anderen in de vorm van blogs en columns. Tegelijk is ze altijd bereid om je een persoonlijk huidadvies te geven.