Vijf redenen om antioxidanten in je gezichtsverzorging op te nemen

door Anja van Dijken
27 December 2021

Antioxidanten en jouw huid

Antioxidanten zijn goed voor jou! Noem ze maar je grote vrienden. Ze beschermen jouw lichaam en huid tegen vervuiling, herstellen opgelopen schade, verstevigen jouw huid, maar roepen ook een versnelde (huid) veroudering een halt toe.

 

Wat zijn antioxidanten

Antioxidanten zijn bepaalde vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen die onze lichaamscellen beschermen en helpen om beschadigingen te verminderen of te voorkomen. Het zijn dus de “good guys” die onze lichaamscellen beschermen.

 

Wat zijn vrije radicalen

In ons lichaam vindt de verbranding van koolhydraten en vetten plaats, dit gaat met behulp van zuurstof. Hierbij komen de vrije radicalen vrij. Dit is een normaal proces. Maar waarom worden deze vrije radicalen als de "bad guys" weggezet? Ze kunnen schade aanrichten aan onze gezondheid als we er teveel van hebben. Het lichaam is daarmee uit balans.

We krijgen door slechte omstandigheden meer vrije radicalen dan ons lief is. Vrije radicalen zijn slechte zuurstofvormen. Deze vrije radicalen worden veroorzaakt door o.a. de milieuvervuiling, maar ook blauw licht vanaf onze computer, UV-straling, slechte voeding, medicatiegebruik, stress, alcohol, roken.

Het positieve is dat ons lichaam vanuit haar eigen verdedigingssysteem deze vrije radicalen met antioxidanten normaliter goed aankan. In het geval dat er teveel vrije radicalen binnen dringen in ons lichaam of indien we te weinig antioxidanten hebben om dit te verdedigen, dan ontstaat er een disbalans dat heet: oxidatieve stress.

 

Wat is oxidatieve stress

Oxidatieve stress is in feite een overschot aan vrije radicalen. Oxidatieve stress is niet altijd even goed merkbaar. Wat de oorzaak van oxidatieve stress in jouw lichaam ook is, het doet je lichaam en je huid geen goed. De gevolgen kunnen groot zijn op langere termijn en daarom is het maar beter om hier bewust van te zijn. Gevolgen van oxidatieve stress:

 • Beschadiging van cellen en weefsels.
 • Vermindering van de weerstand.
 • Versnelde huidveroudering.
 • (Chronische) ontstekingen, pijn.

 

Vijf redenen om antioxidanten in je gezichtsverzorging op te nemen

 1. Antioxidanten beschermen je huid. Het gebruik van antioxidanten kan je beschermen tegen de schadelijke effecten van vervuiling, blauw licht en UV-straling. Vitamine E is in dit proces een ware topper als het gaat om bescherming tegen oxidatieve stress. Vitamine C en E maken de huid sterker en beschermen ons tegen de zon. Vitamine E en C samen in jouw dagcrème anti-aging is een gouden match. Een unieke samenwerking voor een sterke, gezonde, goed beschermde en gehydrateerde huid:

  Skeyndor Power C+ Energizing Cream SPF15 - Normal/Dry
  Skeyndor Power C+ Energizing Cream SPF15 - Normal/Dry


 2. Antioxidanten herstellen je huid. Vitamine C is een super antioxidant, een echte topper in de strijd tegen vrije radicalen. Vitamine C helpt je huid te herstellen als het gaat om pigmentatie, schade van UV-straling, dofheid, maar ook ontstekingen. Maar ook stimuleert vitamine C de aanmaak van collageen en helpt je huid zijn weerstand op te bouwen. Voeg daarom dagelijks een anti-aging serum toe aan je gezichtsverzorging op basis van vitamine C; een super herstellend product in de strijd tegen vrije radicalen:

  Image Skincare VITAL C - Hydrating Facial Oil
  Image Skincare VITAL C - Hydrating Facial Oil


 3. Antioxidanten verstevigen. Vitamine A oftewel retinol stimuleert de celgroei en de opbouw van collagene vezels. Hierdoor wordt de huid verstevigd. Daarnaast beschermt vitamine A ook nog eens tegen UV-straling en pigmentatie. Vitamine A is sterk aan te raden om te gebruiken in je nachtcrème, deze is zonlicht gevoelig en zal zijn werking overdag verliezen. Medik8 r-Retionate Intense is zo’n nachtcrème dat doet wat het beloofd. Deze is geschikt voor alle huidtypes en zal de huid herstellen, verstevigen, egaliseren en een gladder aanzien geven:
  Medik8 r-Retinoate Intense - Night cream
  Medik8 r-Retinoate Intense - Night cream


 4. Antioxidanten verminderen ontstekingen. Vitamine B3 (niacinamide) als antioxidant regelt de hydratatie van onze huid, werkt ontstekingsremmend en versterkt ook de huidbarrière. Daarnaast vermindert vitamine B3 ook nog eens hyperpigmentatie. Ben je op zoek naar een serum op basis van vitamine B3 dat sterk hydrateert, goed werkt op ontstekingen en de onzuivere huid, maar ook de pigmentatie aanpakt, dan is het Alpha-H Vitamin B Serum voor jouw huid de oplossing:
  Alpha-H Vitamin B Serum
  Alpha-H Vitamin B Serum


 5. Antioxidanten anti-aging. In feite gaan alle antioxidanten de strijd aan met versnelde huidveroudering. Ze werken het beste als middel tegen huidveroudering, maar natuurlijk ook de lichaamsveroudering heeft baat bij antioxidanten. Hoe jong of misschien iets ouder je ook bent, het is wijs om altijd voor een dagcrème, nachtcrème en serum te kiezen voor je dagelijkse gezichtsverzorging die antioxidanten bevat.

  Nog niet toe aan het gebruik van een serum? Dan is Vitamin C24 van Indeed Labs iets voor jou. Deze gezichtscrème is een anti-aging crème en serum ineen. Het bevat de zuiverste vorm van vitamine C, maar liefst 22% ascorbinezuur, maar ook 2% hyaluronzuurmicrosferen en is daarmee geschikt voor alle huidtypes. Je kunt deze al vanaf je 30e gebruiken.
  Indeed Labs Vitamin C24
  Indeed Labs Vitamin C24


Anja van Dijken
Anja is een expert op het gebied van professionele huidverzorging en huidverbetering. Ze is al 30 jaar schoonheidsspecialiste en is gespecialiseerd in huidverbetering. Huid, voeding en levensstijl zijn voor haar belangrijke componenten.